Hyppää sisältöön

Suomalainen yritys teki sen – kahvin, rasvan ja oluen kestävät muovittomat ihmepahvit lähtevät maailmalle: "Kiinnostus on valtavaa"

Kartonkia on jo tilattu esimerkiksi Norjaan pakastekalarasioiksi ja Saksaan suklaarasioiksi.

50 000 mukin erä muovittomia kertakäyttökuppeja on parhaillaan käyttäjien testissä Tall Ships Races -tapahtumassa Kotkassa. Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Kotkamills Oy aloittaa muovittoman kahvikuppikartongin ja laatikkokartongin säännöllisen tuotannon. Laatikkokartonki sai viime viikolla elintarvikepakkaussertifikaatin, ja koetilauksia on jo tullut 300 tonnin edestä. Kotkassa valmistettavaa kartonkia lähtee koekäyttöön Suomen lisäksi Norjaan, Ruotsiin, Saksaan ja Englantiin.

– Määrä on koetilauksiksi iso. Norjassa kartongista tehdään pakastekalapakkauksia, Suomessa ja Ruotsissa ne menevät pikaruokarasioiksi. Saksassa kartongista tehdään suklaarasioita, kertoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Muovitonta pakkauskartonkia voidaan käyttää esimerkiksi hampurilaisrasioissa, sillä sen taustapuolelle laitettava kemikaali kestää rasvan ja kosteuden imeytymisen pakkauksen läpi. Kartongin erikoisuus on siinä, ettei se sisällä fluorokemikaaleja.

– Fluorokemikaaleja käytetään edelleen paljon pikaruokapakkauksissa, mutta niiden on todettu aiheuttavan syöpää. Meidän tuotteessamme rasvan imeytyminen pakkauksen läpi on estetty niin, ettei terveydelle koidu haittaa.

Vastaavaa tuotetta ei ole

Laatikkokartongilla voidaan korvata myös PE-muovin käyttöä. Eristyskerroksen paksuutta voidaan säädellä tarpeen mukaan. Kartongista tehdään esimerkiksi pesupulveripakkauksia. Kun kosteus ei imeydy laatikosta läpi, pulverin paakkuuntuminen estyy.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja metsäteollisuuden tarpeisiin prosesseja ja laitoksia suunnitteleva Pöyry Oyj arvioivat keväällä, että Kotkamillsin kehittämää pakkauskartonkia vastaavaa tuotetta ei markkinoilla vielä ole, vaikkakin ympäristöystävällisiä rasvan ja kosteuden kestäviä papereita on jo kehitetty.

Laatikkokartonki on kiinnostanut asiakkaita enemmän kuin kuppikartonki, mikä on ollut meille iso yllätys.

Markku Hämäläinen

Vaikeutena on ollut löytää muoviton päällysteaine, joka on riittävän tiivis ja kestää pakkauksen valmistusprosessin rasitukset. Haasteena on myös tarpeeksi kestävän saumauksen kehittäminen. Saumat eivät saisi revetä myöskään pakkauksen käytön aikana.

Hämäläinen sanoo, että kiinnostus laatikkokartonkia kohtaan on ollut valtavan suurta.

– Se on kiinnostanut asiakkaita enemmän kuin kahvikuppikartonki, mikä on ollut meille iso yllätys.

Kahvikupit odottavat sertifikaattia

Muovittoman, biohajoavan kahvikuppikartongin reitti markkinoille ei ole aivan yhtä selvä. Se on läpäissyt kaikki laboratoriotestit, mutta elintarvikepakkaussertifikaattia sillä ei vielä ole toisin kuin laatikkokartongilla. Hämäläisen mukaan kuppikartongin sertifikaatti riippuu yhdestä testistä, jota ei ole vielä ehditty tehdä.

– Testin tulos selviää muutaman viikon kuluessa. Kymmenet muut elintarvikesertifikaattiin vaadittavat testit ovat menneet läpi. Tämän yhden testin VTT teettää jossain muualla.

Hämäläinen sanoo, että testissä mitataan esterikemikaalien pitoisuutta kartongissa.

– Testi on sikäli olennainen, että ilman sertifikaattia kahvikuppikartongin myyminen isoille ostajille ei onnistu. Sen vaativat esimerkiksi McDonald's ja Starbucks.

Pienemmät asiakkaat ja Euroopan ympärysmaat eivät sertifikaattia vaadi Yhdysvaltoja lukuun ottamatta.

