1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Yhdysvallat jatkaa Persianlahden kriisin sovittelua

Ulkoministeri Rex Tillerson on vieraillut Qatarissa neuvottelemassa kriisin ratkaisusta. Lehdistötilaisuudessa Tillerson ei kuitenkaan puhunut neuvotteluista mitään.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson tapasin tänään Qatarin emiiri Sheikki Tamim bin Hamad Al Thanin Qatarissa. Kuva: AFP

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson on vieraillut Qatarissa matkallaan, jonka tarkoitus on sovitella Qatarin ja muiden Persianlahden maiden pahasti tulehtuneita välejä.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa pitämässään lehdistötilaisuudessa Tillerson ei juurikaan puhunut Qatarin ja arabimaiden tulehtuneista väleistä. Tämä voi johtua siitä, että neuvottelut ovat niin herkät, että niistä ei haluta puhua julkisesti. Toinen vaihtoehto on, että neuvotteluissa ei ole juuri edistytty.

Hieman Tillersonin lehdistötilaisuuden jälkeen Qatarin edustaja kertoi, että Qatar jatkaa rakennushankkeita Hamas-järjestön hallitsemalla Gazan kaistalla. Qatar on yksi Gazan vahvimmista tukijoista.

Edellisten viiden vuoden aikana Qatar on käyttänyt yli 400 miljoonaa euroa erilaisiin rakennus- ja kehityshankkeisiin Gazassa. Juuri Qatarin tuki Hamasille on yksi juonne Qatarin ja muiden arabimaiden kiistassa.

Qatarista Tillerson jatkaa Saudi-Arabiaan. Tillerson sekä Saudi-Arabian, Egyptin, Arabiemiraattien ja Bahrainin edustajat tapaavat keskiviikkona Jeddassa, jossa Tillerson yrittää sovitella välirikkoa.

Saudi-Arabian johtama arabimaiden ryhmä on asettanut Qatarille tukun vaatimuksia, jotta Qataria vastaan asetetut talouspakotteet purettaisiin. Qatar ei ole suostunut esimerkiksi televisiokanava al-Jazeeran sulkemiseen.

Lue myös: CNN: Salaiset asiakirjat Qatarin kriisin taustalla