Hyppää sisältöön

Hyvä yritysidea mielessä, toteutus hakusessa? Näillä 6 vinkillä polkaiset bisneksen käyntiin

Aloittelevan yrittäjän kannattaa muun muassa omaksua vinkkejä oman alan ulkopuolelta. Myös myyntiasiat on hyvä miettiä etukäteen ennen tuotekehittelyä.

Kuva: AOP

Seuraavat vinkit ovat hyödyllisiä, kun tavoitteena on saattaa yritysidea tuumasta toteutukseen. Näin on havainnut Oulun ammattikorkeakoulun lehtori Jussi Haukkamaa yhdessä kollegoidensa ja opiskelijoiden kanssa.

**Testaa ideasi lähipiirissäsi, **etenkin jos sinua kiinnostavan alan osaajia löytyy siitä. Tavoitteena on saada niin kannustavaa kuin kriittistäkin palautetta, jotta idea jalostuisi.

Myös oman alan ulkopuolisilta henkilöiltä kannattaa kysyä neuvoja.

– Monet asiat yritystoiminnassa pätevät laajemmin. Esiin voi myös nousta näkökulmia, joita ei itse olisi tullut ajatelleeksi, Haukkamaa muistuttaa.

**Muista verkostoitua, **sillä mikään yritys ei toimi tyhjiössä.Tarvitaan muun muassa asiakkaita, myynti- ja jakelukanavista vastaavia sekä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tuotteita kehitetään.

– Monipuolisista verkostoista on yleensä aina hyötyä sekä kuluttajille että yrityksille suunnatussa liiketoiminnassa, Haukkamaa toteaa.

Kysy apua yritysneuvonnan asiantuntijoilta. Neuvot ovat Haukkamaan mukaan kalliit etenkin lainsäädännöllisissä asioissa.

 – Tietyillä aloilla on oma lainsäädäntönsä, joka on pakko ottaa huomioon yritystä pyörittäessä. Tästä esimerkkinä vaikka ravintola-ala, jossa ruoanvalmistus, ja hygieniasäädökset ovat tarkat.

**Ole maltillinen yrityksen käynnistämisessä. **Alussa yksittäisten työkeikkojen laskuttaminen ei vaadi omaa yritystä.

– Netissä on useita kotimaisia palveluita, jotka auttavat työn laskuttamisessa. Saat työstäsi palkan, josta palveluntarjoaja ottaa yleensä 5–10 prosentin palkkion.

**Mieti myyntiasiat kuntoon ensimmäisenä. **Haukkamaan mukaan suomalaisten perisynti on, että ensin tuote kehitetään valmiiksi, vasta sitten mietitään myyntiä.

– Pitäisi pikemminkin miettiä, kenelle ja mitä kanavia pitkin tuote myydään. Karrikoiden voi sanoa, että amerikkalaiset myyvät ensin idean ja kehittävät tuotteen vasta sen jälkeen, kun sopimus on jo taskussa.

Nivo yrittäjyys opintoihin, sillä siihen on Haukkamaan mukaan hyvät mahdollisuudet lähes kaikilla koulutusasteilla.

– Jos sinulla on kiinnostusta jonkun alan yrittäjyyteen, kysy rohkeasti opettajaltasi, voitko tehdä harjoitustyön kiinnostustasi tukevasta näkökulmasta. Tämä onnistuu nykyisin usein jo peruskoulussa, toisella asteella ja korkeakouluissa.