Asiantuntija: Mosulin myötä Isis menetti kalifaattinsa

Isis ei enää pysty kutsumaan ihmisiä taistelemaan julistamansa kalifaatin puolesta, arvioi Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taeen mukaan Mosulissa on edessä vaikea paluu takaisin arkeen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taeen mukaan Isisin tappio Mosulissa vie pohjan ideologialta, jolla järjestö on houkutellut ihmisiä osallistumaan taisteluun.

– Mosulin suurkaupunki Irakissa oli Isisin kruununjalokivi. Tähän asti Isis on voinut kutsua taistelijoita mukaan puolustamaan julistamaansa kalifaattia. Nyt kun kalifaattia ei ole, tällaista kutsua ei voi enää esittää, al-Taee sanoo.

Hänen mukaansa Isis on nyt lyöty Irakissa sotilaallisesti. Järjestöä ei ole kuitenkaan lopullisesti kukistettu.

– Alueitten hallussa pitäminen on paljon vaikeampaa kuin alueitten vapauttaminen, al-Taee muistuttaa.

Mosulissa ongelma on siinä, että Isis on soluttautunut erittäin hyvin siviiliväestöön. Samaan aikaan kansalaisten sietokyky aluetta hallitsevalle uudelle sotilasvoimalle on alhainen.

– Irakilaisjoukkojen täytyy nyt ansaita ihmisten luottamus ja saada heidät aidosti omalle puolelleen. Tämä on hyvin vaikeaa, sillä väärinkäytöksiä ja ylilyöntejä tulee varmasti tapahtumaan.

Kenet tuomitaan?

Al-Taeen mukaan Mosulissa ja muilla Isisin hallitsemilla alueilla on nyt edessä vaikea paluu takaisin arkeen. Yksi suuremmista ongelmista on, miten kohdella entisiä Isisin tukijoita.

– Osa heistä on ollut mukana pakosta, osa vapaaehtoisesti. Toiset ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin, toiset ovat taas katsoneet vierestä, kun rikoksia on tehty. On hyvä muistaa, että nyt puhutaan kymmenistä tuhansista ihmisistä. Ei heitä kaikkia voi tappaa, al-Taee kommentoi.

Irakin armahduslaki mahdollistaa, että pelkkä Isisiin kuuluminen ei välttämättä johda tuomioon.

– Toinen asia on, miten ihmiset suhtautuvat armahduksiin.

Mosulissa Isis on myös onnistunut luomaan itselleen uusia kannattajia. Tuhansia nuoria ja lapsia on joutunut viimeisen kolmen vuoden ajan järjestelmällisen aivopesun uhreiksi.

– Isisin levittämä ideologia on ollut ainoa asia, mitä nämä nuoret ovat kuulleet. Heitä tulisikin kohdella enemmän uhreina kuin vihollisina, al-Taee sanoo.

Taistelu siirtänyt ongelmien käsittelyä

Yhdysvaltojen hyökätessä Irakiin vuonna 2003 voitto tuli nopeasti. Sotatoimien jälkeiseen tilanteeseen ei kuitenkaan oltu valmistauduttu, ja maa luisui nopeasti väkivaltaisuuksiin.

Mosulissa irakilaisjoukkojen voitto on tullut hitaammin, mutta Isisin kukistumisen jälkeiseen aikaan on varauduttu aivan yhtä huonosti.

– Niihin juurisyihin, jotka synnyttivät Isisin, ei olla Irakissa puututtu. Maata ravistelevien isojen kysymysten käsittely on ikää kuin siirretty odottamaan Isisin jälkeistä aikaa, al-Taee sanoo.

Nyt Mosul on raunioina ja rahoja uudelleenrakentamiseen on vaikea löytää.

– Irakin valtiolla on vaikeuksia maksaa jo pelkästään viranomaisille palkkoja, al-Taee toteaa.

Isis jatkaa terroristijärjestönä

Ylen uutislähetyksessä vieraillut Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola korosti, että tärkeintä Irakissa on rakentaa poliittista sopua maan erilaisten etnisten ja poliittisten ryhmien välille. Juusolan mukaan tässä työssä onnistuminen loppukädessä ratkaisee, miten tilanne Irakissa tulee kehittymään.

Professorin mukaan Isisin tappio Mosulissa ei vielä tarkoita, että järjestö olisi kokonaan nujerrettu.

– Isis on monitahoinen järjestö, joka on historiansa aikana mukautunut monin tavoin. Se aloitti terroristijärjestönä ja on nyt hyvää vauhtia palaamassa terroristijärjestöksi. Tämä Isisin versio tulee jatkamaan valitettavasti vielä pitkään, Juusola arvioi.