40 vuotta täyttävä prinsessa Victoria iloitsee kansansuosiostaan – "Haluan tehdä työni hyvin"

Ruotsin kruununprinsessa kertoo Ruotsin television haastattelussa elämästään sekä siitä, mitä vaatii itseltään ja odottaa lapsiltaan.

Kruununprinsessa Victoria
Prinsessa Victoria
Ruotsin kruununprinsessa Victoria täyttää perjantaina 40 vuotta. Hän kertoo elämästään Ruotsin television haastattelussa.

Estelle hyörii kattila kädessään punaisessa leikkimökissä. Leikkimökin ikkunat ovat auki. Pihalla äiti-Victoria valittaa nälkäänsä.

– Mitä minä saan?

– Tämä on pasta carbonaraa, väittää Estelle ja ojentaa Victorialle kattilan, jossa näyttää olevan kaksi sämpylää.

– Pasta carbonaraa, sepä mukavaa! Oi, miten hyvää. Mutta onko sinulla mausteita tähän pasta carbonaraan?

– Ehkä. En ole varma, myöntää Estelle.

– Et ole varma? Luulin, että tämä on hyvin järjestetty keittiö?

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kruununprinsessa Victoria leikkii Estellen kanssa leikkimökissä.Lähde: SVT

Kestää hetken, ennen kuin Estelle palaa ikkunaan. Keittiöstä on löytynyt leikkikurkkua ja -tomaattia.

– Kiitos, kiitos, onpa hienoa. Voi, miten hyvää. Tomaatti on lämmennyt auringossa, Estelle. Tosi hyvää.

– Sano, milloin minun pitää tiskata.

– Eiköhän ala olla sen aika, Victoria sanoo.

Estellen mieli on kuitenkin muuttunut. Hän tulee leikkimökistä pihalle ja toteaa:

– Oscar saa tiskata, minä laitoin ruoan!

– Niin, joku järjestys se olla pitää, toteaa isä-Daniel.

Leikkihetki voisi olla mistä tahansa perheestä, mutta tämä kohtaus on Hagan linnan pihalta. Estelle on oikea prinsessa ja Victoria kruununprinsessa.

Ehkä juuri siksi leikkimökissä ei leikitä prinsessaleikkejä vaan esitetään kohtausta arjesta.

Oscar saa tiskata, minä laitoin ruoan!

Päivä on aurinkoinen, tuomet kukkivat, Estelle juoksentelee ympäriinsä ja kruununprinsessa Victoria antaa 40-vuotishaastattelua Ruotsin television Claes Elfsbergille.

Kruununprinsessa Victoria, prinssi Oscar ja prinsessa Estelle puutarhassa.
Kruununprinsessa Victoria, prinssi Oscar ja prinsessa Estelle.Kate Gabor / Kungahuset.se.

Keskustelu koskettelee muun muassa sitä, kuinka tavallista elämää kuninkaallinen voi elää.

Hagassa asuminen erityistä

Victoria ja Daniel muuttivat Hagan linnaan häidensä jälkeen, syksyllä 2010. Linna sijaitsee Brunnsviken-lahden rannalla Hagan puistossa Tukholman pohjoispuolella.

Linna oli ollut Ruotsin hallituksen käytössä, ja se annettiin nuoren pariskunnan käyttöön hallituksen päätöksellä. Victoria iloitsi Hagaan muuttamisesta, olihan se hänen isänsä ja tätiensä kotilinna.

– Minulla ei ollut koskaan mahdollisuutta tavata isovanhempiani. Haga merkitsi erittäin paljon heille ja heidän lapsilleen, joten tänne tulo tuntuu todella erityiseltä. Tuntuu siltä, kuin olisin heitä lähempänä, sanoi Victoria uutistoimisto TT:lle.

Victorian tädit tunnetaan Ruotsissa nimellä Hagasessorna, Hagan (prin)sessat. He ovat Victorian isän sisaret Margaretha, Birgitta, Désirée ja Christina. Victorian isä siis kasvoi tässä samaisessa linnassa.

Mehän olemme kaikki ihmisiä.

Linnaa kiertää korkea, musta rauta-aita. Aidan ja lahden välillä kiemurtelee jalankulkutie. Tavalliset tukholmalaiset käyvät puistossa piknikillä, pelaavat palloa ja melovat lahdella.

Prinssi Oscar ja prinsessa Estelle.
Prinssi Oscar ja prinsessa Estelle.Erika Gerdemark / Kungahuset.se

Kuinka tavallinen voi olla, kun asuu aitojen sisällä, kuuluu kuningasperheeseen ja kruunataan jonakin päivänä valtion päämieheksi?

– Mehän olemme kaikki ihmisiä, toteaa Victoria.

– On selvää, että tilanteemme on aivan erityinen, mutta yritämme ymmärtää muita ihmisiä ja muodostaa käsityksen tavallisten ihmisen elämästä.

Hän kertoo päiviensä täyttyvän epävirallisista ja virallisista tapaamisista. Yhtenä päivänä hän saattaa tavata kodittomia Tukholmassa, toisena maailmanjohtajia Euroopasta, Venäjältä, Yhdysvalloista ja Aasiasta.

– Liikun roolissani yhteiskunnan kaikissa kerroksissa. Tapaan niitä, jotka ovat kaikista heikoimmassa asemassa. Voin kertoa heidän tarinoitaan niille, jotka päättävät.

Victorian suosio omaa luokkaansa

Victoria on Ruotsin kuningasperheen suosituin jäsen. Hän on suosiossaan omassa luokassaan.

Expressenin keväällä teettämän mittauksen mukaan yli puolet ruotsalaista pitää Victoriaa parhaana henkilönä kuningashuoneesta edustamaan Ruotsia.

Victoria tervehtii lapsijoukkoa.
Kruununprinsessa Victoria vierailee Berliinin ruotsalaisessa koulussa toukokuussa 2011.Maurizio Gambarini / EPA

Vajaa viidennes pitää kuningasta parhaana. Muita ei kannata tässä yhteydessä edes mainita.

Lisäksi, vaikka kuningashuoneeseen kannatus kokonaisuudessaan on laskussa, Victorian suosio on kasvanut vuosien kuluessa.

– Se on todella mukavaa. Tulen siitä iloiseksi, sanoo Victoria.

Suosion mukana tulee myös velvollisuuksia, huomauttaa Victoria. Hänet tunnetaan tunnollisena ja kunnianhimoisena kruununprinsessana.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi keskiarvolla 4,8, kun arvosana-asteikon paras luku Ruotsissa on 5. Suoritusta on pidettävä erittäin hyvänä, sillä Victorialla on lukihäiriö.

– Sillä ei ollut mitään väliä, että kaikki sanoivat kerta toisensa jälkeen, että syy ei ollut minussa. Tein töitä joka päivä koulun jälkeen ja joka viikonloppu, jotta pysyisin samassa vauhdissa kuin luokkakaverini, Victoria on kertonut.

"Kaikki ei aina ole ollut helppoa"

Noin puolitoista vuotta kirjoitusten jälkeen julkisuudessa nähtiin sairaalloisen laiha Victoria. Oli syksy 1997. Victoria osallistui Tukholman Grand-hotellissa järjestettyyn gaalatilaisuuteen.

Oli selvää, että hän kärsi jonkinlaisesta syömishäiriösta. Myöhemmin on ilmennyt, että se oli anoreksia. Kuningasperhe päätti lähettää Victorian Yhdysvaltoihin.

Haluan, että muut tuntevat, että teen hyvää työtä.

Hän opiskeli Yalen yliopistossa, sai ammattiapua ja pystyi elämään poissa parrasvaloista.

– On vaikea sanoa, mikä aiheutti ongelmat ja ennen kaikkea on vaikea kertoa siitä. Olen ajoittain ollut hyvin ahdistunut. Kaikki ei aina ole ollut helppoa, Victoria sanoo.

Victoria kertoo opetelleensa tuntemaan itsensä ja asettamaan itselleen rajoja. Hän ei halua selittää ahdistustaan tehtäväänsä liittyvillä odotuksilla.

Prinssi Daniel, prinsessa Estelle ja kruununprinsessa Victoria, joka kantaa prinssi Oscaria repussa vatsallaan.
Kruununprinsessa perheineen Tyresön kansallispuistossa.H Garlov / Kungahuset.se

– Se olisi liian yksinkertaista. Huonosti voimiseen on yhtä monta syytä kuin on ihmisiä, jotka voivat huonosti. Minun huonovointisuuteni oli hyvin monimutkaista ja oli tärkeää saada apua palasten kokoamiseen.

Hän uskoo elämänsä olevan nykyään tasapainossa, mutta asettaa yhä itselleen monia vaatimuksia.

– Haluan toimia oikein. Haluan, että muut tuntevat, että teen hyvää työtä. Yritän tehdä parhaani kaikissa tilanteissa. Toivon, että se näkyy, ja että se huomataan, Victoria sanoo.

"Estelle ei vielä ymmärrä"

Estelle juoksee Brunnsvikenin rannalla vaahteranlehti ja tuomenkukinto kädessään. Hän lennättää kantamustaan ylös alas, hyppää puistonpenkille, kurottaa seuraavassa hetkessä kohti maata.

Tietääkö prinsessa Estelle, mikä häntä odottaa aikuisena?

– En oikeastaan usko. Hänhän on viisi. Hän ymmärtää vähän, mutta rooli kasvaa vähän kerrassaan ja toivottavasti luonnollisesti.

Chris O´Neill, prinsessa Maleine, kruununprinsessa Victoria sylissään prinssa Oscar, prinssi Daniel sylissään prinsessa Estelle, prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip.
Kuningas Kaarle Kustaan 70-vuotisjuhlallisuuksia.Maja Suslin / EPA

Estelle on osallistunut vanhempiensa mukana joihinkin yleisötilaisuuksiin, kuten Kuningas Kaarle XIV Kustaan 70-vuotissyntymäpäiville. Hän on varmasti myös äitinsä 40-vuotispäivillä.

Kaikki tapahtuu lasten ehdoilla.

– Rooli on jossakin nurkassa, sopivassa määrin. Estelle ja Oscar saavat kokea, millaista minulla ja Danielilla on. Siitä tulee luonnollista.

Ettekö tunne vanhempina tarvetta suojella heitä huomiolta?

– Kaikki tapahtuu lasten ehdoilla. Heidän on opittava tuntemaan olonsa turvalliseksi ja mukavaksi ympäristössään ja niiden ihmisten kanssa, joita heidän ympärillään on. Ei sen tarvitse olla sen kummempaa, sanoo kruununprinsessa Victoria.

Lapset kontallaan lattialla, Estelle piirtää ja Oscar katsoo vieressä. Lattia on peitetty valkoisella paperilla, joka on täynnä sinisellä piirrettyjä kuvioita.
Prinsessa Estelle ja prinssi Oscar.Anna-Lena Ahlström / Ruotsin kuningashuone

Kruununprinsessa Victoria täyttää 40 vuotta perjantaina 14. heinäkuuta. Yle lähettää Ruotsin television Victoriasta tekemän ohjelman TV1:ssä sunnuntaina 16.7. kello 15.05–16.05.