1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärit

Poliitikot säätävät ja raha ratkaisee – 5 ongelmaa, jotka haastavat lääkärin arvoja

Tuore kirja päivittää lääkärin etiikkaa yhä monimutkaisemmassa maailmassa. Professori Amos Pasternack haluaa oikaista lääkärien rivit.

lääkärit
Stetoskooppi  ja rahaa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Lääkäri joutuu työssään pohtimaan yhä monimutkaisempia ongelmia, joihin perinteinen lääkärin etiikka ei tarjoa suoraa vastausta.

  • Onko lääkärin velvollisuus olla vaiti vaiko pakko ilmoittaa viranomaisille, kun epäilee potilaansa ajo- tai metsästyskykyä?
  • Hoidetaanko ns. paperittomat ihmiset?
  • Miten suhtautua lääketeollisuuden markkinointiin?
  • Mitä ajatella yksityisestä terveydenhoidosta?
  • Onko lääkärillä lupa, oikeus, velvollisuus vai pakko tehdä eutanasia?

Kesäkuussa julkaistu Lääkäriprofessio – professionaalisuus lääkärin työssä-artikkelikirja etsii vastauksia kipeisiin kysymyksiin. Teos syntyi kokeneen lääkärin, professori emeritus Amos Pasternackin ajatuksista.

Pasternack on uransa aikana kouluttanut suuren joukon uusia lääkäreitä Tampereen yliopistossa. Uusi kirja jaetaan kaikille noin 850:lle ensi syksynä aloittavalle lääkäriopiskelijalle.

Vieläkö pappa saa ajokortin?

Lakeja säätäessään poliittiset päättäjät astuvat helposti lääkärien tontille. Lääkärin päätökset taas vaikuttavat suoraan hänen potilaisiinsa.

Laki antaa lääkärin tehtäväksi esimerkiksi arvioida, saako joku ajaa autoa tai kantaa asetta.

Lääkäri, professori emeritus Amos Pasternack ja tuntemattoman naisen, mahdollisesti potilaan olkapää.
Lääkäri ja professori emeritus Amos Pasternackin mukaan luottamus lääkärin ja potilaan välillä on hyvin tärkeää.Jani Aarnio / Yle

– Lääkärin ja potilaan luottamus on keskeinen asia. Tämä luottamus on vaarassa silloin kun potilas tietää, että lääkärin on pakko tehdä hänen kannaltaan ikävä päätös.

– Lääkärillä on nyt lain mukaan ilmoitusvelvollisuus, jos hänellä on epäilyksiä ajo- tai ampumakunnosta. Minusta oikeus ilmoittaa olisi parempi. Viranomainenkin voisi luottaa lääkäreihin, sanoo Pasternack.

Lääkäri puhuu hädästä, poliitikko rahasta

Eduskunnassa on väliin isoinkin kirjaimin keskusteltu siitä, kuuluvatko terveyspalvelut ns. paperittomille. Nykyisen lain mukaan heillä ei ole oikeutta muuhun kuin ihan akuuttiin hoitoon.

Ei riitä ymmärrys, että meillä on ihmisiä jotka eivät hyväksy paperittomien terveydenhoitoa.

professori Amos Pasternack

Amos Pasternack sanoo, ettei ymmärrä lainkaan niitä suomalaisia, jotka tahtovat hoidon evätä.

– Ei riitä ymmärrys, että meillä on ihmisiä jotka eivät hyväksy paperittomien terveydenhoitoa. Se ei tulisi edes kovin kalliiksi, puhahtaa Pasternack.

– Onneksi on löytynyt riittävästi lääkäreitä pyörittämään näitä paperittomien klinikoita eri puolilla maata. He ovat kunnostautuneet ja osoittaneet, että lääkärin etiikka toimii vaikka monet päättäjät ovat toista mieltä.

Poliitikot puhuvat rahasta, vetovoimatekijästä ja terveysturismista – lääkärit näkevät Pasternackin mukaan sairaat ja apua tarvitsevat ihmiset heidän kotimaastaan riippumatta.

Minkä firman lääkkeen lääkäri määrää?

Raha ottaa lääkäreistä mittaa myös, kun puhutaan yksityishoidoista tai lääketeollisuudesta. Amos Pasternack näkee, että molemmissa on ongelmia.

Hän pitää lääkärien ja lääketeollisuuden etuja vastakkaisina.

– Lääketeollisuus tekee hyvää kehittämällä uusia parempia lääkkeitä, mutta sen päätavoite on tehdä omistajilleen rahaa. Lääkärin taas tulee toimia objektiivisesti ja vankalla asiantuntemuksella myös lääkkeitä valitessaan.

