Retkeilijät tallovat uhanalaisia neidonkenkiä – yhdestä kukasta voi rapsahtaa 588 euron sakot

Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa on tallottu kesän aikana puiston tunnuslajia neidonkenkää. Asialla ovat todennäköisesti olleet luontokuvia sosiaaliseen mediaan räpsivät matkailijat.

uhanalaiset kasvit
Neidonkenkä
Neidonkenkä on Oulangan kansallispuiston tunnuslaji.Metsähallitus

Retkeilijän lomabudjetti voi heittää kuperkeikkaa, jos jää kiinni kansallispuistossa uhanalaisten kasvien tahallisesta tallomisesta.

– Tässä on vajaan neliömetrin alueella tallottu noin 60 neidonkenkää. Yhden kukan korvausarvo on 588 euroa, Metsähallituksen suunnittelija Elina Kolppanen kertoo ja haroo varovasti polun piennarta Oulangan kansallispuistossa.

Siellä on tänä kesänä tallottu puiston tunnuslajia, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti uhanalaista neidonkenkää. Kolppasen mukaan kyse on luontomatkailun lieveilmiöstä, ja se harmittaa häntä suuresti.

– Innokkaat kuvaajat eivät osaa varoa uhanalaisia kasveja. Tämä ei ole pelkästään kuusamolainen ilmiö. Kesän aikana muun muassa Pohjois-Savossa juuri kukintansa aloittanutta tikankonttikasvustoa on poljettu aika huolella lyttyyn.

Tallominen on luonnonsuojelurikkomus

Mikäli retkeilijä jää kiinni uhanalaisen kasvin tuhoamisesta, hän syyllistyy luonnonsuojelurikokseen.

– Kasvilajeja suojelee kansallispuistoissa luonnonsuojelulaki ja asetus, Elina Kolppanen muistuttaa.

Metsähallituksen suunnittelija Elina Kolppanen Oulangan kansallispuistossa.
Suunnittelija Elina Kolppanen tutkii varovasti Oulangan kansallispuistossa jo lakastumassa olevaa neidonkenkää.Ensio Karjalainen / Yle

Hän muistelee, ettei kukaan ole kuitenkaan toistaiseksi jäänyt kiinni suojeltujen kukkien tärvelemisestä niin, että olisi joutunut niitä korvaamaan.

Kolppanen arvelee juuri sosiaalisen median innoittavan luontomatkailijoita yhä näyttävimpiin kuvauskokeiluihin.

– Eivät ihmiset aiemmin alkaneet voimistella uhkarohkeasti esimerkiksi riippusilloilla. Nyt sitäkin tehdään ja kuvataan sosiaaliseen mediaan, hän kauhistelee.

Oulangan kansallispuistossa vierailee matkailijoita vuosittain lähes 200 000. Metsähallituksen suunnittelijan mielestä kasvava matkailijamäärä ei kuitenkaan vielä ole uhka kansallispuistojen luonnolle.

Jos näkee neidonkengän, tikankontin tai lapinvuokon, kannattaa pysähtyä ja katsella ympärilleen.

Elina Kolppanen

– Luonnonsuojelu käy toistaiseksi hyvin turismin kanssa yhteen, ja olemme saaneet siitä kansainvälistä tunnustustakin. Meidän on vaan pohdittava tarkemmin, miten ihmisten kulkemista ohjataan. Luontomatkailun eteen tehdään koko ajan töitä kovasti, jotta pysyisimme muutosten kyydissä mukana.

Kolppasen mukaan on kuitenkin olemassa yksittäisiä paikkoja, joissa luonnonsuojelua ja luontomatkailua on hankala saada sopimaan yhteen.

Oulangalla runsas neidonkenkäpopulaatio

Uhanalaista neidonkenkää esiintyy Oulangan kansallispuistossa runsaasti.

Brittiopiskelijat tutkivat Oulangan kansallispuiston maastoa.
Brittiopiskelijat tutkivat Oulangan kansallispuiston maastoa.Ensio Karjalainen / Yle

– Lajin säilyminen on vahvojen populaatioiden varassa. Sen vuoksi Oulangan arat kukat on tärkeä säilyttää, Metsähallituksen suunnittelija Elina Kolppanen perustelee.

Hän kehottaa Oulangan poluilla kulkevia varovaisuuteen.

– Jos näkee neidonkengän, tikankontin tai lapinvuokon, kannattaa pysähtyä ja katsella ympärilleen. Niitä löytyy todennäköisesti lähitienoosta enemmänkin. Kannattaa katsoa hyvin tarkasti mihin jaloillaan astuu tai mihin reppunsa ja kameransa laskee.

Korjaus 13.7. klo 15.15: Korjattu lause: "Mikäli retkeilijä jää kiinni uhanalaisen kasvin tuhoamisesta, hän syyllistyy luonnonsuojelurikkomukseen." Retkeilijä ei syyllisty rikkomukseen, vaan rikokseen.