Merilappilaiset käyttäneet ahkerasti jätehuollon asiakaskorttia – biojätteiden kierrätys kuitenkin ontuu

Meri-Lapissa käyttöön otettu jäteasiakaskortti on lisännyt kotitalouksien kuormia jätekeskuksiin. Ihmisiä kannustetaan nyt myös jätteiden tarkempaan lajitteluun.

jätteiden lajittelu
Jätteen lajittelukeskus.
Antti Ullakko / Yle

Meri-Lapissa viime syksynä käyttöön otettu jäteasiakaskortti on kaksinkertaistanut kotitalouksien kuormat jätekeskuksiin. Perämeren Jätehuolto Oy:n alueella otettiin vajaa vuosi sitten käyttöön jätehuollon perusmaksu ja asiakaskortti.

Kortti oikeuttaa kotitalouden viemään ekoasemalle tai jätekeskukseen neljä jätekuormaa vuodessa ilman eri maksua. Jätehuoltoyhtiöstä arvellaankin tämän innostaneen merilappilaiset siivoamaan ja tyhjentämään varastojaan.

Asiakaskortin saa ekoasemalta ensimmäisen kuorman viennin yhteydessä.

Biojätteiden kierrätyksessä opittavaa

Ihmisiä kannustetaan nyt myös jätteiden tarkempaan lajitteluun. Etenkin sekajätteen joukkoon eksyy paljon siihen kuulumatonta jätettä. Roskien päätyminen suoraan oikeaan käsittelypaikkaan tehostaisi jätehuoltoa, pienentäisi sen ympäristövaikutuksia sekä vähentäisi luonnonvarojen kulutusta.

– Voi tuntua ettei lajittelu kannata jos minulla syntyy vain ne muutamat perunankuoret ja vaan yksi banaanin kuori, mutta kyllä se vaan niistä pienistä puroista se joki syntyy, kertoo Perämeren jätehuollon toimitusjohtaja Tuija Ahrikkala.

Omakotitaloalueilla biojätteiden erilliskeräily on vielä melko vähäistä. Vähäistä se on myös vapaa-ajan asunnoilla, vaikka mökkiläiset hankkivatkin naapurustoille yhteisiä niin sanottuja kimppa-astioita sekajätteille.

Parhaillaan meneillään olevassa tutkimuksessa selvitetään Meri-Lapista kerätyn sekajätteen koostumusta. Keski-Suomessa aiemmin tehdystä tutkimuksesta ilmenee, että keskimäärin kolmannes jätepussin sisällöstä kuuluisi biojätteisiin.

– Luulen että meillä on aika samanlainen tilanne. Meillä ei ole tehty ihan näin yksityiskohtaista tutkimusta, mutta tiedetään jo, että Oulun ekovoimalaitokseen poltettavaksi toimitettavassa poltettavassa jätteessä on ollut reilut neljännes biojätettä.

Jätteen lajittelukeskus. Autoja jonossa.
Antti Ullakko / Yle

Solekko lajitella

Pohjois-Suomen jätehuoltolaitokset kehottavat ihmisiä lajittelemaan jätteensä tarkemmin, sillä biojätteen lisäksi sekajätteen joukkoon eksyy muun muassa hyötyjätteitä kuten lasia, paperia ja kartonkia.

– Nythän me ollaan laitettu käyntiin Solekko lajitella (siirryt toiseen palveluun)-kampanja nimenomaan sen takia, että me saataisiin ihmisiä innostettua tähän lajitteluun. Äkäslompolon Mauri yrittää näyttää siellä esimerkkiä, että miten homma hoituu vähän laiskemmaltakin mieheltä.