1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Asumistukiuudistus etenee – Valtiolla tähtäimessä kymmenien miljoonien säästöt

Hallitus sopi kevään puoliväliriihessä keinoista, joilla yritetään hillitä asumistukimenojen nousua. Tarjolla on niukempia vuosikorotuksia sekä neliövuokriin kohdistuvia rajoituksia.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Viime vuonna Kela maksoi asumistukea (siirryt toiseen palveluun)lähes 860 000 henkilölle. Asumistukia saavien joukko on kasvanut 200 000 henkilöllä kymmenen vuoden aikana ja samalla myös menot.

Yleisen asumistuen menot olivat viime vuonna hieman yli miljardi euroa. Kun mukaan lasketaan myös eläkkeensaajien asumistuki ja opintotuen asumislisä summa nousee lähes kahteen miljardiin euroon.

Lähes joka kuudes suomalainen saa asumistukea.

Kela

Valtaosa tuista maksetaan vuokralla asuville. Asumistukien nousun ja jatkuvasti kohoavien vuokrien välisestä kohtalonyhteydestä on parahtanut muun muassa entinen Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Kevään puoliväliriihessä huhtikuussa hallitus päätti tehdä muutoksia asumistukeen (siirryt toiseen palveluun). Tavoitteena on hillitä asumistukimenojen ja vuokrien nousua kahdella keinolla.

1. Yleinen asumistuki sidotaan elinkustannusindeksiin

Vielä nyt asumistuen enimmäisasumismenot on sidottu vuokratason kehitystä kuvaavaan vuokraindeksiin. Enimmäisasumismenoja ei ole korotettu kahtena edellisenä vuonna.

Syynä vaihtoon on se, että vuokraindeksiin sidottuna asumistukien korotukset olisivat suurempia kuin elinkustannusindeksissä.

Elinkustannusindeksi kuvaa kuluttajien tavaroista, palveluista, asunnoista ja muun muassa vuokrista maksamien hintojen kehitystä.

– Vuokraindeksi on ollut vuosittain noin kolme prosenttia ja elinkustannusindeksi noin puolitoista prosenttia. Indeksimuutos alentaa asumistuen menoja, sanoo neuvotteleva virkamies Sanna Pekkarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Säästö tulevaisuuden asumistukimenoissa on arviolta noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Muutoksella halutaan samalla ehkäistä kierre, jossa vuokrien nousu nostaa tukia ja päinvastoin.

2. Asumistuille asetetaan neliövuokrakohtainen katto

Tämänkin uudistuksen tavoitteena on vuokrakehityksen hillitseminen, mikä myös osaltaan hidastaisi asumistukimenojen nousua. Säästöksi arvioitiin puoliväliriihessä noin 13 miljoonaa euroa.

Mutta miten tämä neliövuokrakohtainen katto lopulta toteutetaan, on yhä täysin auki.

– Pöydälläni on erilaisia vaihtoehtoja sen toteuttamiseksi. Yksinkertaisimmillaan se voisi olla neliökohtainen vuokrakatto, Pekkarinen sanoo.

Yhtälö ei ole kuitenkaan yksinkertainen, koska moni suomalainen paikkaa asumismenojaan hätäavuksi tarkoitetulla toimeentulotuella.

– Toteutustapoja on erilaisia ja jokaisella on erilaisia vaikutuksia tuen saajiin. Kaikki toimet vaikuttavat aina myös toimeentulotukeen, Pekkarinen sanoo.

Mihin vaihtoehtoon sosiaali- ja terveysministeriö vuokrakaton osalta päätyy, selviää viimeistään elokuun lopun budjettiriihessä.

Neliövuokrakohtaisen katon sisältö tulee olemaan myös yksi ensimmäisiä tuoreen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) linjauksia.

Asumistukiuudistuksen pitäisi tulla voimaan ensi vuoden alusta.