1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Bolšoi-teatteri luopui ensi-iltaan tulevasta baletista – Syyksi väitetään Venäjän kulttuuriministerin huolta homopropagandasta

Neuvostoliitosta loikanneesta ja avoimesti homona eläneestä balettitanssijasta kertova esitys vedettiin pois viime hetkellä teatterin ohjelmistosta.

Vuonna 1825 valmistunut Bolshoi-teatteri sijaitsee Moskovassa. Kuva: Jekaterina Shtukina / EPA

MOSKOVA Moskovan maailmankuulu Bolšoi-teatteri on vetänyt yllättäen ohjelmistostaan pois balettitanssija Rudolf Nurejevista kertovan baletin. Teoksen oli määrä saada maailman ensi-iltansa huomenna tiistaina.

Ohjelmistomuutoksen syyksi kerrotaan Venäjän kulttuuriministerin Vladimir Medinskin henkilökohtainen puuttuminen asiaan. Tieto on peräisin uutistoimisto Tassin (siirryt toiseen palveluun) kulttuuriministeriötä lähellä olevalta nimettömältä lähteeltä.

Kulttuuriministerin kerrotaan närkästyneen esityksestä, koska se propagoi "epäperinteisiä seksuaaliarvoja". Tassin mukaan suurimman osan esiintyjistä oli määrä esiintyä lavalla alasti. Lavastuksena oli tarkoitus käyttää kuuluisaa alastonkuvaa balettitanssija Nurejevista.

Venäjällä tuli vuonna 2013 voimaan niin kutsuttu homopropagandalaki. Se kieltää "muiden kuin perinteisten seksuaalisuhteiden propagoimisen alaikäisille".

Bolšoi-teatteri pitää syynä esityksen keskeneräisyyttä

Aiemmin tänään maanantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa Bolšoi-teatterin johtaja Vladimir Urin kertoi ensi-illan peruuntumisen syyksi esityksen keskeneräisyyden. Urinin mukaan baletti esitettäisiin teatterin ohjelmistossa sen seuraavalla esityskaudella vuosina 2018 ja 2019.

Baletin ohjaajan Kirill Serebrennikov mukaan päätöksen ensi-illan peruuttamisesta teki teatteri. Ohjaaja on kieltäytynyt muuten kommentoimasta asiaa.

Rudolf Nurejev oli yksi 1900-luvun tunnetuimmista balettitanssijoista. Hän loikkasi ensimmäisten taiteilijoiden joukossa Neuvostoliitosta Ranskaan vuonna 1961. Ranskassa avoimesti homona elänyt Nurejev kuoli AIDS:iin vuonna 1993.