Sadat tuhannet koolla, kun oikeusmarssi päättyi Istanbuliin – "Kävelimme, koska oikeutta ole"

Lähes vuosi sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on erotettu tai pidätetty yli 200 000 ihmistä, arvioi Turkin puhdistuksia laskeva Turkeypurge-sivusto.

Ulkomaat
Ihmisjoukkoja, Turkin lippuja, adalet (oikeus)-kylttejä.
Turkin suurimman oppositiopuolueen, tasavaltaisen kansanpuolueen (CHP) johtaja Kemal Kılıçdaroğlu on päättänyt oikeusmarssinsa Istanbuliin. Hän aloitti 450 kilometriä pitkän marssin Ankarasta Istanbuliin lähes kuukausi sitten.

Sadat tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään Istanbulin Maltepen aukiolle sunnuntaina. Oppositio ei ole ollut liikkeellä näin suurella joukolla Istanbulissa neljään vuoteen.

Joukot on saanut liikkeelle Turkin suurimman oppositiopuolueen, tasavaltaisen kansanpuolueen (CHP) johtaja Kemal Kılıçdaroğlu. Hän aloitti 450 kilometriä pitkän oikeusmarssin Ankarasta Istanbuliin lähes kuukausi sitten.

Kimmokkeena oli toisen CHP:n kansanedustajan pitkä vankeustuomio. Enis Berberoglu tuomittiin 25 vuoden vankeuteen, koska hän oli vuotanut valokuvia sanomalehdelle.

– Miksi me marssimme? Kävelimme vastustaaksemme sitä, että oikeutta ei ole. Kävelimme sorrettujen oikeuksien puolesta, vangittujen lainsäätäjien puolesta, vankilassa istuvien toimittajien puolesta. Kävelimme akateemikkojen puolesta, jotka on heitetty ulos yliopistoistaan, Kılıçdaroğlu sanoi puheessaan kansanjoukolle.

Oikeusmarssin osallistujat kuljettavat yllään Turkin lippua.
Oikeusmarssin osallistujat kuljettavat yllään Turkin lippua.Erdem Sahim &/ EPA

Lähes vuosi sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on erotettu tai pidätetty yli 200 000 ihmistä, arvioi Turkin puhdistuksia laskeva Turkeypurge-sivusto.

– Kenenkään ei pidä ajatella, että tämän marssin loppu on loppu. Tämä marssi oli ensimmäinen askeleemme, Kılıçdaroğlu ilmoitti

.

Tasavaltaisen kansanpuolueen (CHP) johtaja Kemal Kılıçdaroğlu.
Tasavaltaisen kansanpuolueen (CHP) johtaja Kemal Kılıçdaroğlu.EPA

Hän vaati Turkin poikkeustilan lopettamista ja kehotti tuomareita ja syyttäjien toimimaan itsenäisesti ja omatuntonsa mukaan, ei presidentin määräyksen mukaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset