Poliisi keskustellut romanien tukikeskuksen kanssa katukaupasta: "Pillereitä myyvät ovat uutta maahantullutta ryhmää"

Hirundon päiväkeskuksen mukaan poliisi on ottanut yhteyttä monta kertaa. Helsingin poliisi kertoo, että tutkinta on alkuvaiheessa.

huumausainerikokset
Iso Numeron myyjä Helsingin päärautatieaseman edessä.
Iso Numeron myyjä Helsingin päärautatieaseman edessä.Ronnie Holmberg / Yle

Rauhoittavien lääkkeiden katukauppa on puhuttanut viime päivinä, koska se on poliisin mukaan riistäytynyt täysin käsistä Helsingin Rautatientorilla, Itäkeskuksessa ja Kalliossa. Ylen tietojen mukaan epäilyt kohdistuvat Romanian kansalaisiin.

Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Mika Paasolainen kertoo, että poliisi on ollut yhteydessä Hirundon päiväkeskukseen muutamaan otteeseen pillerikauppaan liittyen. Hirundon päiväkeskus on Helsingin Diakonissalaitoksen alainen päiväkeskus vaeltavalle kansanosalle, käytännössä Romanian ja Bulgarian romaneille.

– Ensimmäisen kerran poliisi otti yhteyttä liittyen kolme viikkoa sitten. Viime viikolla poliisi otti taas yhteyttä, Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Mika Paasolainen kertoo.

Paasolaisen mukaan poliisin kanssa on keskusteltu siitä, ketkä pillereitä myyvät ja miten voidaan ehkäistä, ettei sitä tapahdu.

– Ne, ketkä pillereitä myyvät, eivät ole samaa ryhmää kuin se, kenen kanssa olemme tekemisissä. Se on uutta maahantullutta ryhmää, joka ei ole meille tuttua. Olemme käyneet poliisin kanssa keskustelua siitä, ketä he ovat ja miten siihen voidaan vaikuttaa, että he eivät pääse tekemään kauppaa.

Mikä on vangittujen todellinen määrä?

Helsingin poliisin viestintäyksikön johtaja Juha Hakola kertoo, että aiemman lähteen Ylelle antama tieto siitä, että 20 olisi vangittuna, olisi virheellinen.

– Tutkinta on hyvin alkuvaiheessa. Esitutkinta on nyt käynnissä.

Hän ei kommentoi sitä, kuinka paljon vangittuja tällä hetkellä on.

– Tilanne on se, että kiinniottoja on tehty ja osa on vangittu. Lukumäärään en ota tässä vaiheessa kantaa.

Myöskään tutkinnanjohtaja ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa enempää. Lisätietoja tutkinnasta saadaan viestintäyksikön johtaja Juha Hakolan mukaan vasta syksyllä.

Myyjille kirkastettava tehtävät

Kultti ry:n kustantaman Iso Numero -katulehden päätoimittaja Hannele Huhtala kertoi aikaisemmin olevansa tietoinen siitä, että jotkut tekevät lehden myymisen varjolla myös laitonta kauppaa. Iso Numero jaetaan myyjille Hirundo-päiväkeskuksen kautta.

Huhtala sanoo, että pakollisen myyjille annettavan koulutuksen kautta muistutetaan siitä, mikä on heidän tehtävänsä ja mikä ei ole.

– Samalla ei saa myydä muuta. Ei saa kerjätä, pitää olla vaihtorahaa ja pitää käyttäytyä hyvin, Huhtala sanoo.

Huhtala muistuttaa, että pillerimyyjät eivät ole Iso Numero-lehden myyjiä.

– Kyse on muista ihmisistä, jotka käyttävät meidän lehteä hyväkseen.

Huhtalan mukaan poliisi ei ole ollut yhteydessä kuitenkaan Iso Numeron toimitukseen.

Yle kertoi aiemmin, että Helsingin poliisi on takavarikoinut tänä vuonna isoja eriä Rivotrilia sisältäviä lääkepurkkeja. Ylen saamien tietojen mukaan tablettimäärät ovat nyt jo moninkertaistuneet, ja puhutaan sadoista tuhansista tableteista.

Pillerikauppa alkoi yleistyä syksyllä 2016. Samoihin aikoihin katulehden myyjät ottivat Huhtalan mukaan itse yhteyttä Iso Numeron toimitukseen ja kertoivat väärinkäytöksistä.