Asuntomessuista 10 vuotta – rakennusratkaisut golfkenttää myöten osoittautuivat oikeiksi: "Kaikki on entisellään"

Ensin kadut täyttyivät rakentajien Hiaceista, sitten asuntomessuvieraista, kunnes elämä lopulta rauhoittui. Nyt haaveillaan jo uudesta talosta.

asuntomessut
Mies ja nainen kotipihalle rakennetulla golfviheriöllä puttaamassa
Golf on oikeastaan Jyrki Malinin ja perheen lasten harrastus. Merja Malin nautii, kun pääsee pihalta suoraan luontoon.Tiina Kokko / Yle

HämeenlinnaKyse ei ole siitä, etteivätkö Jyrki ja Merja Malin perheineen olisi viihtyneet Hämeenlinnan Harvoilanmäessä. Puutalossa, jonka itse rakensivat asuntomessualueelle kymmenen vuotta sitten.

Uuden talon rakentaminen kutkuttaa siksi, että perheen kolme lasta ovat aikuistuneet. Isä ja äiti voisivat asua jo hieman pienemmässä talossa.

Koska Jyrki Malin on rakennusalan yrittäjä ja Merja Malin puutarhasuunnittelija, kynnys oman talon rakentamiseen ei ole korkea.

Hämeenlinnan vuoden 2007 Asuntomessut tarjosivat Malineille sopivan sysäyksen uuden talon rakentamiseen.

– Me olimme asuneet edellisessä talossa Hattulassa 10 vuotta. Sitten rupesi vaan taas syyhyämään kädet, että pitää ruveta rakentamaan. Messut oli hyvä mittari kokeilla, mihin kykenee ja tässä sitä ollaan, kertoo Jyrki Malin Kotipesä-nimisen talon pihamaalla.

Asuntomessuilla Malinien talo oli kohdenumero 36.

Pihasaunaa lämmitetään ahkerasti

Tontiksi Malinit saivat rauhallisen tontin kadun päästä, metsän reunasta. Jyrki Malin muistelee, että talonrakentajat oli pisteytetty jollakin tavalla.

– Meille rakennusvalvonnasta sitten soitettiin, että siellä ylhäällä olisi vielä yksi tontti vapaana. Tulin tänne illalla katsomaan ja havahduin vasta täällä, että tämähän on hieno tontti.

Hämeenlinnan Asuntomessuilla oli tavoitteena jäljitellä hämäläistä kylänraittia, jossa talot ovat lähes kiinni tiessä ja piha aukeaa vasta talon toiselle puolelle.

Tästä Jyrki Malin sai idean myös siiitä, että pihan voisi rakentaa perinteiseen umpipihan tyyliin.

Mies ja nainen kaksikerroksisen kotitalonsa edessä
Tiina Kokko / Yle

– Siksi lähdin suunnittelemaan varastot ja pihasaunat ihan tänne reunaan. Ja tätyy sanoa, että mielestäni onnistuin kyllä.

Malinit ovat viihtyneet puutalossaan. Puilla lämpiävän pihasaunan kiuas on kuumana useana päivänä viikossa. Istutukset ovat kymmenessä vuodessa runsastuneet, joskin pihan keskiössä oleva golfviheriö on pysynyt entisellään.

– Tällainen tuli Suomeen juuri silloin, ja mehän innostuttiin siitä ja tehtiin tämä, eikä ole kaduttanut päivääkään.

Jos perheen isä ja lapset ovat olleet innoissaan golfviheriöstä, Merja Malinille mieluista on se, että tontilta pääsee suoraan marja- ja sienimetsään.

Avajaispäivänä kaikki valmista

Asuntomessujen arvion mukaan yksityisten rakentajien osuus Asuntomessuilla on reilusti yli 80 prosenttia. Malinit tekivät itse sekä talon että pihan ja aika pitkälle myös sisätyöt.

– Meillä ei ollut oikeastaan asiantuntijoita eikä muita tekijöitä kovin paljoa. Tietysti kun itse on puutarhasuunnittelija ja mies rakennusmestari, niin siinä oli sitten aika hyvä kombinaatio, muistelee Merja Malin.

Hämeenlinnan Asuntomessujen avajaispäivänä Malinien talossa kaikki oli valmista. Jyrki Malin oli käynyt aiemmilla messuilla aistimassa rakentamista, joten hän tiesi aloittaa rakentamisen oman talonsa kanssa hyvissä ajoin.

– Kun ei ollut niin montaa seppää tässä sai olla itse organisoija ja tekijä. Se meni kyllä kivuttomasti.

Viimeinen kuukausi grillikatoksessa yöpyen

Viimeisen kuukauden aikana tontilta oli vaikea poistua, sillä kaikilla muillakin olivat rakennustyöt käynnissä. Tien tukkeena oli pari sataa Hiacea takaluukku auki, joten Malin yöpyi tuon kuukauden tontillaan. Tosin ei talossa, vaan pihan grillikatoksessa.

– Emäntä toi tavaraa, ja minä sain nakutella.

Kyllähän täällä vähän kaikki talot menivät överiksi kooltaan.

Jyrki Malin

Malinit pitivät talonsa kustannukset kurissa muun muassa sillä, että materiaalivalinnoissa ei lähdetty liikaa prameilemaan. Kun itse teki, tiesi myös mitä sai.

– Kaikki on entisellään. Kymmenessä vuodessa on tietenkin jotakin nakuttelua, mutta ei mitään, mitä olisi pitänyt tehdä, vakuuttaa Jyrki Malin.

Vielä vuonna 2007 Asuntomessuille rakennettiin isoja taloja.

– Se aika oli vielä hirveätä nousukautta. Kyllähän täällä vähän kaikki talot menivät överiksi kooltaan. Moni talo on maksanut paljon, muotoilee Malin Harvoilanmäen kymmenvuotiaasta asuntomessualueesta.

Vuoden 2017 Asuntomessut Mikkelissä 13. elokuuta asti.