1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

CNN: Salaiset asiakirjat Qatarin kriisin taustalla

Muutaman vuoden takaiset asiakirjat rajaavat Qatarin toimintaa naapurimaiden suhteen, mutta myös Egyptissä ja Jemenissä.

Qatar
Pääkaupunki Dohan horisontti Qatarissa.
Pääkaupunki Dohan horisontti Qatarissa. Karl-Josef Hildenbrand / EPA

Qatar teki sarjan salaisia sopimuksia Persianlahden naapurivaltioiden kanssa vuosina 2013 ja 2014, jotka saattavat selittää kiristyneen tilanteen arabimaiden ja Qatarin välillä, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun). Asiakirjojen mukaan Qatar ei saa tukea oppositiota ja vihamielisiä ryhmiä näissä maissa, eikä Egyptissä ja Jemenissä.

Sopimusten olemassaolo on ollut tiedossa, mutta sekä niiden sisältö että asiakirjat on pidetty salaisina asioiden herkkäluonteisuuden ja valtionpäämiesten yksityisen sopimisen vuoksi. CNN:n on saanut aineistot nähtäväksi lähteeltä, jolla oli pääsy asiakirjoihin.

Persianlahden maat ovat syyttäneet Qataria siitä, ettei se ole noudattanut kahta sopimusta. Tämä selittänee ainakin osoittain tämän hetken Lähi-idän pahimman diplomaattisen kriisin vuosikymmeniin.

Qatar on syytänyt Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja sopimuksen hengen rikkomisesta ja epärehellisestä hyökkäämisestä Qatarin itsemääräämisoikeutta vastaan.

USA, Britannia ja Kuwait kehottavat nopeaan sopuun

Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kuwait kehottavat kaikkia Persianlahden arabivaltioita ratkaisemaan diplomaattiset erimielisyytensä Qatarin kanssa mahdollisimman nopeasti.

Asiasta muistuttivat Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson ja Britannian diplomaatti Mark Sedwill, jotka ovat vierailulla Kuwaitissa. Kuwait toimii omalta osaltaan välittäjänä Quatarin kiistassa.

Tillerson isännöi Kuwaitin, Qatarin ja Saudi-Arabian välisiä neuvotteluja. Tämä on Washingtonin ensimmäinen vakava väliintulo Persianlahden kriisissä.

Tillerson keskusteli välittömästi Kuwaitin sheikin Sabah al-Ahmad Al-Sabahin kanssa, joka johtaa Keski-Persianlahden valtioiden välitystoimintaa, raportoi virallinen KUNA-uutistoimisto. Tillerson tapasi myös Kuwaitin ulkoministerin Sheikh Sabah Khaled Al-Sabahin.

Ison-Britannian kansallinen turvallisuusneuvonantaja Mark Sedwill osallistui myös kokoukseen, jossa keskusteltiin Persianlahden kriisistä.

Lähteet: Reuters , AFP

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä
Lue seuraavaksi