1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Pellon kunta teettää elokuvan käsikirjoituksen "joppauksesta"

Kirjailija Maria Peura kirjoittaa Pellon kunnalle käsikirjoituksen joppauksesta eli historiassa tapahtuneesta tavaroiden salakuljettamisesta Ruotsin ja Suomen välillä.

elokuvat

Pellossa on jo kauan elänyt haave joppausaiheisesta elokuvasta. Joppausta eli salakuljetusta on aikanaan harrastettu Tornionjoen yli Suomen ja Ruotsin välillä.

Nyt Pellon kunta teettää aiheesta käsikirjoituksen koko illan elokuvaan, jota tullaan sen valmistuttua tarjoamaan tuotantoyhtiöille. Fiktiivisen elokuvan käsikirjoituksen tekee kirjailija, dramaturgi Maria Peura.

Peura ei halua vielä tässä vaiheessa paljastaa työstään paljoa, kun juoni on vasta alkutekijöissään ja henkilöhahmoista pelkkiä hentoja ajatuksia.

– Aihe on kuitenkin kiehtova. Jopparin temperamentti ja naisen näkökulma tuohon aikaan kiinnostavat, Peura kertoo kunnan tiedotteessa.

Joppausta puolusteltiin aikanaan sen välttämättömyydellä, ja siihen liittyviä välillä väkivaltaisiakin tapahtumia hyssyteltiin.

– Välttämätöntä se varmaan olikin, mutta kuinka iso osa jopparin motivaatiosta syntyi siihen liittyvästä jännityksen tunteesta?

Naiset esiin miehisessä aiheessa

Peuraa kiinnostaa myös se, miten nainen on asian nähnyt. Vaimot ovat olleet perheen tukipilareita, mutta naisten tiedetään myös jopanneen.

– Joppauksesta saatavilla oleva materiaali on hyvin miehistä. Se on aika ärsyttävääkin, mutta aiheuttaa sen, että haluaa tietää enemmän. On hauskaa päästä kirjoittamaan aiheesta elokuvaa.

Joppausta Väylänvarressa -työnimellä alkanut käsikirjoitushanke on saanut rahoitusta noin 50 000 euroa. Yksityistä rahaa siinä on viidennes. Yksityisestä rahoitusosuudesta puolet katetaan talkootyöllä ja puolet maksaa itsekin aikanaan jopannut teollisuusneuvos Allan Lehto.

Elokuvakäsikirjoituksen on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi