Irakin pääministeri: Mosul on vapautettu

Irakin pääministeri Haider al-Abadi onnittelee Irakin armeijaa voitosta.

Muun muassa Mosulin kaupunkia ympäröivästä Niniven maakunnasta on löydetty joukkohautoja. Kuva: Ahmad Al-Rubaye / AFP

Irakin pääministeri Haider al-Abadi saapui tänään Mosuliin ja onnitteli irakilaisjoukkoja voitosta.

– Asevoimien ylipäällikkö [pääministeri] Haider al-Abadi saapui Mosulin vapautettuun kaupunkiin ja onnitteli sankarillisia taistelijoita ja Irakin kansaa suuresta voitosta, kerrotaan pääministerin kanslian virallisessa lausunnossa.

Taistelu Mosulin kaupungin valtaamiseksi takaisin Isisiltä on kestänyt yhdeksän kuukautta. Kuluvalla viikolla Isis-taistelijat saarettiin alle neliökilometrin kokoiselle alueelle Mosulin vanhaankaupunkiin.

Viikonloppuna Irakin armeijan eliittijoukot etenivät Mosulin vanhankaupungin valtauksessa Tigris-joen rannoille. Uutistoimisto Reutersin mukaan terroristijärjestö Isisin taistelijoita heittäytyi Tigris-jokeen, kun he yrittivät paeta taisteluita. Irakin armeijan mukaan 30 heistä surmattiin.

Virallista voitonjulistusta on odotettu koko viikonloppu. Jo lauantaina jotkut irakilaissotilaat juhlivat kaduilla voittoa, vaikka taistelut edelleen jatkuivat.

Vakava humanitaarinen kriisi

Taistelu Mosulista on synnyttänyt vakavan humanitaarisen kriisin. Taisteluissa on kuollut tuhansia siviilejä ja lähes miljoona on joutunut pakenemaan kaupungista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kaupungin vapautetuilta alueilta pelastetut siviilit ovat nälissään ja järkyttyneinä. Jotkut heistä ovat joutuneet elämään kellareissa useita kuukausia. He ovat uskaltaneet tulla ulos vasta, kun uskoivat alueen siirtyneen takaisin irakilaisten hallintaan. Lauantaina Irakin poliisivoimat pelastivat Mosulin raunioista joukon janoisia lapsia ja aikuisia.

Taistelun loppuvaiheet ovat olleet erityisen julmia. Isisin on raportoitu lähettäneen Irakin joukkoja kohti itsemurhapommittajia pakenevien ihmisten mukana. Isisin tarkka-ampujat ovat myös surmanneet taisteluita pakenevia siviilejä.

Pitkä taistelu

Isis valtasi Mosulin vuonna 2014. Samana vuonna se otti hallintaansa suuren osan Irakista ja julisti alueelle kalifaatin. Mosulin suurkaupungin valtauksesta tuli Isisille merkittävä symbolinen voitto.

Irakin joukot aloittivat kampanjan Mosulin valtaamiseksi takaisin viime vuoden lokakuussa. Irakin armeija sai kaupungin itäpuolen haltuunsa tammikuussa, ja helmikuussa se aloitti hyökkäyksen Mosulin länsipuolelle. Taistelut kävivät kuitenkin yhä kovemmiksi, kun Irakin joukot lähestyivät tiheästi asutettua vanhaakaupunkia.

Mosulin vapauttaminen Isisin hallinnasta ei vielä tarkoita, että terroristijärjestö on kokonaan kukistettu. Isis hallitsee edelleen joitain alueita Irakissa ja on kykenevä tekemään pommi-iskuja hallituksen alueille.

Tilanne Mosulissa ei ole sekään täysin rauhallinen. Samaan aikaan kun pääministerin kanslia julkisti virallisen voitonjulistuksen, Mosulissa kuultiin edelleen laukauksia.