1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomi-areena

Täydellisen SuomiAreena-asun metsästys – viisi vastausta kiperään kysymykseen

Puolueen lippalakki, pikkutakki, hyvät kengät ja hellehattu saivat mainintoja parhaana SuomiAreena-asusteena.

Kuva: Jussi Virkkunen / Yle

Porin keskusta täyttyi maanantaina jälleen kerran valtakunnan kärkipoliitikoista, lobbareista, kansalaisjärjestöistä ja niin kutsutusta tavallisesta kansasta, kun SuomiAreena alkoi.

Kesäinen tapahtuma kerää Poriin suuren määrän ihmisiä puhumaan tärkeistä asioista ja samalla nauttimaan Suomen suvesta. Lähdimme selvittämään, minkälainen asu on paras eliitin kesäfestareiksikin kuvattuun tapahtumaan.

Ensimmäisenä tavoitamme eduskuntapuolueen puheenjohtajan, joka on hetkeä aiemmin lopettanut ensimmäisen useista SuomiAreena-paneelikeskusteluistaan. Kysymys parhaasta asusta SuomiAreenaan vetää mietteliääksi.

– Varmaan puolueen lippalakki. Silloin kaikki varmasti tunnistavat sinut, eikä tule auringonpistosta. Itsehän luotan, että aurinko paistaa koko viikon, aavistuksen optimistinen puoluejohtaja sanoo.

Puoluejohtaja Kuva: Jussi Virkkunen / Yle

Porin torilla yhdellä kymmenistä esittelyteltoista löytyy niin kutsuttu näytteilleasettaja. Nuorehko mies seisoo kahden järjestön yhteisteltassa pikkutakissa ja farkuissa, jotka kuuluvatkin varsin yleiseen SuomiAreena-asuun.

– Pikkutakki ja kauluspaita ovat täydellinen SuomiAreena-asuste. Siinä on paljon taskuja, sinne mahtuu paljon tavaroita. Ja käyntikortit mahtuvat mukaan, niitä pystyy sitten työntämään ihmisille kouraan, näytteilleasettaja vinkkaa ja paljastaa samalla, että toimii myös lobbarina.

Farkut ja rennot lenkkarit viimeistelevät harkitun asun.

Näytteilleasettaja Kuva: Jussi Virkkunen / Yle

– Liikaa ei pidä pönöttää, ei pukukenkiä. SuomiAreena on harvoja tapahtumia, joissa voi laittaa vähän kivempaa vaatetta päälle, mutta ei tarvitse pönöttää samalla.

Hyvät kengät tarpeen

Kävelykeskustassa vastaan tulee yleisön edustaja, joka kuitenkin pian paljastuu myös esiintyjäksi. Paneelikeskustelu odottaa myöhemmin.

Panelisti-katsojalle SuomiAreena-pukeutuminen lähtee jaloista. Koska tapahtuman aikana tulee liikuttua paljon, kaikki lähtee hyvistä kengistä.

– Kesällä sitä ei välttämättä ajattele, mutta kerrospukeutuminen, koska ikinä ei tiedä tuleeko sade. Samat säännöt kuin talvellakin eli kerrospukeutuminen, hän naurahtaa ja katoaa ihmisvilinään.

Panelisti-katsoja Kuva: Jussi Virkkunen / Yle

Katsojalle hellehattu

Panelisti-keskustelijan kadottua kohti seuraavaa tapahtumaa vastaan tulee katsoja pienen lapsensa kanssa. Kuuma kesäpäivä johdattaa ajatukset yhteen tarpeelliseen vaatekappaleeseen.

– Hellehattu, kuuluu vastaus parhaaksi SuomiAreena-asusteeksi.

Vaunuissa rauhallisesti tuhiseva kahdeksankuinen vauva ei kerro mielipidettään. Rauhallinen uni viittaa siihen, että sopiva asu on löytynyt.

Katsoja Kuva: Jussi Virkkunen / Yle

Juontaja olisi valinnut shortsit

Yksi paneelikeskustelu on jälleen ohi. Hyvän keskustelun päätteeksi juontaja hörppää vettä ja miettii, mistä koostuu paras SuomiAreena-asu

– Näyttää siltä, että peruspukutyypit vaihtavat jonkinlaiseen kesämoodiin (ns. kesävaihteelle). Täällä on lupa olla vähän kesäisemmin pukeutunut. Kyllähän suomalaisen yhteiskunnan asiantuntija- ja päättäjäosasto näyttää aika pitkälti samantyyppisesti pukeutuvan.

Kiireinen juontaja ehti vielä sanoa, ettei itse asiassa kiinnitä hirveästi huomiota omaan tai muiden pukeutumiseen. Farkut valikoituivat maanantaiksi, koska lähtö Helsingistä Poriin tapahtui sen verran varhain, että oli vielä kylmä.

– Tänään olisi kyllä pitänyt laittaa shortsit jalkaan.

Juontaja Kuva: Jussi Virkkunen / Yle