1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ulkoministeri Tillerson matkusti Kuwaitiin neuvottelemaan Qataria koskevasta kriisistä

Kuwait yrittää toimia välittäjänä Qataria koskevassa diplomaattisessa kriisissä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson saapui Kuwaitiin maanantaina. Kuva: KUNA / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on aloittanut matkan vuosiin pahimmasta diplomaattisesta kriisistä kärsiviin Persianlahden maihin. Matka on Yhdysvaltojen ensimmäinen yritys sovitella kriisiä.

Tillerson saapui maanantai-iltana Kuwaitiin, missä hän tapasi emiiri Sabah al-Ahmad al-Sabahin. Emiiri al-Sabah toimii Qataria koskevan kriisin pääsovittelijana.

Saudi-Arabia ja joukko muita Persianlahden maita katkaisivat kesäkuussa yllättäen suhteensa Qatariin syyttäen sitä muun muassa ääriryhmien tukemisesta.

Tillerson matkustaa tänään Qatariin ja myöhemmin myös Saudi-Arabiaan.

"Qatarin eristyksen taustalla salaisia sopimuksia"

Uutiskanava CNN kertoi maanantaina, että Qatarin eristyksen takana olisi joukko salaisia sopimuksia vuosilta 2013 ja 2014. Sopimusten mukaan Qatar ei saisi tukea oppositiota tai muita vihamielisiksi määriteltyjä ryhmiä Persianlahden naapurivaltioissa.

Uutisen mukaan kriisin taustalla olisi osin se, että Qatar on rikkonut sopimuksia.

Kuwait, Yhdysvallat ja Britannia ovat vaatineet Qatarin diplomaattiseen ja taloudelliseen eristykseen johtaneen kriisin pikaista ratkaisemista.

Qatarille on esitetty joukko vaatimuksia, jotta talouspakotteet purettaisiin. Qatar ei ole suostunut esimerkiksi siihen, että uutiskanava Al Jazeera olisi suljettava.

Lähteet: AFP,  Reuters