Rapsi voitti rypsin – ja kiinnostaa koko ajan enemmän

Keltaisena hehkuvaa peltoa on vaikea tunnistaa rypsiksi tai rapsiksi. Yhä useammin kyse on öljypitoisuudeltaan paremmasta rapsista.

rapsi
Rapsipelto kukassa.
Rypsiä vai rapsia? Pauliina Jaakkola/Yle

Isossakyrössä rapsipelto hehkuu keltaisena.

– Aivan kaikki kukinnot eivät ole vielä avautuneet, mutta ei menee montaa päivää, kun avautuvat, jos säät jatkuvat näin lämpöisinä, sanoo ProAgria Etelä-Pohjanmaan erityisasiantuntija Pekka Tuomisto.

Rypsiä vai rapsia?

Keltaisen pellon ohi ajaessa moni äiti ja isä opastaa jälkikasvuaan katsomaan ”rypsirapsia”. Valtatieltä on vaikea tunnistaa kummasta öljykasvista on kyse. Myös Pekka Tuomisto kehottaa katsomaan lähempää:

– Niissä on hienoinen ero. Rapsin varsi on pikkuisen vankempaa ja kukat aukeavat alhaalta.

Myös muita eroja näillä öljykasveilla on.

– Kevätrapsilla on pikkuisen pidempi kasvuaika kuin rypsillä, ja satoisuus sekä öljypitoisuuskin parempaa. Siksi se onkin syrjäyttänyt pikkuhiljaa rypsin, Tuomisto sanoo.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan Pekka Tuomiston mukaan kiinnostus rapsinviljelyyn on yhä kasvuss.
ProAgria Etelä-Pohjanmaan Pekka Tuomiston mukaan kiinnostus rapsinviljelyyn on yhä kasvuss.Pauliina Jaakkola/Yle

Rapsiala kasvaa

Pekka Tuomiston mukaan rapsiala on tukihakemusten perusteella Etelä-Pohjanmaalla ollut kasvussa viime vuonna. Kasvu jatkunee tänä vuonna.

Valtakunnallisesti kevätrapsia viljeltiin Suomessa vuonna 2016 ensi kertaa kevätrypsiä enemmän (siirryt toiseen palveluun).

Yksi syy kiinnostuksen lisääntymiseen ovat uudet rapsilajikkeet. Niiden myötä parantuvat muun muassa kasvin taudinkesto, satoisuus ja öljypitoisuus. Rapsin syyslajikkeet tasaavat myös työhuippuja, Pekka Tuomisto sanoo.

– Viljelijät seuraavat markkinoita ja kannattavuutta. Se on hyvä viljelykiertolaji ja on myös hyviä satoisia lajikkeita, Tuomisto miettii syitä.

Rapsi vaatii kuitenkin suhteellisen pitkän kasvuajan. Sen kasvuaika on (siirryt toiseen palveluun) viikosta reiluun viikkoon kevätrypsiä pidempi ja se tuleentuu parisen viikkoa myöhäisten kevätvehnälajikkeiden jälkeen.

– Meillä on lyhyt kasvukausi ja sille me ei voida mitään. Kiinnostus on kuitenkin lisääntynyt. Tiloilla halutaan viljelykiertoa ja monipuolisuutta, ettei kaikki ole yhden [kasvin] varassa.

Tuomiston mukaan kasvukausi on Etelä-Pohjanmaalla tällä hetkellä kymmenkunta päivää keskimääräisestä jäljessä. Nyt toivotaan hyvää säätä.

– Toivotaan, että kasvustot ehtivät valmistua puintikuntoon.