Hyppää sisältöön

Trubaduuri Jussi Asu sai mestarikansanlaulajan arvonimen

Lauluntekijä ja trubaduuri Jussi Asu palkittiin arvonimellä Kaustisella maanantai-iltana. Jokainen sukupolvi luo tapansa ja tyylinsä tehdä kansanmusiikkia, Asu sanoo.

Vuonna 2017 mestarin arvonimen saivat mestarikansanlaulaja Jussi Asu (toinen vasemmalta), mestarikansantanssija Eivor Wallinvirta sekä mestaripelimannit Teuvo Anttila (kontrabasso), Mauno Järvelä (viulu), Veikko Kuivala (puulusikat) ja Tony Uusitalo (kontrabasso). Kuva: Kaustinen Folk Music Festival/Krista Järvelä

Seinäjokelainen lauluntekijä, laulaja, trubaduuri Jussi Asu kasvoi kansanlaulujen parissa.

– Äiti osasi kaikki Härmän laulut, ja äidinisä oli niiden osaaja sekä ilmeisesti tehnytkin osan niistä, Asu kehaisee.

Jussin itsensä kerrotaan laulaneen kansanlauluja jo parivuotiaana.

– Kerrotaan, että 2,5 -vuotiaana sairaalassa Helsingissä olen esiintynyt lääkäreille. Laulanut kansanlauluja ja isän opettamia sodan ajan lauluja.

Mestarikansanlaulaja

Maanantaina Pro Kaustinen ry palkitsi Jussi Asun musiikkiurastaan mestarikansanlaulajan arvonimellä. Mestaripelimannin – tai tässä tapauksessa mestarikansanalaulajan – arvonimi myönnetään henkilölle, joka on perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan edistänyt kansanmusiikkiharrastusta.

– Luulen, että minun tapauksessani tittelin saamiseen on vaikuttanut se, että olen lauluntekijä ehkä vielä enemmän kuin esiintyjä, Jussi Asu sanoo.

Asun palkintoperusteissa mainitaan muun muassa hänen taitavan kupletin, perinteisen kansanlaulun ja uudempienkin laulunlajien salat. Hänen lauluissaan yhdistyvät vanhojen kuplettimestarien ja uudemman suomalaisen laululyriikan lainalaisuudet.

– Varmasti tunnetuin lauluni on Kirijeen sulle kirijootan. Se edustaa rakenteeltaan rekilauluperinnettä ja on tehty samalla kaavalla kuin Härmän laulut ja monet kansanlaulelmat, Jussi kertoo.

Ellei uudistuta, jämähdetään paikalleen

Kansanlauluissa ja laulelmissa on Asun mukaan tarina. Niin hänenkin lauluissaan usein, vaikka muuten jokainen laulu onkin yksilö.

– Joskus noudatan hyvinkin tarkasti perinteisiä kaavoja, joskus intaannun kehittämään jotain uutta.

Ja uudistua kansanlaulun pitääkin. Jussi Asu muistuttaa, että jokainen sukupolvi luo uutta kansanmusiikkiaan.

 – Jokainen sukupolvi luo oman tapansa ja tyylinsä tehdä. [Kansanlaulun] saa ja pitääkin muuttua, muuten se olisi paikalleen jämähtämistä.

Asu kertoo dokumentoineensa laulujaan nuottikirjaksi ja iloitsevansa siitä, että nuoretkin aina silloin tällöin kuuluvat niitä esittävän. Sitä, mitä mestarikansanlaulajan arvonimi tuo tullessaan, hän ei vielä tiedä.

– En tiedä vielä, tämä on niin uusi juttu minulle, Jussi nauraa.

.
.