Metalliteollisuuden hyvä imu aiheuttaa jo pulaa työntekijöistä Pirkanmaalla

Teollisuuden uusien tilausten määrä oli toukokuussa selvästi viime vuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi.

metalliteollisuus
Lehtijousen muotoilua hiomakoneella.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Metalliteollisuuden tuotteiden kysynnän kasvu aiheuttaa jo pulaa osaavista työntekijöistä Pirkanmaalla. Muun muassa hammaspyöriä ja hydrauliikkakomponentteja valmistava Tasowheel palkkaisi työntekijöitä, jos sopivia vain olisi tarjolla nykyistä paremmin, sanoo hallituksen puheenjohtaja Kari Sorjonen.

– Meillä on ongelma se, että hyvistä työntekijöistä on tällä hetkellä pula.

Kari Sorjonen toteaa, että metalliteollisuus ei ole viime vuosina ollut kovin seksikäs ala ja siinä saa teknologiateollisuus kokonaisuudessaan katsoa peiliin.

– Kun lähdettiin alaspäin, oli aika rajuja irtisanomisia ja sopeutuksia. Silloin tämä ala ei vedä nuoria. Se näkyy opiskelijamäärissä ja muissa. Sen kanssa meillä tulee olemaan mietittävää tulevaisuudessa aika paljonkin.

Vienti vetää

Sorjosen mukaan vientialueista erityisesti sekä Eurooppa että Venäjä vetävät nyt erityisen hyvin.

– Kyllä meillä vienti on noussut selkeästi. Jos viime vuonna oltiin vajaassa 50 prosentissa, niin nyt taidetaan jo ylittää 60 prosenttia liikevaihdosta. Vienti meillä lähti ensimmäisenä liikkeelle.

Tilastokeskus kertoi maanantaina, että teollisuuden uusien tilausten määrä on kasvanut selvästi vuodentakaisesta. Tilausten arvo nousi toukokuussa yli 66 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Voimakkainta kasvu oli metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli runsaat 99 prosenttia edellisvuoden toukokuuta suurempi. Kasvua vauhdittivat erityisesti telakkateollisuuden isot tilaukset.