1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläislehti: Ainakin 27 teloitettu Tšetšeniassa ilman oikeudenkäyntiä

Kremlin mukaan Novaja Gazetan kuvailemia tapahtumia selvitetään.

Tšetšenia
Ramzan Kadyrov.
Tšetšeniaa johtaa Vladimir Putinin suosima Ramzan Kadyrov.Alexei Druzhinin / EPA

Venäläislehti Novaja Gazetan mukaan (siirryt toiseen palveluun) ainakin 27 ihmistä on teloitettu Venäjän Tšetšeniassa ilman oikeudenkäyntiä tai virallisia syytöksiä. Lehden mukaan kuolleita on todennäköisesti vielä enemmän.

Novaja Gazetan selvityksen mukaan teloitukset olisivat tapahtuneet tammikuun 25. päivän ja 26. päivän välisenä yönä. Pidätykset taas ovat alkaneet jo viime vuoden joulukuussa.

Kaiken kaikkiaan talven massapidätyksissä on lehden arvion mukaan pidätetty yli 200 ihmistä, joista osa kirjattiin virallisesti pidätetyiksi vasta reilu kuukausi pidätysten jälkeen.

Selvittäessään talven tapahtumia Novaja Gazeta on vieraillut tšetšeenikylissä, joissa pidätyksiä on tapahtunut. Lisäksi Tšetšenian poliisivoimissa työskentelevä lähde on vahvistanut 67 pidätystä.

Novaja Gazeta on julkaissut 27:n teloitetun nimet. Lehti kirjoittaa, että teloitetuista seitsemän oli pidätetty homoseksuaalisuuteen liittyvien epäilyjen takia. Muut 20 oli pidätetty muista syistä, joiden lehti arvelee liittyneen syytöksiin ekstremismistä. Virallisia tietoja syistä ei kuitenkaan ole.

Poliisin tietojen ja lehden selvitystyön perusteella eniten pidätyksiä on tapahtunut Shalin kylässä. Pidätetyjen kohtaloa ei kuitenkaan ole pystytty selvittämään. Novaja Gazetan käydessä paikan päällä pidätettyjä koskeviin kyselyihin oli reagoitu lehden mukaan pelokkaasti.

Mielenosoitus Tšetšenian ihmisoikeuksien puolesta Lontoossa 2. kesäkuuta.
Mielenosoitus Tšetšenian ihmisoikeuksien puolesta Lontoossa 2. kesäkuuta.Will Oliver / EPA

Kreml: Asiaa selvitetään

Tšetšenian johdon mukaan Novaja Gazetan väitteet ovat valhetta. Ihmisoikeusjärjestö Memorial taas kertoo voivansa vahvistaa venäläislehden tiedot ainakin osittain.

Myös Kreml on ottanut asiaan kantaa. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan asiaa selvitetään, vaikka hänen mukaansa ”informaation lähde on epäselvä”.

Novaja Gazeta kertoo välittäneensä tietonsa myös Venäjän Tutkivalle komitealle asian selvittämiseksi.

Lähteet: Novaja Gazeta, Dozdh

Lue seuraavaksi