1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tenojoki

Paleface tukee saamelaisia kiistanalaisissa lakikysymyksissä – “Aika häpeällinen juttu tällaisessa maassa”

Rap-artisti Paleface osallistuu Tenojoen sopimusta vastaan taistelevan ryhmän tukikonserttiin Utsjoella. Saamelaisten asema satavuotiaassa Suomessa huolestuttaa miestä, joka kuvaa vähemmistön tilannetta häpeälliseksi edistyksellisessä maassa.

Tenojoki
Paleface, eli Karri Miettinen
Tiina Jutila / Yle

Tenojoen uusia kalastussäännöksiä vastustava Ellos Deatnu! -ryhmä järjestää Utsjoella, Pohjois-Suomessa tukikonsertin.

Ellos Deatnu! (su. Eläköön Teno!) edistää saamelaisten itsemääräämistä Tenojoen vesistöillä ja ylläpitää moratoriota Tenolla, Tiirasaaressa koko kalastuskauden. Tukikonsertin tarkoituksena on koota ihmisiä yhteen Tenolle sekä kerätä Ellos Deatnu! -ryhmälle rahallista tukea toimintansa ajamiseen.

Moratorio tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että uudet kalastussäännöt mitätöidään Tiirasaaren ympäröimällä vesialueella. Ellos Deatnu! -ryhmään kuuluu paikallisia saamelaisia Tenon kummaltakin puolelta sekä muita aktiiveja.

Heinäkuun 25. päivänä järjestettävään konserttiin on tulossa esiintymään ja näyttämään tukensa myös rap-artisti Paleface. Hän on aktiivinen ihmisoikeuksien puolustaja.

"Haluan antaa tukeni saamelaisyhteisölle"

Palefacen mukaan saamelaisten asema Suomessa on ongelmallinen, eikä saamelaisten ääni nouse kuuluviin heihin liittyvässä päätöksenteossa. Paleface nostaa esiin ennen kaikkea alkuperäiskansan perinteisiin elinkeinoihin ja maankäyttöön liittyvän päätöksenteon. Esimerkiksi näistä syistä hän on lähtenyt mukaan konserttiin.

– Mä haluan antaa tukeni saamelaisyhteisölle, kaikille saamelaisille tässä asiassa.

Paleface, eli Karri Miettinen
Tiina Jutila / Yle

Paikalliset Norjan ja Suomen puolella ovat jo pitkään vastustaneet rajajoki Tenon uutta kalastussopimusta, sillä se rajoittaa paikallisten saamelaisten perinteisiä kalastusmuotoja, ja laventaa ulkopaikkakuntalaisten oikeuksia Tenolle.

"Aika häpeällinen juttu tällaisessa maassa"

Ellos Deatnu! -tukikonsertissa kajahtaa taiteilijoiden viesti paitsi tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta Norjassa ja Suomessa ja kaikilla saamelaisalueilla, mutta myös luonnon ja perinteisten kulttuurin säilymisen puolesta.

Rap-artisti Paleface tuo esiin huolensa vähemmistöjen asemasta Suomessa. Hänen mukaansa saamelaisten ja esimerkiksi romanien asema on heikko muutoin edistyksellisenä pidetyssä valtiossa.

– Se muistuttaa jotain tärkeää. Ihmisten pitäisi ymmärtää, että on aika häpeällinen juttu tällaisessa maassa, Paleface pohdiskelee saamelaisten ja romanien asemaa.

Joskus on vaikea nähdä lähelle ja sillä lailla meidän omat vähemmistökansat voi olla tosi hankalassa tilanteessa, en mä pidä sitä mitenkään hyvänä asiana.

Paleface
ellos deatnu moratorio teno tenon sopimus
Ellos Deatnu! -ryhmä on pystyttänyt laavuja Tenojoen Tiirasaareen, Utsjoelle ja ylläpitää paikalla moratoriota. Ellos Deatnu

– Joskus on vaikea nähdä lähelle ja sillä lailla meidän omat vähemmistökansat voi olla tosi hankalassa tilanteessa, en mä pidä sitä mitenkään hyvänä asiana.

Paleface kertoo olevansa kiinnostunut ihmisoikeuksista ja haluaa toimia aktivistina sellaisen maailman puolesta, jossa vapautetaan kaikki sorretut.

Tenon sopimus, metsähallituslaki ja ILO

Palefacen mukaan saamelaisten tilanne satavuotiaassa Suomessa on ongelmallinen, niinpä hän haluaa osallistua Utsjoen tilaisuuteen ja ottaa näin kantaa saamelaisten oikeuksien puolesta.

Paleface näkee Tenon sopimuksen osana suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluu esimerkiksi se, ettei alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevää ILO-sopimusta ole Suomessa ratifioitu. Mies nostaa esiin myös metsähallituslain, jossa Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta ei palauttanut saamelaiskulttuurin heikennyskieltoa uuteen metsähallituslakiin lukuisista vetoomuksista huolimatta.

Tuntuukin kurjalta, että kun muu Suomi juhlii satavuotisjuhlaa, niin saamelaisilla ei oo niin paljon juhlimista.

Paleface

– Mun mielestä se on ehkä osa tämmöstä johdonmukaisempaa linjaa, jossa saamelaisten asema heikkenee edelleen. Metsähallituslaki oli yksi esimerkki siitä, missä saamelaisten asioita ei kuultu ja näin edelleen. Sen takia se tuntuukin kurjalta, että kun muu Suomi juhlii satavuotisjuhlaa, niin saamelaisilla ei oo niin paljon juhlimista.

Rap-artisti lisää, että toimivassa demokratian järjestelmässä niiden ihmisten, joita päätökset koskevat, tulisi päästä tiukemmin mukaan päätöksentekoon.

Fanas
Ville-Riiko Fofonoff / Yle

"Koskettaa koko Tenonlaakson kansaa"

Áslat Holmberg kuuluu Ellos Deatnu! -ryhmän aktiivisiin jäseniin ja toimii joukon yhteyshenkilönä. Holmberg on lisäksi Suomen saamelaiskäräjien jäsen. Hän uskoo paitsi artistien houkuttelevan tukikonserttiin paljon yleisöä, mutta myös kyseessä olevan teeman.

Aslak Holmberg
Áslat HolmbergVesa Toppari / Yle

– Tiedämme, että tämä asia koskettaa koko Tenonlaakson kansaa.

Holmberg kertoo, että ryhmän tavoitteena olisi saada Tenon vesistöjen hallinta paikalliselle tasolle ja uskookin tavoitteelle löytyvän paljon tukea.

Konsertin voitto Ellos Deatnun toimintaan

Paleface toivoo konsertille laajaa näkyvyyttä ja ennen kaikkea epäkohtien tulemista esiin.

Konsertissa esiintyvät Palefacen lisäksi Ailu Valle, Ammon Johnskareng, Amoc, Ánde Somby, Dutta Per Ándde Juhán, Niillas Holmberg, Sara Marielle Gaup Beaska, Wimme, Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja Ulla Pirttijärvi.

– Artistit eivät ota tästä maksua. Voitto, joka tulee, tulee asiamme ajamiseen. Ensimmäinen, mihin aiomme rahaa laittaa, on hankkia laavu. Olemme nyt käyttäneet lainalaavuja, kertoo Áslat Holmberg.

Ellos Deatnu! -tukikonsertti järjestetään Utsjoen Onnelantörmällä tiistaina 25.7. klo 17.00.

Lue seuraavaksi