Telakkateollisuus siivitti Suomen talouden nousuun – uusien tilausten arvo harppasi ennätyslukemiin

Metalliteollisuudessa uusien tilausten arvo oli lähes 100 prosenttia edellisvuotta suurempi.

talouskasvu
Mein Schiff 6 -aluksen luovutustilaisuus Meyer Turun telakalla.
Mein Schiff 6 -aluksen luovutustilaisuus Meyer Turun telakalla toukokuussa 2017.Timo Korhonen / AOP

Suomen talous näyttää elpyvän nyt rivakalla tahdilla. Tilastokeskuksen maanantaina julkaiseman tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat toukokuussa 66,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Kasvu oli voimakkainta metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli jopa 99,3 prosenttia edellisvuotta suurempi. Kasvu selittyy Tilastokeskuksen mukaan erityisesti telakkateollisuuden isoilla tilauksilla.

Yhdysvaltalainen Royal Caribbean Cruises -varustamo vahvisti toukokuussa kahden risteilijän tilauksen Meyer Turulta.

Kemianteollisuudessa tilaukset kasvoivat vuodentakaisesta 24,2 prosenttia. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat 6,4 prosenttia edellisestä vuodesta. Tekstiiliteollisuudessa tilaukset vähenivät sen sijaan 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Tammi-toukokuun aikana tilaukset kasvoivat 21,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Yliaktuaari Kari Rautio Tilastokeskuksesta arvioi kuitenkin, että tiedot heijastelevat yleisestikin talouden piristymistä.

– Kun katsoo kasvua toimialoittain, useimmat päätoimialat ovat kasvussa. Pitää myös muistaa, että Tullikin tiedotti perjantaina erittäin kovasta viennin kasvusta. Teollisuus näyttää lähtevän nyt kasvuun. Tätähän on odotettu kohta kymmenen vuotta, Rautio sanoo.

Rautio kertoo, että Tilastokeskus ei ole koskaan kertonut näin kovasta voimakkaasta vuosimuutoksesta teollisuuden uusissa tilauksissa. Tilastokeskus on kertonut teollisuuden uusien tilausten muutoksista vuodesta 2005.