Hyppää sisältöön

Houkuttaako polkupyöräily vuoden retkikohteessa? Konkari ja noviisi neuvovat mitä kannattaa ottaa huomioon

Punkaharjulla on helppo lähteä polkupyöräretkelle, mutta tieturvallisuudessa on toivomisen varaa. Valmiita paketteja ei ole tarjolla, vaan matka pitää suunnitella itse.

Polkupyöräilijöitä näkee paljon Punkaharjulla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Punkaharju, joka kuuluu nykyään Savonlinnaan, houkuttelee polkupyörämatkailijoita kauniilla maisemillaan. Caj Koskisen kertomus pyöräilymatkastaan (siirryt toiseen palveluun) viime vuodelta toi esille aluetta ja tänä kesänä polkupyörävaeltajia on näkynyt vuoden retkikohteeksi valitulla harjulla ja laajemmin Savonlinnan ympäristössä aiempia vuosia enemmän.

Matkailun edistamiskeskuksen Heli Saari nosti Saimaan ja etenkin Punkaharjun esille (siirryt toiseen palveluun) jo vuosia sitten seutuna, joka jokaisen suomalaisen kuuluisi nähdä kesäaikaan. Siitä huolimatta alueelle ei ole valmiita pokupyörämatkapaketteja (siirryt toiseen palveluun), kuten esimerkiksi eteläisemmän Saimaan alueella on.

Hääpäivä polkien

Espoolaiset Piia Sinerma-Hirvonen ja Ari Hirvonen ovat lähteneet edellispäivänä Kerimäen Toroppalasta ja kiertäneet Puruveden myötäpäivään. Matkaa tulee yhteensä 120 kilometriä. Yö vietettiin puolivälissä Kesälahdella majoitusyrityksessä, joten mukana on vain henkilökohtaisia tavaroita, joita polkee sivulaukuissa eteenpäin kokeneempi polkupyörämatkailija Piia.

Puruveden rannalla Punkaharjulla taukoa pitänyt Piia Sinerma-Hirvonen on pyöräillyt myös Keski-Euroopassa. Puoliso Ari Hirvonen ei ole vielä päässyt sinne saakka, mutta ensi kerralla "naiskööri on luvannut ottaa mukaan myös meidät miehet". Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Meillä on muuten tänään 25-vuotishääpäivä, pariskunta sanoo.

Tärkeimpänä asiana Sinerma-Hirvonen nostaa esille juomaveden saannin. Kesälahdelta lähdön jälkeen ensimmäinen taukopaikka, joka oli avoinna, osui valtatie 6:n ja Punkaharjuntien päähän, Punkasalmen kylälle. Siihen oli poljettu 33 kilometriä.

– Sen jälkeen olemmekin pysähdelleet kilometrin välein, kertoo Café Rantakivessä huilaileva pari.

Pyöriä löytyy vuokrattavaksi

Puruveden-Pihlajaveden alueella Punkaharjun ja Kerimäen suunnalla on useita matkailuyrityksiä, jotka vuokraavat polkupyöriä, joten kynnys lähteä polkemaan on matala. Majapaikkoja on samoin valittavaksi asti, mikäli on osannut ennakoida reissunsa. Sinerma-Hirvoset polkevat omilla ajokeillaan.

– Tietysti Keski-Eurooppaan verrattuna meillä on näitä mäkiä, aika raskaitakin ja taukopaikkoja joillakin etapeilla polkupyöräilijöille liian harvassa, arvioi Amsterdamin ja Brüggen välillä viimeksi retken polkenut Piia.

Suomessa polkupyörille on kapeat pientareet. Pyöräilijä käyttää ajokaistaa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Myöskään valtatie 6:lla ajettu pätkä ei innostanut vaan lähinnä hirvitti. Satasta ohi huiteleva moottoriliikenne on pyörämatkaajalle liian jännittävää.

Saksalainen seikkailija nauttii luonnosta

Saksalainen Yvonne Martin on päiväretken paluumatkalla Punkasalmelta takaisin matkailuyritys Hapimagiin Hiukkajoen kylään. Ajomatkaa tulee kymmenisen kilometriä suuntaansa. Hän suree matkalla näkemiään kuutta kuollutta kyykäärmettä. Liikenteen vilkkaus kapealla Punkaharjuntiellä yllätti. Polkupyörän hän lainasi majapaikastaan.

– Minulle tarjottiin myös kypärää, mutta en ottanut. Olisi varmaan pitänyt, pohtii Yvonne.

Saksalainen Yvonne Martin ei kaivannut pikkureissullaan taukopaikkaa. Hän oli pysähtynyt suremaan autojen alle kuolleita käärmeitä. "Haluaisin nähdä eläviä eläimiä, miksen vaikkapa karhun." Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Stuttgartilainen Martin on käynyt monta kertaa Suomessa. Tällä kertaa kahden viikon matkalla on uitu, saunottu, melottu ja polkupyöräilty. Martin on kasvissyöjä, häntä hieman harmittaa, koska sienisato on tänä kesänä myöhässä. Muuten säät eivät ole vaikuttaneet lomailuun.

– Pitää nauttia tästä mitä on, hän vinkkaa.

Pientareet jääneet kapoisiksi

Rantakiven pihalla Piia Sinerma-Hirvonen ja Ari Hirvonen laittavat kypärät päähänsä. He arvioivat, että polkupyöräreittejä pitäisi merkitä hiljaisemmille teille ja ihmettelevät Savonlinnaan menevän tien kapeaa piennarta.

– Tie on leveä kuin mikä, mutta piennarta on viisi senttiä. Tässä on niin paljon rekkaliikennettä, että onneksi ei tarvitse ajaa kuin muutama kilometri ennen kuin käännymme Kulennoisiin.

Vaikka seutu on pariskunnalle perinjuurin tuttua, sen näkeminen pyörän selästä on ollut valaisevaa.

Café Rantakivi on vilkasliikenteisen Punkaharju-Savonlinna-tien varrella. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Näkymät tulevat esiin niin hitaasti, että niistä nauttii ihan eri tavalla kuin auton ratissa. Ja tuoksut tietysti, ne kuuluvat tähän, pohtii Piia Sinerma-Hirvonen.

25-vuotishääpäivä jatkuu pohdiskeluilla seuraavista polkupyöräreissuista. Polkupyörämatkailu on hyvää vastapainoa lomalöhöilylle.

– Lähtöpaikka on meillä toisen anoppila eli toisen lapsuudenkoti Toroppalassa. Jos siitä polkaisisi Savonlinnaan, olisi Kasinolla yötä ja jatkaisi Rantasalmen suuntaan. Oravin suuntakin olisi hyvä pyöräretkikohde...