1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rion olympialaiset 2016

KOK ei enää helpota viime kesän Rion olympialaisten järjestäjien velkataakkaa

KOK on avustanut vuosi sitten järjestettyjä Rion olympialaisia jo ennätyksellisellä 1,53 miljardilla dollarilla (1,34 miljaria euroa), mikä on noin kymmenisen prosenttia kokonaiskuluista.

Brasilialaisjuoksija Vanderlei de Lima sytytti olympiatulen Rio de Janeirossa 5. elokuuta. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei suostu Rion olympialaisten järjestäjien uusimpaan pyyntöön uudesta velkahelpotuksesta. Pyyntö koski yli 30 miljoonan dollarin velkoja.

KOK:n johtoryhmä päätti asiasta kokouksessaan Lausannessa, Sveitsissä.

KOK:n johtoryhmä haluaa tarkempaa tietoa velasta ja kyseenalaisti lisämaksut keskusteltuan Rion olympialaisten järjestelykomitean puheenjohtajan Carlos Nuzmanin kanssa.

KOK toteaa lasunnossaan, että järjestö "on täyttänyt kaikki sitoumuksensa järjestelykomitean kanssa".

Sopimuksen mukaisesti olympialaisten isäntäkaupunki ja järjestävä maa ovat velvollisia maksamaan kisoista koituneet mahdolliset velat.

Olympiakylän asunnnot ammottavat lähes tyhjinä

Kesäolympialaiset Rio de Janeirossa järjestettiin vuosi sitten.

Olympialaisia kiusasivat järjestelyongelmat, lipunmyynnin takkuaminen tietyissä lajeissa, korruptioskandaalit ja Brasilian pahin talouslama vuosikymmeniin.

Viime hetkellä järjestäjät tarvitsivat miljoonien dollareiden takuusumman paralympialaisten järjestelyihin.

Jotkut olympialaisiin valmistuneet rakennukset ja liikenneväylien uusiminen ovat olleet käyttökelpoisia. Metrolinja, sataman kunnostaminen ja nopeat bussilinjat hyödyttävät koko kaupunkia.

Yksistään kaupungin infrastruktuurin rakentaminen maksoi arviolta 10 miljardia euroa. Sen sijaan muutamat olympialaiset suorituspaikat ammottavat tyhjinä.

Esimerkkinä 20 miljoona dollaria maksanut olympialaisten golfkenttä kärsii pelaajapulasta.

Olympialaisten urheilijakylän 3 600 asunnosta on myyty vasta 10 prosenttia.

Viime kuussa AP:n analyysin mukaan Rion olympialaisten kokonaiskustannukset laskettiin nousevan 13,1 miljardiin dollariin.

Tarkkaa loppusummaa ja tappion suuruutta tuskin saadaan koskaan tietää.

_Korjattu  10.7. klo 06.06: Toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin, KOK ei suostu maksamaan Rion olympialaisten lisävelvoja. Myös uutisen otsikkoa on muutettu. _

Lähde AP