Kuitenkin lääketeollisuudella on suuri valta siihen, mitä lääkäri potilaalleen valitsee. Pasternackin mukaan firmojen markkinointibudjetit ovat usein isommat kuin lääkkeiden kehittämiseen varatut rahat.

Lääketehtaan läsnäolo lääkärikongressissa riittää nostamaan myyntipiikin yrityksen tuotteisiin.

professori Amos Pasternack

– Markkinoinnilla on suuri merkitys lääkevalintoihin, mutta on tavallista, ettei lääkäri huomaa sitä. Hän näkee kyllä kollegoidensa käyttäytyvän lääkemarkkinoinnin ehdoilla, mutta ei huomaa että toimii itsekin niin.

– Sekin on huomattu, että lääketehtaan läsnäolo alan kongressissa riittää nostamaan myyntipiikin tämän yrityksen tuotteisiin. Ei siellä tarvitse pitää edes puhetta tai esitystä, vaan näkösällä oleminen riittää, sanoo Pasternack.

Kahden kerroksen sairaita

Amos Pasternack uskoo, että lääkäri toimii ja hoitaa potilaitaan etiikkansa mukaan ja tasa-arvoisesti. Mutta:

– Yksityisellä terveysasemalla houkutus voi olla siinä, että teettää tutkimuksia, jotka eivät tuo potilaalle hyötyä mutta tuovat kyllä aseman omistajalle lisäarvoa. Siis rahaa, sanoo Pasternack.

– Paljonko aseman puitteet vaikuttavat potilaan valintoihin? Ja lääkärin suosio? Ei suosituin aina ole paras, tämä näkyy näissä valelääkäritapauksissa. He kai ovat "menestyneet" hyvin potilaiden hoidossa...

Pasternack suhtautuu epäillen myös sote-uudistukseen kytkettyyn valinnanvapauteen.

– Ajatus on hyvä, mutta potilaan pitäisi saada valita useammin kuin kerran vuodessa. Vuosi on liian pitkä aika. Miten ihmiset tietävät tai osaavat valita itselleen sopivimman, kysyy Pasternack.

– Eikä tästä järjestelmästä tasa-arvoista saada. Ei syrjäseudulla ole mistä valita. Toisaalta töissä käyvät ihmiset menevät ohituskaistaa pitkin työterveyshuoltoon jo nykyisinkin.

Eutanasiasta ei saa tehdä bisnestä

Armokuolema eli eutanasia puhuttaa niin tavallisia ihmisiä, päättäjiä kuin lääkäreitäkin. Lääkärin etiikkaan kun kuuluu tehdä hyvää.

Eutanasiasta: ole lääkärikunnan asia tappaa potilasta.

professori Amos Pasternack

– Toki voi ajatella, että eutanasiakin on hyvä, jos ihminen kärsii paljon eikä enää ole toivoa. Mutta olen itse ihan vakuuttunut, ettei ole lääkärikunnan asia tappaa potilasta, sanoo Pasternack.

Professori pelkää lääkärikunnan jakautumista suhtautumisessa eutanasiaan. Varsinkin tässä on kohta, jossa olisi syytä oikaista rivejä ja löytää yhteinen kanta vaikeaan asiaan.

– On mahdollista että tulee kahdenlaisia lääkäreitä, joista toiset suostuvat eutanasiaan ja toiset eivät. Ikävää, jos tämä rikkoo lääkärikunnan yhtenäisyyttä.

– Kauhuskenaario on tietenkin se, että joku perustaa eutanasiaklinikan ja tekee sillä rahaa, sanoo Amos Pasternack. Esimerkiksi Sveitsissä tällainen klinikka on.

– Ihmiset matkustavat klinikalle ympäri maailmaa saamaan armokuoleman. Eikä se varmaankaan ole ilmaista.

Pasternackin mielestä jos – siis jos – joku lääkäri suostuisi eutanasian tekemään, hänen tulisi olla kokenut lääkäri ja hänellä tulisi olla hoitosuhde kuolevaan potilaaseen.

– Kyllä minusta saattohoidon koulutus, kehittäminen ja sen ulottaminen nykyistä laajemmalle on parempi ratkaisu kuin eutanasia, sanoo Amos Pasternack.

Lääkäriprofessio – professionaalisuus lääkärin työssä -kirjan ovat toimittaneet Amos Pasternack, Raimo Puustinen ja Jaana Hallamaa. Muita kirjoittajia on kymmenkunta.

Lue seuraavaksi