Kolttien luottamusmiesvaalit jälleen syksyllä – Vaalilautakunta: Arviointiryhmä testaa koltansaamen kielitaidon tarvittaessa

Kolttien luottamusmiesvaalien vaalilautakunta päätti viime viikolla, että luottamusmiehen kielitaidon toteamiseksi se tarvittaessa perustaa kolmijäsenisen puolueettoman arviointiryhmän.

vaalit
Hanna-Maaria Kiprianoff
Sara Wesslin / Yle

Kolttasaamelaiset valitsevat tulevana syksynä uuden luottamusmiehensä aikakaudelle 1.1.2018 – 31.12.2020.

Luottamusmiesvaalien vaalilautakunta käsitteli kokouksessaan viime viikolla luottamusmiehen koltansaamenkielitaitoa.

Vaalilautakunta katsoo, että sen tehtävä on tutkia ehdokkaiden vaalikelpoisuus myös koltansaamen kielitaidon osalta. Vaalilautakunta päätti, että kielitaidon toteamiseksi se tarvittaessa perustaa kolmijäsenisen puolueettoman arviointiryhmän.

Arviointiryhmä testaa kielitaidon ja raportoi siitä vaalilautakunnalle, joka lopulta päättää siitä, onko ehdokas vaalikelpoinen, kertoo vaalilautakunnan puheenjohtaja Hanna-Maaria Kiprianoff.

– Meillä on seuraava kokous 1. syyskuuta ja sen jälkeen tiedämme, mikäli tarvitsemme tällaisen arviointijoukon perustamista, kertoo Kiprianoff.

Kielitaito arvioidaan keskustelun pohjalta

Kiprianoff kertoo, että tarvittaessa arviointiryhmä tulee jututtamaan kaikkia luottamusmiesvaalien ehdokkaita koltansaameksi. Koltansaamenkielinen keskustelu on riittävä todistus koltansaamen osaamisesta, sanoo Kiprianoff.

– Niin harvalla koltansaamen kielen puhujalla on kuitenkaan kirjallista kielitodistusta näytettävänään, joten päätimme, että keskustelu riittää tässä yhteydessä. Kyseessä ei ole siis mikään koe, vaan tavallinen koltansaamenkielinen keskustelu, täsmentää Kiprianoff.

Koltansaamen kielelle ei ole tällä hetkellä mahdollista suorittaa kielitutkintoa, joka yleensä on tällaisissa yhteyksissä toiminut virallisena kielitodistuksena.

Kolttalain 46 §:n 2 momentin mukaan kolttien luottamusmiehen ja hänen varamiehensä tulee olla koltta-alueella asuva koltankielentaitoinen henkilö, joka on tehtävään kykenevä.

Uudesta luottamusmiehestä äänestetään lokakuussa – ehdokasasettelu elokuussa

Kolttien luottamusmiesvaali pidetään sunnuntaina 8.10.2017.

Vaalin ehdokasasettelu alkaa 1.8.2017 ja päättyy 31.8.2017 klo 12.00. Vaalissa äänioikeutettujen luettelot ovat tarkistettavissa 1.9.2017 – 30.9.2017.