Koululaiset lyövät rahoiksi Imatranajoissa

Koululaiset onnistuivat pystyttämään kahvikioskinsa herkulliseen paikkaan.

Imatra
Maria Idström ja Wilma Väyrynen
Maria Idström ja Wilma Väyrynen luokkatovereineen tienaavat rahaa kolmen vuoden kuluttua toteutettavaan luokkaretkeen.Ulla Ylönen/Yle

ImatraImatranajon kulta-aikana 1970-luvulla paikallinen nuoriso keräsi leirintäalueilta tuhansia tyhjiä pulloja ja kiloittain telttapaikoille pudonneita kolikoita. Tuotto meni itse kunkin henkilökohtaiseen käyttöön.

Nykyajan koululaiset ovat hankkineet myyntipaikan ja pistäneet kahvilan pystyyn oman koulunsa pihalle. Tavoitteena on hankkia hyvä potti yhteiseksi hyväksi.

– Lähdemme ysiluokalla viideksi päiväksi Moskovaan, ja siihen tarvitaan rahaa, kertoo vohvelinpaiston alkeet oppinut Wilma Väyrynen.

– Kauppa on käynyt todella hyvin, lisää kassaa hoitava Maria Idström.

Tytöt kertovat, että heidän ei tarvinnut ostaa kaikkia raaka-aineita, vaan saivat muun muassa kanamunat lahjoituksena.

Myyntipaikka täysosuma

Kuudesluokkalaisten kahvila sijaitsee ottavalla paikalla koulun nurkalla. Nurkan takaa johtaa ovi varusteparkkiin, jonka koululaiset perustivat Imatran Moottorikerhon pyynnöstä.

– Viime vuonna tämmöstä ei ollut, ja sellaista kovasti kyseltiin, kertoo Wilma.

Varusteparkkiin kisavieraat voivat jättää raskaat kantamuksensa tai ajovaatteensa siksi aikaa, kun menevät kisa-alueen helteeseen.

– Säilytys maksaa vitosen päivä. Ja jos joku tarvitsee vain muutaman tunnin, niin olemme antaneet alennusta, kertoo Maria.

– Nytkin siellä on ainakin 40 asiakkaan tavarat.

Tytöt tekevät kolmena kisapäivänä viiden tunnin vuoroja. Sitten vaihdetaan tuoreet myyjät paikalle. Sekä parkissa että kahvilassa on apuna äitejä ja isiä. Luokan poikia vain ei näy missään.

– Ne on vapaalla, nauravat tytöt.