1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Mezzosopraano kehuu Lemille palannutta laululavaa – "Kuin megafonin sisällä laulaisi"

Laululavan avajaisissa 26. heinäkuuta saa kantaesityksensä Uuno Kailaan runosta tehty uusi sävellys.

musiikki
Mezzosopraano Niina Keitel Lemin laululavalla.
Mezzosopraano Niina Keitel pääsi kokeilemaan uuden laululavan akustiikkaa.Lemin musiikkiyhdistys

Runolija Uuno Kailas kirjoitti runossaan Laulu ja elämä vuonna 1931 näin: "Sävel vaihtuu ja laulajat, mutta ei katoa laulu, se jää."

Tämä kohta sykähdytti mezzosopraanoa ja Lemin musiikkijuhlien taiteellista johtajaa Niina Keiteliä, kun hän etsi sopivaa tekstiä Lemin uuden laululavan avajaisia varten tehtävään sävellykseen.

– Se sopii hyvin laululavaan. Tällaisten pysyvien asioiden äärellä ollaan. Laulu ja yhdessä tekeminen pitävät ihmiset koossa, Keitel pohtii.

Yhdessä tekemistä tarvittiin, kun Lemin musiikkiyhdistys päätti rakennuttaa uuden laululavan samalle paikalle, missä lava sijaitsi ennen sotia.

Aktiivisten ihmisten ja rahan keruun avulla tavoite saavutettiin. Seuraavaksi vuorossa ovat uuden lavan avajaiset keskiviikkona 26. heinäkuuta.

Kailaan runo päätyi lopulta avajaisissa esitettävän tilausteoksen sanoitukseksi. Sävellyksen teokseen teki muusikko ja säveltäjä Jussi Chydenius.

Lavan akustiikka toimii

Niina Keitel on yksi neljästä laulajasta, joka esittää uuden sävellyksen laululavalla. Hänen kanssaan teoksen esittävät mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Jussi Myllys ja bassobaritoni Jouni Kokora.

Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niina Keitel
Mezzosopraano ja Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niina Keitel.Riitta Väisänen / Yle

– Kappale on hienosti rakennettu. Ensin aloittaa yksi laulaja, sitten vähitellen muut yhtyvät ja lopussa kaikki neljä laulavat, Keitel kertoo.

Keitel on jo aiemmin päässyt kokeilemaan uudella laululavalla laulamista.

– Akustiikka toimii todella hyvin. Takaseinän muoto heittää äänen kentälle. Äänentoistoa ei tarvita. Se on kuin laulaisi megafonin sisällä, hän kuvailee.

Musiikkijuhlilla nuoria ja kokeneita taiteilijoita

Laululavan avajaiset ovat esisoitto Lemin musiikkijuhlille, joiden avajaiset ovat vuorossa 27. heinäkuuta. Musiikkijuhlien teema on tänä vuonna Uuden alku. Uuden laululavan ohella teema näkyy monissa asioissa.

– Lauluyhtye Rajaton juhlii 20-vuotisjuhlavuottaan. He lähtevät tästä uudelle vuosikymmenelle, Keitel sanoo.

Lisäksi juhlilla esiintyy nuoria taiteilijoita.

– On aina uuden alku, kun opiskelijasta syntyy taiteilija.

Laulaja ja musiikintekijä Eeppi Ursin esittää jo musiikkijuhlilla syksyllä julkaistavan uuden levyn materiaalia. Keitel mainitsee vielä Verdin suurteoksen Requiem, josta urkuri Ilpo Laspas on sovittanut uuden kamarimusiikkiversion.

Yli 30 vuotta pienellä kirkonkylällä pidettävä tapahtuma vetää väkeä vuodesta toiseen. Keitel pohtii suosion syitä.

– Kyllä se on se musiikki ja omintakeinen lämmin tunnelma. Ihmiset otetaan ihanasti vastaan. Tuntuu, kuin kotiinsa tulisi, Keitel sanoo.

Lue seuraavaksi