Oulujärvi on kaunis, mutta myrskyisä melontakohde: "Se on jopa meditatiivinen kokemus"

Kajakki ei ole enää harvinainen näky Oulujärvellä, sillä myös Kajaaniin on rakennettu melontapaikkoja. Aiemmin harrastajat ovat joutuneet kulkemaan pitkän matkan naapurimaakuntaan.

melonta
Melojia Oulujärvellä.
Sopivissa olosuhteissa Oulujärvi oivallinen melontapaikka.Julia Sieppi / Yle

KajaaniOli jo aikakin, sanovat monet kainuulaiset melonnan harrastajat. Vaikka esimerkiksi Kajaanissa suuri ja monipuolinen Oulujärvi on vain kivenheiton päässä, moni meloja on kulkenut Kajaanista 100 kilometrin päähän Vaalaan melontakeskukseen.

Näin on tehnyt aiemmin myös melontaohjaaja Hanna Karppinen. Hän on iloinen, että Kainuun merelle pääsee nyt järjestetysti myös kotikaupungista.

– Toive on toteutunut, tätä on odotettu pitkään, sanoo Karppinen.

Kuurnaan rakennettiin talli viime kesänä. Melontaretkiä tehdäänkin etupäässä sieltä, sillä Nuasjärvellä ja Kajaaninjoella luonto ei sanele ehtoja yhtä jyrkästi kuin isojen selkien Oulujärvellä.

Tänä kesänä käyttöön saatiin Paltaniemen melontatalli. Lisäksi Kajaanin vesistöön on tehty laitureita ja rantautumispaikkoja sekä harrastajille on hankittu kajakkeja. Takana on Oulujärven Melojien ja Kajaanin Ladun hanke (siirryt toiseen palveluun) (Kajaanin kaupunki), jonka toteuttajana on ollut Kajaanin kaupunki ja rahoittajana Oulujärvi Leader.

Kajakkeja laiturilla Oulujärven rannassa.
Kajaanin Latu ja Oulujärven Melojat ovat hankkineet Kajaaniin kajakkeja, joilla harjoitellaan kesän aikana muun muassa melonnan perusteita ja vedestä pelastautumista.Kimmo Hiltunen / Yle

Melomista voi harrastaa myös omin päin. Oulujärven Melojien puheenjohtaja Sinikka Rantalankilan mukaan muutama vuosi sitten melojat olivat kuitenkin Oulujärvellä harvinainen näky.

Nyt harrastajien määrä on kasvanut selvästi.

– Melojien määrä on, jos ei aivan satakertaistunut, niin ainakin moninkertaistunut, kertoo Rantalankila.

Melontaharrastajien määrä on hienoisessa nousussa myös valtakunnallisesti, kerrotaan Suomen Melonta- ja Soutuliitosta. Tällä hetkellä erityisen suosittua on sup-lautailu.

Liiton alaisissa seuroissa on noin 10 000 jäsentä. Todellisuudessa määrä on huomattavasti suurempi, sillä moni ei kuulu seuraan vaan omistaa kajakin tai kanootin ja meloo esimerkiksi kesämökillään.

Meloja luonnon armoilla

Oulujärvi on melontakohteena kaunis, mutta oikukas. Sää voi muuttua hetkessä, ja siksi säätiedotukset onkin tutkittava tarkkaan.

– Kun olosuhteet ovat hyvät, Oulujärvi on aivan upea melontajärvi. Haastavaa on se, että aina ei pääse vesille kun on isoja selkiä ja aallot nousevat todella suuriksi, melontaohjaaja Hanna Karppinen kertoo.

Sinikka Rantalankila seisoo melontavarusteissa laiturilla.
Kajakki on nykyään Oulujärvellä tavallinen näky, iloitsee Oulujärven Melojien puheenjohtaja Sinikka Rantalankila. Julia Sieppi / Yle

Melonnan parissa pääsee leppoisasti keskelle luontoa tai nauttimaan vauhdista koskissa. Sinikka Rantalankilan mukaan laji sopiikin monenlaisille ihmisille. Suomen neljänneksi suurimmalla järvellä melojille yhteistä on rakkaus retkeilyyn.

– Se leppoisa meininki, että mennään saareen ja syödään eväitä. Se on jopa meditatiivinen kokemus joskus, varsinkin kun meloo yksin järvellä.

Tänä kesänä Oulujärvellä järjestetään useita melontakursseja. Rantalankila suosittelee tutustumista lajiin peruskurssin kautta. Alussa omaa menopeliä ei tarvitse.

– Itsekin oppii, mutta kurssi on helpompi tie. Tavoitteena on, että peruskalusto pysyy yhteisenä, mutta jos innostuu pidemmälle, voi hankkia oman kaluston.

Liikuntarajoite ei ole aina este

Pyörätuoli jää rannalle, kun kajaanilainen Kimmo Sirviö meloo kohti Oulujärven selkää. Juuri avatusta Paltaniemen melontatallista kulkee veteen luiska, jota pitkin pääsee kulkemaan pyörätuolillakin.

Melontalaiturin esteettömyydessä tärkeintä on, että esimerkiksi pyörätuolilla pääsee aivan kajakin viereen.

– Tämä on hyvin erilaista verrattuna vaikkapa moottoriveneellä ajeluun, kun tässä ollaan ihan veden pinnalla ja tunnet kaikki pienemmätkin aallot hyvin tarkasti, Sirviö kertoo.

Pyörätuoli laiturilla ja ihmisiä melomassa.
Esteettömältä laiturilta pääsee melomaan pyörätuolista.Julia Sieppi / Yle

Sirviö on ollut mukana suunnittelemassa laiturin esteettömyyttä Vammaisliikunta tutuksi Kajaanissa -hankkeen koordinaattorina. Liikuntarajoitteisuutta on monenlaista, mutta Sirviö uskoo, että moni erityisliikkuja voi innostua melomisesta.

Rajoitteitakin toki on, sillä vartalonhallinta on tärkeää.

– Laji sopii hyvin, kunhan saa tuettua itsensä kajakkiin tarpeeksi hyvin. Haastetta tuo aaltojen keinuttelu, että saa pidettyä tasapainon aallokossa jos ei saa otettua tukea jaloista tai vatsalihakset eivät toimi kunnolla.

Sirviö on itse käynyt melomassa kymmenkunta kertaa.

– Mikäs sen mukavampaa aurinkoisena päivänä kuin olla vesillä luonnon helmassa. Mukava kokemus, mies kertoo.

Lue lisää:

Kajaani tajusi vesistöjensä voiman – höyrylaiva ja melonta piristivät vesimatkailua