1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uitto

Evijärven kiistelty kämppä sai nimen – kohun toivotaan nyt rauhoittuvan

Evijärven uittoperinteen kunniaksi valmistunut rakennus on saanut nimekseen Pohjanmaan Järviseudun uittomieskämppä. Osa evijärveläisistä toivoi siitä Vonkamieskämppää.

uitto
Uittokämppään tehtiin perinteiseen tyyliin pärekatto ja tuulettuva alapohja.
Uittokämppään tehtiin perinteiseen tyyliin pärekatto ja tuulettuva alapohja.Antti Kettumäki / Yle

Evijärvellä suuren huomion saanut uittoperinteen kunniaksi rakennettu kämppä on saanut vihdoin nimen. Rakennus tunnetaan papereissa nimellä "Pohjanmaan Järviseudun uittomieskämppä".

Sen Vonkamieskämppä-työnimeä käytettäneen kuitenkin vielä ainakin epävirallisissa yhteyksissä.

– Ettei tule tästä asiasta nyt enempää kiistaa, niin haluan korostaa, että jokainen voi kutsua sitä miten itse haluaa, Evijärvi-seuran puheenjohtajan Heikki Valijoki toteaa.

Nimestä kehkeytyi kiista. Evijärvi-seura suunnitteli vihkivänsä kämpän vonkamieskämpäksi, mutta kaikki kuntalaiset eivät tätä sulattaneet.

Kunnassa kerättiin nimilistaa, jonka allekirjoittajat toivoivat rakennuksen nimeksi uittomieskämppää. Vonkamies-sanan katsottiin johtavan harhaan ja sitä pidettiin huonona ja negatiivisena.

– Tämä nimiasia on saanut niin mittavan kohun ja metelin aikaan, että toivoisin sydämestäni, että spekulointi tämän kämpän ympärillä loppuu, Valijoki kertoo.

Vaikka rakennuksen nimestä kohistiinkin, sujuivat itse vihkiäiset hyvin.

– Tilaisuus oli kaikin puolin onnistunut juhla. Yleisöä oli, laskin tarkaan, 248 henkilöä, Valijoki kertoo.

Lue seuraavaksi