Unesco lisäsi 21 uutta perintökohdetta eri puolilta maailmaa

Unescolla on nyt kaikkiaan 1 073 maailmanperintökohdetta, joista seitsemän on Suomessa. Tunnetuimpia suomalaisista maailmanperintökohteista ovat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verla ja Merenkurkku.

maailmanperintökohteet
Valaistu moskeija Iranissa.
Amid Chakmakin moskeija Unescon maailmanperintölistalle kuuluvassa Yazdissa Iranissa.Abedin Taherkenareh / EPA

YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökeskus on lisännyt listalleen kaikkiaan 21 uutta kohdetta. Päätökset tehtiin Puolan Krakovassa.

Puolasta listalle pääsi Tarnowskie Góryn kaivos maanalaisella vedenpumppaussysteemillä.

Lisäksi uusia eurooppalaisia maailmanperintökohteita ovat Kroatiassa Stato de Terra, venetsialaisten 1600- ja 1700-luvuilla rakentama puolustusrakennelma, Taputapuaten alue Ranskan Polynesiassa, Kujataan maalaismaisema Grönlannissa, Luoteis-Englannin järviseutu ja jääkauden aikaiset luolat Jura-vuoristossa Sakssa.

Maailmanperintölistalle kuuluvat jatkossa myös Aphrodisias Turkissa, Valongon laiturialue Brasiliassa, Okinoshiman pyhä saari Japanissa, Yazdin kaupunki Iranissa ja Sviyazhskin linnoituskaupunki Volgan tuntumassa Venäjällä.

Lähde Unesco

_Juttua muutettu 10.7 klo. 10.00. Päätökset tehtiin Unescon kokouksessa Krakovassa, ei Varsovassa, kuten jutussa alunperin kerrottiin. _

_Juttua korjattu 16.7. klo 13.30: Unesco hyväksyi 21 uutta maailmanperintökohdetta, ei 11, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. _