Yle Mosulissa: Armeijalla oli kovat paineet ilmoitukseen Isisin lyömisestä

Mosulissa oleva Ylen toimittaja Aishi Zidan kertoo, että kaupungin länsipuolella on tehty ilmaiskuja vielä tänään.

Poliisit iloitsivat Mosulin vanhassakaupungissa sen jälkeen, kun Irakin pääministeri oli ilmoittanut sunnuntaina maan joukkojen kaataneen äärijärjestö Isisin lopullisesti Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa. Kuva: Ahmad Al-Rubaye / AFP

Mosulin itäosassa oleva Ylen toimittaja Aishi Zidan kertoo, ettei alueella ole vielä nähty voitonjuhlia.

Irakin pääministeri ilmoitti sunnuntaina maan joukkojen kaataneen äärijärjestö Isisin lopullisesti Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Operaatio Isisiä vastaan alkoi jo viime lokakuussa. Ilmoitusta voitosta on odotettu pitkään.

– Se on symbolisesti todella tärkeä asia Irakin hallitukselle. Armeijalla on ollut kovat paineet tehdä tämä ilmoitus. Taistelut ovat jatkuneet todella pitkään, kertoo Aishi Zidan.

Vielä sunnuntaina kaupungissa käytiin taisteluja.

– Olemme nähneet Itä-Mosulista, miten länsiosan vanhaan kaupunkiin on tehty ilmaiskuja. Ihan pari tuntia sitten näimme savupilviä nousevan.

Zidanin tietojen mukaan parilla alueella taistelut jatkuivat vielä iltapävällä kello 16 jälkeen Suomen aikaa. 

– Ihan täysin tämä ei ole ohi, vaikka Irakin armeija niin sanookin. Voi olla, että ilmoitusta kiirehdittiin Isisin taistelutahdon laskemiseksi.

Mosulin valtaus ei merkitse Isisin loppua, vaikka Irakin toiseksi suurimman kaupungin valtaamisella takaisin on suuri symbolinen merkitys.

– On hyvä muistaa, että Isisillä on hallussaan yhä isoja alueita Irakissa ja Syyriassa. Isis on jo pidemmän alkaa valmistautunut siihen, että se muuttuu perinteiseksi terrorijärjestöksi. Sen lyöminen vie pitkään.