Hyppää sisältöön

Lukemista viikonlopuksi: Kuinka alkoholin sietokyky muuttuu, perustulokokeilijoiden kuulumiset ja Putinin yksityiselämä

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Kuva: AOP

150 vuotta sitten 200 000 suomalaista menehtyi – muistatko syyn?

Niukkuudessa eläminen oli suomalaisille tuttua, mutta vuonna 1866 he alkoivat nähdä ankarampaa nälkää kuin koskaan ennen.

Mäntsälän reliefin nälkään kuolleiden muistoksi teki taiteilijaprofessori Heikki Varja. Reliefi on kiinnitetty luonnonkiveen, joka valittiin kahden surunauhoja muistuttavan tumman juovansa vuoksi. Muistomerkki paljastettiin vuonna 1984. Kuva: Anniina Wallius / Yle

Kesätoimitusjohtajan kuukausipalkka oli 8 000 euroa – "Jokaisen tehtävä on yhtä arvokas"

Opiskelijoille ja vastavalmistuneille tarjotaan tilaisuuksia kokeilla siipiään ja katsella maisemia lyhytaikaisissa toimitusjohtajapesteissä. Kohdeyrityksinä ovat olleet esimerkiksi Valio, Kone, Marimekko ja Fazer.

Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Alkoholin sietokyky alkaa laskea jo 40-vuotiaana – "Tämä tulee ihmisille yllätyksenä"

Monelle tulee yllätyksenä, että alkoholin sietokyky alkaa alentua jo työikäisenä. Sietokyky heikkenee ikääntyessä etenkin siksi, että kehon nestepitoisuus laskee. Ylilääkäri Markus Partasen mukaan nelikymppisen olisi arvokasta havaita alkoholin sietokyvyn muutos ja reagoida siihen.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Luc Besson ohjasi Euroopan kalleimman elokuvan – se voi kaataa koko miehen

Ranskalaiseen kulttisarjakuvaan perustuvaa mammuttiprojektia on pidetty valtavana taloudellisena riskinä, mutta ohjaaja itse puhuu jo jatko-osista. Ohjaaja Besson ei kritiikkiä säpsähdä.

Elokuvan pääosissa näyttelevät Dane DeHaan ja Cara Delevingne. Kuva: Domitille Girard / VALERIAN SAS Ð TF1 FILMS PRODUCTION

Putinin yksityiselämä, omaisuus ja vapaa-aika yhä suuria kysymysmerkkejä – mutta mitä niistä tiedetään?

Venäjän presidentin Vladimir Putinin perheenjäsenet ovat viime vuosina nousseet julkisuuteen estelyistä huolimatta.

Vladimir Putin ja Alina Kabajeva. Kuva on vuodelta 2004. Kuva: ITAR-TASS / EPA

Puoli vuotta perustulokokeilua – mieli muuttui epäilevästä innostuneeksi

Kun muut suomalaiset lomailevat, perustulokokeiluun osallistuvalla Marinilla on kiire. Entä mitä kuuluu A-studion juttusarjan Juhalle ja Miralle?

Marin Vaasasta, Mira Jaskari ja Juha Järvinen. Kuva: Yle

“Lapset luulivat lähtevänsä Lappiin lomalle” – Isä kaappasi Suomesta ulkomaille, kuten käy joka vuosi lukuisille lapsille

Atte ja Iina pääsivät lopulta palaamaan isänsä kotimaasta Afrikasta. Lapsia kaapattiin Suomesta viime vuonna selvästi aiempia vuosia enemmän.

Laura ja lapset olivat juuri ehtineet muuttaa uuteen kotiinsa Etelä-Suomessa, kun lapset kaapattiin. Kuva: Derrick Frilund / Yle