Syrjäisellä Suomella kovat kilpakumppanit Teslan akkutehdaskisassa – Näin Teslaa houkutellaan eri puolille Eurooppaa

Taistelu Teslan Gigafactorystä on kovaa. Euroopassa kisaan tehtaasta ovat ilmoittautuneet ainakin Hollanti, Portugali, Espanja, Saksa ja Ranska. Yle tarkasteli kilpailijamaita heidän omien sivustojensa ja muiden medioiden uutisoinnin perusteella.

Elon Musk
Kalifornialaisyritys Tesla valmistaa sähköautoja.
Kalifornialaisyritys Tesla valmistaa sähköautoja.Yle

Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk sai Euroopan sekaisin viime marraskuussa ilmoittaessaan, että tulevan miljardien eurojen arvoisen akkutehtaan sijainti tulee olemaan Euroopassa.

Teslan autojen ensimmäinen useita tuhansia työllistävä akkutehdas Nevadassa Yhdysvalloissa on valtava: pituutta tehtaalla on kilometri ja leveyttäkin löytyy puoli kilometriä. Ymmärrettävää on, että kilpailu uuden tehtaan sijainnista on kova.

Elon Musk mikrofonin kanssa.
Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kertoi medialle maailman suurimman jättiakun rakentamisesta Australiaan 7. heinäkuuta.Ben Macmahon / EPA

Kampanjointia käydään aktiivisesti muun muassa sosiaalisessa mediassa. Yksi tehdasta havittelevista on** Portugali.** Maan Facebook-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) tehtaan tuloa maahan kannattaa reilu 50 000 ihmistä. Ryhmässä keskustellaan aktiivisesti muun muassa siitä, mihin tehdas tulisi sijoittaa.

Saksalaisen Deutsche Wellen artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) Portugalin uskotaan olevan kilpailussa kärkimaita: sen autonosien toimitusketjujen toimiala täyttää eurooppalaiset standardit ja työvoimakustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin monissa muissa maissa. Kiitosta saa myös liikenneinfrastruktuuri, kuten esimerkiksi nykyaikaiset satamat. Ennen kaikkea Portugalin mainitaan olevan maailman kuudenneksi suurin litiumin tuottaja. Metalli on avainasemassa sähköajoneuvojen paristoissa. Euroopan tällä hetkellä suurin litiumkaivos sijaitsee Guardassa, keskikokoisessa portugalilaisessa satamassa, lähellä Espanjan rajaa.

Myös Espanja on vahvasti mukana kilpailussa. Paikallinen hallitus ehdottaa uuden tehtaan sijainniksi Paternan aluetta Valenciassa. SpainLovesTesla -nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) Espanja mainostaa olevansa maailman johtava uusiutuvien energialähteiden tuottaja, joka isännöi kahta maailman tunnetuinta aurinkoenergialaitosta. Sivustolla mainitaan myös grafeenin ja hiilikuidun tutkimus- ja kehitystyö, kansainvälinen lentoliikenne ja muut hyvät kulkuyhteydet meri- ja rautateitse sekä pätevä työvoima.

Espanjan avoin kirje Elon Muskille ja Teslalle
Espanjan avoin kirje Elon Muskille ja TeslalleSpainlovesTesla.com

Avoimessa Elon Muskille osoitetussa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) Espanja mainitsee olevansa Euroopan toiseksi suurin (ja maailman kahdeksanneksi suurin) autoalan valmistaja, mikä takaa pätevien ja kokeneiden henkilöresurssien saatavuuden.

Ranskassa entinen ympäristö- ja energiaministeri ja sosialistien entinen presidenttiehdokas Ségolène Royal on ehdottanut Teslan perustajalle Elon Muskille, että hän rakentaisi tehtaan Ranskan vanhimman ydinreaktorin paikalle sen sulkemisen jälkeen. Ranskassa ministerit ovatkin aktiivisia Teslan suhteen. Tammikuussa valtiovarainministeri Michel Sapin vieraili Teslan tällä hetkellä ainoalla Euroopan tehtaalla Alankomaissa ja twiittasi (siirryt toiseen palveluun) vierailustaan.

Michel Sapinin twiitti tehtaalla vierailusta
Michel Sapin oli vaikuttunut vierailustaan tehtaalla. Twitter.com

Yhdysvaltalaisen mediayhtiö Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Saksa olisi jo saamassa yhden akkutehtaan. Terra E Holding GmbH:n toimitusjohtaja Holger Gritzka ilmoitti, että yhtiö avaa tuotantolaitoksen, joka kilpailee Teslan kanssa. Terra E Holding valitsee lähikuukausien aikana tehtaan sijainnin viidestä Saksan tai lähialueen kohteesta. Tarkoituksena on rakentaa 34 gigawattitunnin akkutehdas.

