1. yle.fi
  2. Uutiset

Taidemaalari Ilja Glazunov on kuollut

Venäläinen taidemaalari oli 1970-luvulla suomalaisten seurapiirien lemmikki ja presidentti Kekkosen hovimaalari.

kuvataide
Taidemaalari Ilja Glazunov kuvattuna ateljeessaan Moskovassa 1970-luvulla.
Taidemaalari Ilja Glazunov kuvattuna ateljeessaan Moskovassa 1970-luvulla. Kalle Kultala

Venäläinen taidemaalari Ilja Glazunov on kuollut. Hän kuoli sunnuntaina 9. heinäkuuta 87-vuotiaana. Asiasta kertoi BBC:n venäjänkielinen sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisille Glazunov tuli tutuksi 1970-luvulla, jolloin hän maalasi muun muassa presidentti Urho Kekkosen muotokuvan. Pian muotokuvia tilasivat myös muut suomalaiset poliitikot, liikemiehet ja kulttuurivaikuttajat kuten Johannes Virolainen, Armi Ratia ja Timo sarpaneva.

Glazunov tunnettiin antimodernistina. Hän ei edustanut maalauksissaan ajalle ominaista sosialistista realismia vaan perusti teoksensa pikemminkin venäläiseen maalaustraditioon.

Glazunov onnistui nousemaan myös Neuvostoliiton johtomiesten suosioon kansallismielisillä maalauksillaan. Hän teki potretteja myös muualla. Malleina olivat muun muassa filmitähti Gina Lollobrigida ja Chilen presidentti Salvador Allende.

Glazunovin kerrotaan tukeneen venäläiskansallisia toisinajattelijoita hankkimalla näille muun muassa laitonta länsimaissa julkaistua venäjänkielistä kirjallisuutta ja salakuljettamalla toisinajattelijioden lehtiä rajan yli länteen julkaistavaksi.

Glazunov piti näyttelyitä Suomessa. Nykytaiteen museo Kiasmassa nähtiin vuonna 2010 katsaus nimeltä Ilja Glazunov ja Suomi.

Ilja Glazunovin presidentti Urho Kekkosesta maalaama muotokuva vuodelta 1973.
Ilja Glazunovin presidentti Urho Kekkosesta maalaama muotokuva vuodelta 1973.Kalle Kultala

Lisää Ilja Glazunovista Ylen Elävässä arkistossa.

Lue seuraavaksi