SuomiAreenan penkit täyttyivät aamusta alkaen – "Keskustelu saisi olla vielä räväkämpää"

Ajankohtaiset asiat ja demokratia saivat yleisön liikkeelle Porissa heti SuomiAreenan alkuhetkinä.

SuomiAreena
Yleisöä SuomiAreenan keskustelussa
Päivi Meritähti / Yle

Penkkirivit täyttyivät Porin keskustassa heinäkuisena maanantaiaamuna, kun yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena saapui kaupunkiin. Lievän aamukankeuden jälkeen yleisökin uskalsi avata suunsa.

– Suomalaiset ovat perinteisesti sellaisia, että ensin katsotaan ja sitten hitaasti lämmetään. Ainakin aiempina vuosina yleisöltä on tullut todella hyviä kysymyksiä. Uskon, että kädet nousevat pitkin viikkoa tälläkin kertaa, tapahtuman vastaava tuottaja Mari Haavisto arvelee.

Kipinöitä ilmassa

Yleisön joukosta tavoitettu tamperelainen Jani Rummukainen latasi suurimmat odotuksensa tämä iltapäivän perussuomalaisten ja sinisen tulevaisuuden peräkkäisiin keskusteluihin. Hän odotti kipinöiden lentelyä ja suoraa keskustelua.

– Uskon, että keskustelu kirvoittaa itseltänikin kysymyksiä, jos ne yleisöltä sallitaan.

Vielä lisää rohkeutta ja räväkkyyttä

Suoraa puhetta – sitä SuomiAreenan keskusteluilta toivoo myös mediavalmentaja Eeva Lehtimäki. Hän kuvailee tapahtuman sisältöä tällä hetkellä suurelta osin kepeäksi kesäkeskusteluksi. Se kaipaisi mausteekseen vielä vähän yhteiskunnallisempaa, haastavampaa ja räväkämpää puhetta.

– Täällä on paljon tuttuja, tunnettuja ja turvallisia keskustelijoita, jotka toki kiinnostavat yleisöä. Järjestäjällä olisi silti mielestäni peiliin katsomisen paikka. He voisivat rohkeammin valita, kuka pääsee ääntään käyttämään.

Keskustelusta voi joku lähteä suuttuneenakin.

Eeva Lehtimäki

Yhteentörmäyksiä on Lehtimäen mukaan turha pelätä.

– Keskustelusta voi joku lähteä suuttuneenakin.

Nuoret osallisina, ei kohteina

Tuula Collander toivoo puolestaan keskustelijoiden kirjoon lisää nuoria. Lasten ja nuorten säätiön toimitusjohtaja muistuttaa, että nuorille on tärkeää päästä itse osallistumaan sen sijaan, että he olisivat vain keskustelujen kohteena.

– Jotta nuoret kokevat Suomen omakseen myös seuraavat sata vuotta, on heidän luotettava siihen, että heihin sitoudutaan.

SuomiAreenan keskusteluja järjestetään maanantaista perjantaihin 10.-14.7. Tapahtuman järjestävät MTV ja Porin kaupunki. Se keräsi viime vuonna 63 000 kävijää.