Herätys: Suomessa aurinkosähkön aamunsarastus, Ruotsissa epäillään sukellusvenehavaintoa, sateet tulevat

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: AOP

Aurinkosähkö lyö läpi Suomessa - silti ollaan vielä jälkijunassa

Aurinkosähkö on vihdoin toden teolla lyömässä Suomessa läpi vaihtoehtoisena sähköntuotantomuotona. Kovista kasvuluvuista huolimatta Suomi on edelleen huimasti jäljessä muita maita aurinkosähkön käyttöönotossa.

Suomi heräsi aurinkosähköön viisi vuotta muita maita myöhemmin, vasta 2015. Suomessa on tuotantokapasiteettia nyt aika tarkalleen 30 megawattia, Ruotsissa 200 megawattia, Tanskassa 1 000 megawattia, ja Saksassa 50 000 megawattia.

Solarigo Systems Oy:n projektipäällikkö Samuli Pohtola (vas.) ja Atria Suomen toimitusketjun hallinnasta vastaava johtaja Tapani Potka Atrian Nurmon tehtaan aurinkosähköpuiston työmaalla. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Mansikoiden pakastamisessa ei kannata odottaa hinnanlaskua

Tämän hetkisten sääennusteiden perusteella mansikka kypsyy tasaista tahtia ja pitkään kestäneen kukinnan vuoksi kotimaista mansikkaa on tarjolla pitkälle elokuussakin. Pro Agrian johtava asiantuntija Terhi Taulavuori sanoo, että tämä pitänee myös hinnat vakaina eikä säilöjän kannata odotella hintojen putoamista.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruotsissa epäillään sukellusvenehavaintoa – tällä kertaa Pohjanlahdella

Ruotsin puolustusvoimat ei kommentoi, onko se käynyt tutkimassa Gävlen satamaa siellä tehdyn arvoituksellisen vedenalaisen havainnon takia. Gävlen satama on kuitenkin toimittanut havaintonsa asevoimille.

Kaikuluotain havaitsi sataman väylällä 12 metriä pitkän ja kolme metriä korkean vedenalaisen esineen. Havainto tehtiin kesäkuun 29. päivänä. Asiasta kertoi ensin Gefle Dagblad ja tänään myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Muutamaa tuntia myöhemmin tehdyssä uusintamittauksessa esine oli kadonnut.

Ruotsin laivasto etsi sukellusvenettä Tukholman saaristossa lokakuussa 2014. Kuva: Marko Säävälä / EPA

Amnesty syyttää sekä Isisiä että Irakia Mosulin siviiliuhreista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on julkaissut raporttinsa siviilien kohtalosta Länsi-Mosulin taisteluissa alkuvuoden 2017 aikana. Raportti päättyy toukokuuhun, minkä jälkeen taistelut kaupungissa ovat jatkuneet vielä pari kuukautta.

Raportin mukaan äärijärjestö Isis käytti siviilejä kilpenä Irakin joukkoja vastaan ja tappoi pakoon yrittäviä. Irakin ja Yhdysvaltain johtama liittouma puolestaan pommitti Isisin asemia tiheästi asutussa kaupungissa riippumatta siitä, miten siviileille kävi.

Isisin hallitsemalta alueelta paenneita siviilejä saapui Irakin joukkojen etulinjoille koko Mosulin taistelun ajan. Kuva: STR / EPA

Useita loukkaantui suuren kauppakeskuksen tulipalossa Moskovassa

Venäjällä ainakin 14 ihmistä on loukkaantunut suuressa tulipalossa, joka riehui maanantaina ostoskeskuksessa Koillis-Moskovassa. Uutistoimisto Tassin mukaan loukkaantuneita olisi 18, joista 14 on viety sairaalaan.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT mukaan ainakin neljä ihmistä on kiidätetty kriittisessä tilassa sairaalaan. Tuhansia ihmisiä evakuoitiin palon takia. Uutistoimisto Tassin mukaan evakuoituja oli yli 2 000.

RIO kauppakeskuksessa oli tulipalo Mokovassa 10. heinäkuuta 2017. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Sateet saapuvat etelästä iltapäivällä ja illansuussa

Sade alkaa maan lounaisosassa puolenpäivän aikoihin. Iltapäivän aikana sade leviää idemmäksi ja pohjoisemmaksi. Paikoin voi ukkostaa. Maan itä- ja keskiosassa sää jatkuu lämpimänä, idän aurinkoisilla alueilla lämpötila kohoaa hellerajan vaiheille.

Lapissa tulee paikoin sadekuuroja. Illalla sateet saavuttavat myös maan keski- ja itäosan. Sademäärät voivat paikoin olla runsaita. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Kuva: Yle