Amnesty syyttää sekä Isisiä että Irakia Mosulin siviiliuhreista – kahden tarkka-ampujan vaientaminen maksoi 105 siviilin hengen

Isis käytti siviilejä härskisti ihmiskilpinään, liittouma pommitti järeillä aseilla.

Isisin hallitsemalta alueelta paenneita siviilejä saapui Irakin joukkojen etulinjoille koko Mosulin taistelun ajan. Kuva: STR / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on julkaissut raporttinsa siviilien kohtalosta Länsi-Mosulin taisteluissa alkuvuoden 2017 aikana. Raportti päättyy toukokuuhun, minkä jälkeen taistelut kaupungissa ovat jatkuneet vielä pari kuukautta.

Raportin kertoma on jo uutisista tuttua: Äärijärjestö Isis käytti siviilejä kilpenä Irakin joukkoja vastaan ja tappoi pakoon yrittäviä. Irakin ja Yhdysvaltain johtama liittouma puolestaan pommitti Isisin asemia tiheästi asutussa kaupungissa riippumatta siitä, miten siviileille kävi.

Amnestyn Lähi-Idän tutkimusjohtaja Lynn Maalouf vaatii kunnollisilla valtuuksilla varustetun tutkijaryhmän perustamista selvittämään kansainväilsen oikeuden rikkomisia Länsi-Mosulin taisteluissa.

– Mosulilaisten kärsimät kauhut ja kaikkien osapuolien osoittama piittaamattomuus ihmishengistä eivät saa jäädä rankaisematta, sanoi Maalouf raportissa.

Isis hitsasi ovia kiinni

Äärijärjestö Isis varustautui taisteluun Mosulista tuomalla väkisin tuhansia siviilejä maaseudulta Mosuliin ja käyttämällä heitä kilpinään. Estääkseen ihmisiä pakenemasta Isis hitsasi talojen ovia kiinni tai miinoitti niitä.

Pakoon yrittäneitä ammuttiin tai otettiin kiinni ja hirtettiin sähköpylväisiin varoitukseksi muille, kertovat mosulilaiset Amnestylle. Vasta kun taistelu oli kiivaimmillaan ja Isisin miesten huomio siinä, siviilit juoksivat etulinjan yli Irakin joukkoja kohti.

Taistelujen jatkuessa ja Isisin alueen pienentyessä Länsi-Mosulin kortteleissa oli yhä tiheämmässä siviilejä. Irak ja Yhdysvaltain johtama liittouma eivät kuitenkaan muuttaneet taktiikkaansa sellaiseksi, että siviilejä olisi säästetty, sanoo Amnesty.

Ilmeisesti Yhdysvaltain ilmaiskussa surmansa saaneita siviilejä Mosulissa heinäkuun alussa. Kuva: Omar al-Hayali / EPA

Lentopommeilla kiväärimiehiä

Irak ja sen liittolaiset käyttivät epätarkkoja ja voimakkaasti räjähtäviä aseita tiheästi asutulla alueella, sanoo raportti. Joskus ilmaiskut saattoivat mennä kokonaan ohi aiotusta sotilaallisesta kohteesta, joskus niissä käytettiin selvästi liian järeitä aseita.

Isisin tarkka-ampujia metsästettiin ilmaiskuilla, jollainen tuhosi koko sen talon, missä ampujien asemat olivat, ja ehkä naapuritalonkin. Esimerkkinä raportti mainitsee 17.3. sattuneen tapauksen, missä kaksi Isisin tarkka-ampujaa hiljennettiin 250 kilon lentopommilla. Iskussa kuoli heidän lisäkseen ainakin 105 siviiliä.

Yhtä lailla vaarallista oli siviileille Irakin armeijan tykki- ja kranaatinheitintuli. Amnesty tutki alkuvuoden aikana 45 taistelutilannetta, joissa kuoli yhteensä ainakin 426 siviiliä. Ja tämä siis vasta toukokuun keskivaiheille mennessä.

Amnesty International vaatii, että Isisin vastaisen sodan jäljelläolevissa taisteluissa Irakissa ja Syyriassa kiinnitettäisiin enemmän huomiota siihen, että sotaa käydään kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Täältä voitte lukea, mitä toimittajamme Aishi Zidan näki Mosulissa taistelujen viimeisinä päivinä.