Rakastetut lelut saavat sairaanhoitoa nallekunnostajalta – unikaveri antaa turvaa liikemiehellekin

Suvi-Tuuli Reittu on esimerkki aikuisesta, joka arvostaa lapsuuden pehmolelua. Hänenlaisensa ihmiset voivat viedä koviakin kokeneet unikaverinsa erityiselle kunnostajalle.

Lelujen korjaus
Susu Reittu unilelunsa kanssa
Suvi-Tuuli Reitun Pluttana-unilelu on pian 30-vuotias.Nelli Kallinen / Yle

Kymmenittäin ja sadoittain irtosilmiä ja -hiuksia, nappeja, lankakeriä, kankaita ja saumureita. Näitä kaikkia on nukkejen ja nallejen entisöijän työhuone täynnä.

Liperiläisen nallekunnostajan Hannele Kinnusen arkea värittävät rakkaudentäyteiset tarinat. Hänen käsissään uuden elämän ovat saaneet useat pehmokoirat, -puput, -nallet, -ponit ja kaikenlaiset nuket.

– Oikeastaan kaikilla nalleilla ja nukeilla on hyvin samanlainen tarina. Niillä on nimet ja ne ovat kulkeneet mukana lapsuudesta saakka.

Hannele Kinnunen kunnostaa nukkeja ja nalleja
Hannele Kinnunen korjaa nallejen pienet ja vähän suuremmatkin haaverit.Nelli Kallinen / Yle

Enemmän asiakkaiksi saapuu naisia, mutta Kinnunen tietää, että myös monella tärkeän ja kiireisen näköisellä liikemiehellä on nalle työsalkussaan mukana matkalla.

Kunnostettavia leluja Hannele Kinnusen luona Liperissä.
Entisöintiä odottavat pehmolelut.Nelli Kallinen / Yle

Haastavimpia kunnostettavia ovat Kinnusen mukaan ne lelut, joilta puuttuu käsi tai jalka – joskus molemmat. Toisinaan myös nallen karva voi olla niin erikoista, että vastaavaa voi olla vaikea löytää hetkessä.

Silloin kunnostukseen täytyy varata reilusti aikaa, jotta sopivat "proteesit" löytyvät.

Nukkejen ja nallejen silmiä
Nukkejen ja nallejen entisöijältä löytyy laaja varasto varaosia.Nelli Kallinen / Yle

Toisinaan entisöintiin on tuotu kampaajakäsittelyn saanut Barbie-nukke.

Ihme kyllä kynityt kutrit saa korvattua uusilla – apuna käytetään hiustenistutukseen tarkoitettua neulaa.

Nallejen ja nukkejen korvia, silmiä, hiuksia, jalkoja ja käsiä löytyy etenkin ulkomailta irtomyynnistä, mutta Kinnunen kiertää ahkerasti kirpputoreja myös Suomessa.

Hiustenistutusneula
Hiustenistutusneula.Nelli Kallinen / Yle

Joskus entisöitävälle pehmolelulle löytyvät uudet osat toiselta lelulta.

– Olenpa tehnyt joskus nallelle uudet silmät kananmunankuoristakin.

– Pidän siitä, että kunnostus tehdään mahdollisimman paljon alkuperäistä mukaillen. Jos lelulle ei löydy varaosia oikealta aikakaudelta, haluan, että siitä näkyy entisöinnin jälki. En halua peittää uudella materiaalilla vanhaa.

Nukkeja
Hannele Kinnusen työhuone on usean nuken ja nallen koti.Nelli Kallinen / Yle

Koiranpentu ahmi pyllyn

Koska lelut viettävät usein kunnostajan luona useita öitä, on Kinnusen kunnostettavaksi tulevat nuket ja nallet enimmäkseen jo aikuiseksi kasvaneiden ihmisten kavereita – pieni lapsi kun ei tahdo suostua nukkumaan ilman unileluaan yhtään yötä.

– Kerran poikamme unilelu jäi vanhempieni luokse Joensuuhun. Huomasimme kaverin puuttuvan vasta ennen yöpuulle menoa. Ei siinä auttanut muu kuin isäni lähteä unikaveria tuomaan vielä samana iltana meille Liperiin. Ilman unikaveria ei pojan unesta olisi tullut mitään.

Tosin voi unilelusta erossa oleminen kirpaista yhtä lailla aikuistakin.

Pluttana
Suvi-Tuuli Reitun Pluttana-koira meinasi kadota Turkuun, mutta löytyi lopulta etsintäoperaation jälkeen.Nelli Kallinen / Yle

Joensuulainen Suvi-Tuuli Reittu, 33, kertoo nukkuneensa Pluttana-pehmokoiran kanssa parikymppiseksi asti.

– Pluttana on pian 30-vuotias. Sain hänet ystävänpäivälahjaksi äitini hyvältä ystävältä ja siitä lähtien hän on kulkenut mukanani.

Pluttana on ollut mukana muun muassa Reitun ja hänen veljensä lääkärileikeissä – koiraan on tehty reikiä kirurgista paikkausta varten. Lelun ylävartalon vaaleanpunainen väri on peräisin tussista, alkuperäinen väri kun liukeni pesussa pois.

Muutakin kunnostusta on Pluttana kaivannut.

– Mummo ompeli Pluttanalle uuden pyllyn, kun koiranpentu söi siltä takapuolen. Harmittaa vain, että häntä jäi väärinpäin. Ennen se osoitti iloisesti ylös, nyt hiukan alakuloisesti alas