*Alankomaat *vetoaa Teslaan muun muassa sillä, että maassa sijaitsee jo yksi Teslan tehdas. Top Dutch (siirryt toiseen palveluun) -sivustolla esitellään useita syitä, miksi Pohjois-Hollanti on ihanteellinen paikka Teslan tehtaalle. Maa markkinoi itseään muun muassa keskeisellä sijainnilla, hyvillä kulkuyhteyksillä ja monien muiden tapaan litiumilla.

Maassa ollaan jopa niin varmoja tehtaan saamisesta, että pohjoiset maakunnat rekrytoivat ihmisiä töihin tulevaan tehtaaseen. Kampanjaryhmä matkusti hollantilaisen NL Timesin mukaan kesäkuussa alueella rekrytoimassa 16-36 -vuotiaita nuoria. Kiinnostuneet henkilöt voivat myös liittyä verkkosivujen kautta.

"If Tesla motors were to build a giga-factory here, would you like to work there? Sign up at TopDutch.com!",

Kiinnostuksensa on ilmaissut jo reilu 3200 ihmistä (siirryt toiseen palveluun). Jos Tesla päätyisi rakentamaan tehtaan Hollantiin, se loisi noin 10 000 työpaikkaa. Kampanjamies Stef van der Ziel korostaa kuitenkin, etteivät he voi taata kenellekään työtä, mikäli Tesla tulee Pohjois-Hollantiin.

Viro tarjoaa Teslalle suoraan aluetta, jolle uusi tehdas voitaisiin rakentaa. Teslacountry.com -sivuston mukaan Pakrin alueella on 30 hehtaaria yksityisessä omistuksessa olevaa maata, jolle voi rakentaa heti. Kahden vuoden sisään yritykselle olisi tarjolla 300 hehtaaria, joka koostuu sekä yksityisestä että valtion omistamasta maasta.

Kuten muutkin maat, mainostaa sivusto liikenneyhteyksiä: Kaksi syvää satamaa kahden kilometrin päässä, suora moottoritieyhteys, raideliikenneyhteys kilometrin päässä ja 55 kilometriä kansainväliselle lentokentälle. Mikä erottaa vähän muista sivustoista, työntekijöille luvataan paikallisesti viljeltyä orgaanista ruokaa.

www.teslacounty.com -sivuston kuva
www.teslacounty.com -sivusto kertoo esimerkiksi itseohjautuvista autoista.teslacounty.com

Kiinnostuksensa tehtaasta ovat ilmaisseet myös esimerkiksi Romania, Norja ja Ruotsi, jonne ruotsalainen energiayhtiö Northvolt on päättänyt rakentaa suuren akkutehtaan. Voisiko siitä olla etua Teslan suhteen? Ruotsalaislehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kirjoitti maaliskuussa, että todennäköisyys houkutella Tesla Ruotsiin on pieni. Lehden toimittaja uskoo, että esimerkiksi Hollannilla on paremmat mahdollisuudet saada akkutehdas kuin Ruotsilla.

Entä sitten Suomen ja Vaasan vahvuudet? Vaasan etuina markkinoidaan alueen energiaosaamista ja alan yrityksiä. (siirryt toiseen palveluun) Kaikki toimivat ja kilpailevat globaalisti. Kaupungissa on noin 140 energia-alan firmaa, joiden liikevaihto on yhteensä 4,4 miljardia euroa. Yritykset työllistävät 11 000 työntekijää. Vientiin menee 80 prosenttia tuotannosta.

Teslan miljardiluokan investointihankkeen takia työ- ja elinkeinoministeriö sekä liikenneministeriö ovat yhdistäneet voimansa hankkeen tueksi ja Suomen sähköautojen määrän kasvattamiseksi.

Teslan on määrä ilmoittaa uuden/uusien tehtaiden sijainneista tämän vuoden aikana. Teslalla on tällä hetkellä akkutehdas Nevadassa Yhdysvalloissa.

Teslan on huhuttu rakentavan Euroopan lisäksi tehtaan myös Aasiaan. Nyt National Governors Associationin tilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) kesäkuussa Musk vahvisti, että lähivuosina Yhdysvaltoihin rakentuu kaksi tai kolme uutta tehdasta.