Oululainen opettajaperhe karistaa kotimaan tomut jaloista ja painelee töihin Espanjaan – "Onhan se aika mahtavaa"

Oululaisperhe myy kaiken ja perustaa koulun Fuengirolaan. Unelman toteuttamiseen on saatu taloudellista apua enkelisijoittajalta.

Kati ja Sami Lassila myyvät kaiken ja perustavat yksityiskoulun Fuengirolaan. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Lassilan perhe on heittäytymässä elämänsä seikkailuun.

Katin, Samin ja heidän 6-vuotiaan tyttärensä omakotitalo on laitettu myyntiin ja tavarat ovat kasautumassa muuttolaatikoihin. Suomi ja työpaikat jäävät taakse, kun perhe suuntaa kohti Fuengirolaan. Sinne he perustavat oman koulun.

– Tämä on iso muutos, ja käytännön asioita pitää tehdä paljon. Onhan se kuitenkin aika mahtavaa. Siellä on niin valoisaakin läpi vuoden. Ja lapsen kanssa ehtii harrastamaan, Kati Lassila sanoo tyytyväisenä.

Fuengirola on Lassiloille jo tuttu paikka; he ovat esimerkiksi ehtineet työskennellä siellä täyteen buukatussa Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa.

Sami Lassila kertoo, että perhe vietti Fuengirolassa viime talvena aikaa ja huomasi silloin, että Fuengirolassa tarvittaisiin lisää koulupaikkoja.

– Suomalaista väestöä ja yrityksiä tulee koko ajan lisää. Alueella asuu pysyvästi jo parikymmentätuhatta suomalaista.

Enkelisijoittajalta taloudellista tukea

Omaan kouluunsa yrittäjäpariskunta on saanut taloudellista selkärankaa oululaiselta enkelisijoittajalta Veikko Lesoselta.

– Koulun toiminta käynnistyy lainarahoituksen turvin. Tilanne muuttuu, kun saamme talon myytyä, Sami Lassila selventää.

Uuden yksityiskoulun toimitilojen remontti Fuengirolassa on parhaillaan loppusuoralla. Kotikoulu sijaitsee kävelymatkan päässä Aurinkorannikon koulusta ja sata metriä lähimmästä rannasta.

Lassiloiden mukaan heidän koulunsa on suunnattu lyhyempiä opetusjaksoja varten kuin Aurinkorannikon koulu.

Pariskunna Fuengirolan Kotikoulu-Academia Finlandesa edellyttää, että sen oppilaalla säilyy opintopaikka omassa lähikoulussaan Suomessa.

Lassilat eivät saa toimintaansa Suomesta valtionapua, toisin kuin suuri Aurinkorannikon suomenkielinen koulu.

Opetusta neljä tuntia päivässä

Fuengirolassa jo kolmatta lukuvuotta aloitteleva yrittäjä-opettaja Karita Leinonen Pirkanmaalta kertoo myös tarjoavansa opetusta 1–10 -luokkalaisilleen rennoissa ja kodinomaisissa puitteissa. Koulupäivät kestävät nelisen tuntia, aamukymmenestä iltapäiväkahteen.

Tällaista yrittäjyyttä voi suositella elämänkokemuksena. Vaikka ei purjevenettä tienaisikaan.

Karita Leinonen

– Lounaseväät syödään puoliltapäivin aina rannalla. Samalla uidaan tai liikutaan hieman, Leinonen kuvailee.

Asiakaspiirissä on esimerkiksi työkomennuksella, vuorotteluvapaalla tai lomalla olevia suomalaisperheitä.

– Oppilaita kannustaa se, että perjantait ovat vapaita, jos ei saa laiskanläksyjä. Perheet ovat toivoneet perjantait vapaiksi voidakseen viettää lasten kanssa pidempiä viikonloppuja.

Ensimmäinen vuosi miinukselle, nyt näyttää paremmalta

Karita Leinonen sai idean Aurinkorannikon opetus- ja valmennusyritykseensä Facebookista. Siellä Fuengirolan suomalaisyhteisö toivoi lisää opettajia paikkakunnalle, kun suomenkielisessä koulussa on täyttä.

Leinonen itse suoritti aikanaan opetusharjoittelunsa juuri Fuengirolassa parikymmentä vuotta toimineessa Aurinkorannikon suomenkielisessä koulussa, joten päätös yrityselämään hyppäämisestä oli helppo tehdä.

– Ensimmäinen vuosi meni miinukselle, toinen plus miinus nollaan. Nyt kolmannen vuoden syksyksi alkaa olla jo täyttä. En tiedä mahtuuko juuri Fuengirolaan vielä lisää suomenkielistä opetusta, mutta kyllä tällaista yrittäjyyttä voi muutoin elämänkokemuksena suositella. Vaikka ei sitä purjevenettä tienaisikaan.

Nuoria muuttaa Fuengirolan alueelle yhä enemmän

Suomalaisia muutti Espanjaan Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna reilut 700. Tilastojen valossa muuttajien määrä Suomesta Espanjaan on ollut hienoisessa kasvussa koko 2010-luvun. Viisi vuotta sitten Espanjaan lähti suomalaisia Tilastokeskuksen mukaan 563.

– Erityisesti nuoria on muuttanut Fuengirolan alueelle viime vuosina huomattavan paljon. He tulevat tänne töihin muun muassa telemarkkinointialalle, sanoo Fuengirolan suomalaisen kaupungilehden Fuengirola.fi päätoimittaja Antti Pekkarinen.

Pekkarinen arvelee, että ulkoministeriön virallinen arvio suomalaisten määrästä Fuengirolan rannikkoalueella ei pidä enää paikkaansa.

– Ministeriö on arvioinut jo vuosia, että tällä rannikkoalueella asuu noin 25 000 suomalaista. Mielestäni luku 30 000 on lähempänä totuutta.

Lisäys juttuun 14.7. klo 14.25:  Teksti väliotsikon "Nuoria muuttaa Fuengirolan alueelle yhä enemmän" jälkeen.