Hyppää sisältöön

Teinitytön kuolema kiinnitti jälleen huomion Nepalin takapajuiseen kuukautiseristykseen

Epäinhimillinen tapa eristää naiset kuukautisten ajaksi elää osissa syrjäistä Nepalia ankarasta arvostelusta huolimatta.

Kuukautisten takia eristyksissä olevia naisia Madhav Narayan -festivaalin aikana Nepalissa helmikuussa 2016. Kuva: Narendra Shrestra / EPA

Nepalilaisen teinitytön kerrotaan kuolleen käärmeenpuremaan, kun hän oli eristettynä eläinsuojaan kuukautisten takia.

19-vuotias Tulashi Shahi nukkui ulkona Dailekhissa läntisessa Nepalissa, kun myrkkykäärme puri häntä, kertoo WaterAid-niminen avustusjärjestö.

Tyttö oli pakotettu nukkumaan enonsa lehmäsuojassa, kertoo Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Tytöt omaiset yrittivät hoitaa häntä kotikonstein, ennen kuin hänet vietiin sairaalaan. Se tapahtui kuitenkin liian myöhään, eikä paikallisella terveysasemalla ollut tarvittavia lääkkeitä.

Useita muitakin kuolemantapauksia on tullut julki

Tapaa, jossa tytöt ja naiset eristetään eläinsuojaan kerran kuukaudessa, kutsutaan "chhaupadiksi".

– Valitettavasti tämä ei ole ainut tapaus. Joka päivä naisia ja tyttöjä pakotetaan nukkumaan ulkona tämän vanhan tavan takia, kertoo WaterAid-järjestön edustaja Tim Wainwright.

Viime vuoden lopulla 15-vuotias tyttö menehtyi niin ikään läntisessä Nepalissa, kun hänet pakotettiin nukkumaan tilassa, jonka ilmanvaihto oli puutteellinen. Tyttö kuoli savumyrkytykseen yritettyään itse lämmittää eläinsuojaa.

"Chhaupadi" on periaatteessa kielletty

Satoja vuosia vanha tapa liitetään hindulaiseen perinteeseen. Tapa kiellettiin lailla vuonna 2005, mutta se elää kuitenkin etenkin osissa Nepalin syrjäseutua.

Eläinsuojissa nukkuvat naiset voivat joutua paitsi käärmeiden ja villieläinten hyökkäysten kohteeksi, myös esimerkiksi raiskatuiksi.

Kuukautisten aikana naiset eivät voi muutenkaan osallistua normaaliin kyläelämään. Kuukautisten alkaminen voi johtaa jopa koulun keskeytymiseen.

Jossain tapauksissa naisia eristetään myös synnytysten ajaksi.

Nepalin hallitus on luvannut pontevampia toimia tavan kitkemiseksi. Tapa on herättänyt laajaa arvostelua myös Nepalia avustavien maiden taholta.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset