Hyppää sisältöön

Tutkimus: Kasvosi saattavat paljastaa, oletko rikas vai köyhä

Ensivaikutelmalla voi olla merkitystä esimerkiksi työhaastattelussa, uskovat tutkijat.

Melinda ja Bill Gates Pariisissa keväällä 2017. Kuva: Kamil Zihnioglu / EPA

Ihmiset pystyvät päättelemään ensisilmäyksellä vieraista kasvoista, onko kyseessä muita vauraampi tai köyhempi henkilö. Luotettava tunnistus onnistuu siinäkin tapauksessa, että kasvot ovat ilmeettömät.

Tähän tulokseen on tultu kanadalaisessa Toronton yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkijoiden mukaan ensivaikutelmilla on merkitystä. Esimerkiksi työnantaja kallistuu herkemmin palkkaamaan vauraalta näyttävän köyhältä näyttävän sijaan, sanovat tutkijat Nicholas Rule ja Thora Björnsdottir.

Kasvojen antamat hienovaraiset signaalit voivat Björnsdottirin mukaan paljastaa ihmisen sosiaalisen aseman.

– Ensivaikutelmat voivat kehittyä itseään toteuttavaksi ennusteeksi. Niillä on vaikutusta vuorovaikutukseesi muiden kanssa ja mahdollisuuksiin, joita sinulle tarjoutuu.

Tutkijat pitävät kiinnostavana myös sitä, että ihmiset kykenevät päättelemään sosiaalisen aseman vain neutraaleista eli ilmeettömistä kasvoista. Se ei onnistu, jos henkilö esimerkiksi nauraa tai ilmaisee muita tunteita kasvoilla.

Heidän päätelmänsä on, että tunteet peittävät kasvoille jo teini-iässä tai nuorena aikuisena piirtyneitä ilmeitä. Tällainen on esimerkiksi toistuva iloisuus, joka usein yhdistetään vaurauteen ja tyytyväisyyteen.

– Ajan myötä kasvosi alkavat heijastaa pysyvästi tunteitasi. Vaikka kuvittelisimme, ettemme ilmaise tunteita, tulevat ne näkyviin kasvoillasi, Rule sanoo.

Testiryhmän opiskelijat osuivat usein oikeaan

Toronton yliopiston kokeessa otettiin neutraaleja kasvokuvia joukosta opiskelijoita, jotka tulivat joka rikkaista tai köyhistä perheistä. Rikkaaksi luettiin perhe, jonka vuositulot olivat yli 100 000 Kanadan dollaria eli runsaat 71 000 euroa. Köyhän opiskelijan perhe tienasi vuodessa alle 60 000 dollaria (noin 42 000 euroa).

Toista opiskelijajoukkoa pyydettiin katsomaan valokuvia ja arvioimaan, ketkä ovat rikkaita ja ketkä köyhiä. Arviot menivät 53 prosentin tarkkuudella oikein. Torontolaistutkijoiden mukaan tulos oli parempi kuin vain arvaamalla olisi syntynyt.

Rule tulkitsee tutkimustulosta niin, että jo 18–22-vuotiaiden elämänkokemus on muotoillut heidän kasvojaan siinä määrin, että kasvoista voi päätellä heidän sosioekonomisen taustansa.

Valokuvissa esiintyvien nuorten ihonväri tai sukupuoli eivät vaikuttaneet tuloksiin. Myöskään sillä ei ollut vaikutusta, kuinka pitkään valokuvia sai tarkastella.

Björnsdottir korostaa, että ihmiset eivät ole edes tietoisia siitä, millaisiin kasvojen vihjeisiin he perustavat arvionsa. Kun sitä kysyy heiltä, eivät he osaa vastata, hän sanoo.

Rulen mukaan aivoissa on hermosoluja, jotka ovat erikoistuneet kasvojen tunnistamiseen. Kasvot ovat ensimmäinen asia, johon vieraassa ihmisessä kiinnitetään huomiota, hän sanoo.

– Näemme kasvoja pilvissä, näemme kasvoja paahtoleivissä. Olemme herkistyneet havaitsemaan kasvojen kaltaisia ärsykkeitä, Rule sanoo.

Rulen mielestä seuraavaksi kannattaisi ehkä tutkia, miten tällaiset kasvoissa näkyvät vihjeet muuttuvat ihmisen ikääntyessä. Voimistuvatko ne ehkä entisestään?

Tutkimus on julkaistu Journal of Personality and Social Psychology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Toronton yliopiston tiedote tutkimuksesta löytyy täältä.  (siirryt toiseen palveluun)