Asiakkaat vaativia

VTT ei kommentoi yksittäisten asiakkaiden tuotetestejä, mutta tutkimusprofessori Ali Harlin suostuu kertomaanesterikemikaaleista yleisellä tasolla.

– Ne kuuluvat sarjaan haju- ja makuyhdisteet. Joissakin pinnoitteissa voi olla komponentteja, jotka aiheuttavat hajua ja makua. Tuotantoon ei voida ottaa kemikaalia, joka jää FDA-luokituksen ulkopuolelle. Siinä ei olisi mitään järkeä, Harlin toteaa.

Sekin pitää ottaa huomioon, että joku voi kaataa jäykkää viinaa kahvikuppiin. Ihmiset vain toimivat niin.

Ali Harlin

FDA on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto.

VTT teettää osan testeistä muissa laboratorioissa, koska se on edullisempaa.

– Yhden analyysin ylläpito maksaa 10 000–100 000 euroa per vuosi. Ei niitä kannata tehdä yhtä tai kahta vuodessa. Siksi laboratoriot tekevät yhteistyötä keskenään.

Harlin muistuttaa, ettei elintarvikepakkaussertifikaatti ole varma tae tuotteen laadusta.

– Jo tuotannossa oleville tuotteille tulee aika paljon uusia testejä. Asiakkaiden vaatimustaso kiristyy vuosi vuodelta ja huomiota kiinnitetään erilaisiin asioihin.

Mullistaako tämä keksintö maailman?

– Muutamia vastaavia on jo markkinoilla, mutta ei välttämättä ihan muovittomia.

Harlin muistuttaa, että kartonkikuppi ei kestä vahvaa alkoholia. Viina tulee myös Kotkamillsin kupin saumasta läpi.

– Sekin pitää ottaa huomioon, että joku voi kaataa jäykkää viinaa kahvikuppiin. Vaikka kuppia ei olisi tarkoitettukaan siihen, ihmiset vain toimivat niin.

Kuppi piti parhaiten kermakahvin ja Coca-colan

Yle testasi Kotkamillsin kuppeja erilaisilla juomilla. Kaikki kupit pitivät juoman sisällään tuntikausia raakaa viinaa lukuun ottamatta. 39-prosenttista viinaa sisältänyt muki alkoi tihkua saumoista parin tunnin kuluttua.

Valkoviinimukin pohja pehmeni 3,5 tunnin kohdalla. Muki piti kuitenkin juoman sisällään vielä pari tuntia tämän jälkeen.

Eihän kukaan säilytä näitä juomia mukissa tuntikaupalla.

Markku Hämäläinen

Olutmukin pohja alkoi pehmetä vajaan viiden tunnin kohdalla, mutta muki alkoi vuotaa vasta tuntien kuluttua tästä. Coca-colaa ja kermakahvia sisältäneet kupit pitivät nesteen sisällään yli kaksi vuorokautta. Kermakahvi on kartonkimukille yleensä hankala kerman sisältämän rasvan vuoksi.

– Eihän kukaan säilytä näitä juomia mukissa tuntikaupalla, sanoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

50 000 kuppia käyttäjätestissä

Kotkamills arvioi, että laatikkokartongin tuotanto nousee kymmeniintuhansiin tonneihin. Se odottaa, että myös kuppikartongin tuotanto pääsee kunnolla vauhtiin syksyllä. Toimitusjohtaja Markku Hämäläinen odottaa, että kartonkikoneella tehdään vielä tänä vuonna 20 000–30 000 tonnia kuppikartonkia.

50 000 kappaleen erä muovittomia kertakäyttökahvikuppeja on parhaillaan käyttäjien testattavana Tall Ship Races -tapahtumassa ja Meripäivillä Kotkassa. Käytetyt kupit kerätään pois ja niistä tehdään jätepaperikeräysmassaa.

– Siitä voi tehdä vaikkapa kopiopaperia, kun painoväri otetaan pois. Siinä on paljon lyhytkuitusellua eli se on erittäin hyvää materiaalia kopiopaperiksi.

Kotkamills saa tapahtuman aikana myös tukun tärkeitä asiakkaitaan tutustumaan kuppeihin.

– Ne ovat 15 tärkeintä asiakastamme, jotka alkavat ostaa kartonkia kun saadaan se markkinoille.