1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mökkeily

Siirtolapuutarhat houkuttavat keski-ikäisiä – ajomatkoista halutaan luopua, mökkeilystä ei

Helsingin siirtolapuutarhoissa on meneillään sukupolvenvaihdos. Mökkejä on nyt hyvin tarjolla, ja puskaradion lisäksi niitä kaupittelevat myös kiinteistönvälittäjät.

mökkeily
Arja Davidsson lakaisee mökkiterassia.
Arja Davidssonin ensimmäinen mökkihankinta oli siirtolapuutarhapalsta.Yle/ Antti Kolppo

Seitsemän vuotta sitten Arja Davidssonille iski mökkikuume. Kukkaronnyörit eivät kuitenkaan venyneet rantatonttiin, joten hän etsi sopivaa siirtolapuutarhamökkiä ja löysi mieleisensä Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarhasta, Helsingin Itä-Pakilasta.

– Alkuun olin vaan onnesta soikeana, että minulla on tämä mökki. Sitten huomasin, että tämä falskaa joka suunnasta ja pitää saada eristettyä, pitää saada toimiva keittiö ja pitäisi olla nättiä, Arja Davidsson luettelee.

Alkoi vuosien parannusurakka, kun Davidsson laittoi paikkoja kuntoon.

– Alueella remonttiani pidettiin jopa mökkien kilpavarusteluna, Davidsson naurahtaa.

Kun remontti viimein valmistui, löytyi myös mieluinen rantatontti. Arja Davidsson laittoi mökkinsä myyntiin, mutta yllättyi, ettei "valmista pakettia" vietykään käsistä.

– Huhtikuusta lähtien tämä on ollut kaupan ja katsottu yli 3 000 kertaa erilaisten medioiden kautta. Kolme ihmistä on kysynyt mökistä tarkemmin ja kaksi käynyt katsomassa, niin kyllä se silloin kuulostaa, että ylitarjontaa on.

Mökkeilijä perkaa kukkapenkkiä.
Arja Davidssonin siirtolapuutarhamökki on Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarhassa.Yle/ Antti Kolppo

Keski-ikäiset haluavat lähimökin – energiaa kuopsuttamiseen riittää

Luopumispäätöksen on tehnyt myös moni muu – eikä pelkkä puskaradio välttämättä enää riitä myyntikanavaksi. Sama on huomattu kiinteistönvälitysfirmoissa.

Kiinteistönvälittäjä Maire Aleniuksella Oulunkylän Kiinteistömaailmasta on ollut käsissään jo pari mökkiä tänä kesänä ja hän uumoilee, että kolmaskin voisi olla tulossa.

– Kun mökkejä saa välittäjätkin myyntiin, niin silloin se varmaan tarkoittaa, että niitä on normaalia enemmän tarjolla.

Kiinteistönvälittäjä Maire Alenius ihailee pioneja mökin pihalla.
Kiinteistönvälittäjä Maire Aleniuksen mukaan siirtolapuutarhamökeistään luopuvat nyt erityisesti ikäihmiset.Yle/ Antti Kolppo

Tyypillisesti mökin myy ikäihminen, joka on puntaroinut päätöstään pitkään.

Ostajakunnassa puolestaan ei näy vaan nuorempi väki, vaan myös keski-ikäiset pariskunnat. He eivät ole vielä valmiita luopumaan mökkeilystä ja energiaa pihan kuopsuttamiseen riittää, mutta parin tunnin mökkimatka alkaa tuntua rasitteelta.

– He haluavat lähimökin, jossa voi vielä nauttia mökkielämästä, Alenius sanoo.

"Mökkien vuokraus romuttaisi siirtolapuutarha-aatteen"

Heinäkuun alkupuolella esimerkiksi Oikotie-verkkopalvelussa (siirryt toiseen palveluun) oli myynnissä 24 siirtolapuutarhamökkiä ympäri Helsinkiä. Lisäksi myynti-ilmoituksia on siirtolapuutarhayhdistysten verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja alueiden ilmoitustauluilla.

Mökkejä tiiviissä rivissä siirtolapuutarha-alueella.
Siirtolapuutarhamökkeilyssä yhteisöllisyys korostuu.Yle/ Antti Kolppo

Suomen siirtolapuutarhaliiton sihteeri Tina Wessmanin mukaan hintahaarukka on aika leveä, mutta samoin on myös mökkien varustelutaso.

Pahimmat ylilyönnit hintapyynnöissä ovat tasoittuneet ja Helsingissä mökkien hinta on vakiintunut 60 000 - 90 000 euron välille.

– Kyllähän hinta on kohdillaan, kun kauppa käy. Ja se on edullinen hinta Helsingissä olevalle kesämökille, kiinteistönvälittäjä Maire Alenius sanoo.

Kyllähän hinta on kohdillaan, kun kauppa käy.

Maire Alenius, kiinteistönvälittäjä LKV, Oulunkylän Kiinteistömaailma

Arja Davidsson on eri mieltä.

– Mielestäni ehkä jopa niin, että jos mökki on alkuperäiskunnossa ja siitä joutuu maksamaan 60 000 euroa, niin siinä on ainakin 20 000 -30 000 euroa liikaa.

Davidsson harmitteleekin, ettei mökin vuokraaminen ole säätöjen mukaan mahdollista. Hänen mukaansa moni uskaltaisi rohkeammin mökkikaupoille, jos paikkaa voisi myös vuokrata.

Samalla mökkihankintaa harkitsevat voisivat tutustua tiiviiseen yhteisöön vaikkapa asumalla yhden kesän vuokralla ennen ostopäätöstä.

Vuokraamisen sallimisessa olisi riski, että mökkejä ostettaisiin sijoitusmielessä.

Tina Wessman, sihteeri, Suomen Siirtolapuutarhaliitto

Tina Wessman Suomen Siirtolapuutarhaliitosta torjuu ajatuksen siirtolapuutarha-aatteen vastaisena.

– Siinä on riski, että mökkejä ostetaan sijoitusmielessä, eikä siirtolapuutarhan alkuperäinen aate mökin käytöstä viljelyyn toteudu.

Lue seuraavaksi