Japanin pääministeri Presidentinlinnassa: Joulupukki ja muumit tekevät Suomen läheiseksi

Suomen ja Japanin johtajat keskustelivat naisten asemasta, kauppasuhteista ja Pohjois-Korean uhasta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Abe vierailee Pohjoismaissa pääministerinä.

Japani
Japanin pääministeri Shinzo Abe ja presidentti Sauli Niinistö kättelivät presidentinlinnassa maanantaina. Oikealla Akie Abe.
Japanin pääministeri Shinzo Abe ja presidentti Sauli Niinistö kättelivät presidentinlinnassa maanantaina. Oikealla Akie Abe.Jussi Nukari / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti vastaan Japanin pääministeri Shinzō Aben ja tämän puolison rouva Akie Aben Presidentinlinnassa. Tapaamisensa jälkeen valtiojohtajat pitivät tiedotustilaisuuden.

Presidentti Niinistö piti ensimmäisen puheenvuoron, jonka alussa hän kertoi käyneen pääministerin Aben kanssa hyviä keskusteluja vuosi sitten presidenttiparin vieraillessa Japanissa.

Presidentti Niinistö mainitsi miehillä olevan muutakin yhteistä: aktiivinen osallistuminen YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin HeForShe-kampanjatyöhön.

Tämän jälkeen puhe siirtyi maiden väliseen strategiseen kumppanuuteen, jota vahvistetaan nyt edelleen.

Niinistö näki Suomessa ja Japanissa yhtäläisyyksiä.

– Me kohtaamme kovin samanlaisia haasteita japanilaisessa ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Ikääntyvä väestö, hitaanpuoleinen talouskasvu sekä muuttunut kansainvälinen turvallisuusympäristö ovat sellaisia, sanoi presidentti Niiinistö. – Mutta toisaalta me jaamme saman vahvan arvopohjan, jota me molemmat olemme sitoutuneet edistämään maailmassa.

Niinistö kiitteli japanilaisten investointeja Suomeen. Arktisen alueen neuvoston puheenjohtajana Niinistö lupasi panostusta arktisen alueen yhteistyöhön.

Japanin ja EU:n suhteet ovat vahvistumassa entisestään, näkee Niinistö.

– Esimerkkinä siitä on vapaakauppasopimus, joka on erityisen tärkeä.

Pohjois-Korean ohjuskokeet esillä, muumitkin mainittiin

Niinistön puheessa osansa saivat myös EU:n ja Japanin suhteet, ja Japanin halu tukea vahvaa EU:ta. Niinistö päätti puheensa esittämällä pääministerille surunvalittelunsa Japanin viikonloppuisten tulvien aiheuttamista kuolonuhrien johdosta.

Pääministeri Abe aloitti kiittämällä Suomessa saamastaan lämpimästä vastaanotosta ja onnittelemalla Suomea 100-vuotisesta itsenäisyydestä. Strategisen kumppanuuden jälkeen puhe kääntyi Pohjois-Koreaan.

– Kansainvälinen yhteisö on saanut vakavan haasteen Pohjois-Korean ydinohjuskokeista ja ohjusten kehittämisestä sekä Itä- ja Etelä-Kiinan meren tapahtumista. Niillä pyritään horjuttamaan kansainvälistä vakautta ja järjestystä.

Pääministeri Abe mainitsi heti Pohjois-Korean perään Venäjän, ja kertoi olleensa Niinistön kanssa sitoutunut yhteistyöhön Venäjän kanssa.

– Meidän täytyy yhdessä pitää vapaakaupan lippua korkealla, lausui pääministeri Abe, joka ilmaisi myös halukkuutensa olla mukana Arktisen alueen kehitystyössä.

Pääministeri Abe kehaisi, että Suomesta on muodostunut japanilaisille portti länteen. Hän arveli maanmiestensä kokevan Suomen läheiseksi erityisesti siksi, että japanilaislapset ovat kovin ihastuneet Joulupukkiin ja muumeihin.

Pääministerin kanssa Suomeen matkusti korkean tason valtuuskunta. Vierailu päättyi lounaaseen, johon osallistui laaja joukko suomalaisia yhteiskunnan eri aloilta.

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja hänen vamonsa Akie Abe tervetuliaistilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
Japanin pääministeri Shinzo Abe ja hänen vamonsa Akie Abe tervetuliaistilaisuudessa Helsingissä maanantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Japani Kiinan jälkeen suurin kauppakumppani Aasiassa

Vimevuotisen Japaniin suuntautuneen virallisen vierailun aikana presidenttipari tutustui kulttuurikohteiden lisäksi myös liike-elämän yhteistyön mahdollisuuksiin. Niinistön seurassa matkusti suuri yritysjohtajien valtuuskunta, joka koostui muun muassa metsäteollisuuden ja energia-alan yrityksistä.

Tullin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Japanin osuus Suomen tavaraviennistä on noin kaksi prosenttia. Japani on Kiinan jälkeen Suomen suurin kauppakumppani Aasiassa kauppavaihdon perusteella. Maa ei kuitenkaan kuulu Suomen tärkeimpiin vientimaihin.

2010-luvulla Suomen kauppa Japanin kanssa on ollut ylijäämäistä. Tänä alkuvuonna vienti Japaniin kehittyi erityisen hyvin mekaanisen metsäteollisuuden tuotteiden sekä metallien ja malmien osalta.

Edellinen pääministeritason vierailu Japanista Suomeen oli pääministeri Junichiro Koizumin vierailu syyskuussa 2006. Japanin Keisari Akihito teki valtiovierailun Suomeen toukokuussa 2000.

Abe vierailee nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa pääministerinä. Vuonna 1985 hän oli Suomessa ulkoministerinä toimineen isänsä Shintaro Aben henkilökohtaisen avustajan roolissa.

Eilen Suomeen saapunut Japanin pääministeri Shinzō Abe puolisoineen lähtee Suomesta tänään iltapäivällä.