"Fiksua peliä ja paljon syöttöjä" – Voitetaanko näillä eväillä vuoden suurin futisturnaus?

20 000 juniorijalkapalloilijaa valtaa pääkaupungin, kun perinteinen Helsinki Cup alkaa maanantaina.

juniorijalkapallo
Juniorijoukkueen nro 45 Matias Vilmi vauhdissa.
PPJ Eira 06 -joukkueen nro 45 eli Matias Vilmi vauhdissa.Jari Kovalainen / Yle

Helsinkiläinen PPJ Eira 06 -joukkue hioi turnauskuntoaan viikonloppuna harjoitusottelussa Puistolan Urheilijoiden joukkuetta vastaan. Voittoon päättyneen ottelun jälkeen on kysyttävä pelaajilta, mikä on voiton salaisuus?

– Me pelataan enemmän tiimipeliä ja puhutaan paljon. Jos tekee virheen, niin muut kannustaa ja kertoo, miten tilanteen olisi voinut pelata paremmin, arvioi Oskar Tanhuanpää.

– Pelattiin erittäin fiksusti ja tehtiin paljon syöttöjä, etenkin seinäsyöttöjä. Sitten niitä ratkaisuja tuli ja yleensä tilanne päättyi vetoon ja saatiin maaleja, sanoo Arel Niemisvirta.

Mukana joukkueita 18 maasta

Ensimmäisenä PPJ Eiran 06-pojat saavat Helsinki Cupissa vastaansa venäläisen joukkueen. Millä mielellä odotat peliä, Oskar Tanhuanpää?

– Ehkä vähän jännittää. Me ollaan aikaisemminkin pelattu venäläisiä vastaan ja silloin hävittiin.

– Helsinki Cupissa parasta on tunnelma ja että pääsee pelaamaan eri maalaisia joukkueita vastaan. Se on aika siistii, sanoo Konsta Paappanen.

Euroopan kolmanneksi suurimman juniorijalkapallotapahtuman maine kasvaa, sillä ulkomaisten joukkueiden määrä on tuplaantunut viime vuodesta.

Puistolan Urheilijoiden 2006-pojat kuuntelemassa valmentaja Aziz Mekhanen palautetta ottelun jälkeen Väinämöisen kentällä.
Puistolan Urheilijoiden 2006-pojat kuuntelemassa valmentaja Aziz Mekhanen palautetta ottelun jälkeen Väinämöisen kentällä.Jari Kovalainen / Yle

Videotuomarointi jääköön ammattilaiskentille

Tuomareiden toiminta herättää aina välillä kiivastakin keskustelua niin ammattilais- kuin junioritasolla.

Pari viikkoa sitten käydyssä maanosien parhaiden Confederations Cupissa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön videotuomarointi. PPJ:n pelaajat näkevät videotuomaroinnissa sekä hyviä että huonoja puolia.

– Se oli ihan hyvä, koska jos oli jotain epäselvyyksiä, niin sitten nähtiin menikö tuomarointi oikein, pohtii Konsta Paappanen.

Junioripeleihin videotuomaria ei kaivata.

– Joillekin pelaajille se voi olla vähän jännittävää ja joillekin kivaa. On ehkä paras, ettei videoita oteta käyttöön, koska kaikki pelaa erittäin hyvin. Tämäkin harjoitusmatsi meni ihan täydellisesti, Arel Niemisvirta arvioi.

Konsta Paappanen on samoilla linjoilla. Hänen mielestään junioriotteluissa tuomarit ovat yleensä tehneet reiluja ja oikeita ratkaisuja.

– Joskus on voinut olla tilanne että tuomari olisi voinut tehdä toisin. Mutta yleensä tuomarointi menee ihan hyvin.

Harjoitus tekee mestarin – ajallaan

Miten Helsinki Cupin kaltaiseen isoon turnaukseen voi valmistautua?

– Voi vaikka harjoitella kentällä. Mä harjoittelen meidän landella, teen erilaisia vetoharjoitteluja ja syöttelyä, sanoo Paappanen.

Harjoitus tekee mestarin?

– Kaikki kehittyy eri tahdissa. Mutta harjoittelu auttaa siinä, Paappanen tietää kertoa.

Lopuksi perinteinen kysymys: kuka on maailman paras jalkapalloilija?

– Ronaldo! On niitä muitakin hyviä, mutta Ronaldo on paras, hymyilee Oskar Tanhuanpää.

Konsta Paappanen, Arel Niemisvirta ja Oskar Tanhuanpää.
Konsta Paappanen, Arel Niemisvirta ja Oskar Tanhuanpää.Jari Kovalainen / Yle