"Miten me saamme aikamme kulumaan, jos robotti hoitaa homman?" – Tekoäly ja robotiikka valtaavat alaa arjessa

Suomen hallitus haluaa tehdä Suomesta tekoälyn huippumaan.

tekoäly
Robotti tarjoilee juomia ihmisille Porin keskustassa.
Robotti tarjoili juomia Porin keskustassa.Yle

Porin keskustassa ihmiset perä jälkeen pysähtyvät ihmettelemään alkoholittomia juomia tarjoilevaa robottia.

– Tämä on tosi cool. Olisi hyvä lisä, jos robotti vielä puhuisi, Alex Rönnberg toteaa.

– Voisi kuvitella, että joskus tulevaisuudessa on tuollaisia baareissa ja ravintoloissa. Mutta kyllä minä tykkään enemmän, kun ihminen antaa sen juoman käteen, miettii puolestaan Juho Rinne.

Teollisuudesta ja oppimisesta tuttu tekoäly on tulossa osaksi yhä arkisempia asioita, se voi esimerkiksi tarjoilla meille juotavaa ja syötävää tai kertoa, milloin on aika tehdä putkiremontti kotitaloon. Rönnbergin ja Rinteen mukaan digitaalisuuden lisääminen on hyvä asia.

– Ihan kiva, että asioita automatisoidaan. Säästää ihmisiltä aikaa, sanoo Rinne.

Myös Suomen hallitus haluaa olla mukana tässä kehityksessä, ja tekoäly onkin yksi hallituksen kärkihankkeista. Suomeen on valmisteilla parhaillaan tekoälyohjelma, jonka tavoitteena on tehdä maastamme yksi maailman johtavista maista tekoälyn soveltamisessa ja työnteon uudistamisessa.

Hankkeesta vastaa toukokuussa elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettama työryhmä. Sen on tarkoitus antaa syksyllä konkreettisia ehdotuksia tekoälyn hyödyntämiseksi.

– Työryhmän työ on hyvässä vauhdissa. Olemme kutsumassa kesälomien jälkeen laajasti eri sidosryhmät mukaan tähän keskusteluun ja suunniteltutyöhön. Syksyllä on tarkoitus esitellä ensimmäisen vaiheen konkreettinen esitys siitä, miten me pääsemme etenemään, kertoo työryhmän varapuheenjohtaja, ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lundström kertoo, että työryhmän tavoitteena on esitellä hallitukselle konkreettisia toimenpiteitä

– Me pyrimme siihen, että työryhmä pystyy esittämään hyvin käytännönläheisiä ja nopeasti toteutettavia toimenpiteitä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ne toimijat, jotka pystyvät niitä toteuttamaan, ovat jo olemassa Suomessa.

Taitoa on, rahaa tarvitaan

Suomi kaipaa tällä hetkellä kipeästi uusia vientituotteita. Lundströmin mukaan juuri tekoälyn hyödyntämisellä on suuri merkitys maamme kilpailukyvyn kannalta.

Sen avulla sekä yritykset että julkinen sektori voisivat tehostaa toimintaansa ja kehittää uusia innovaatioita jopa Nokian veroiseksi tunnetuksi brändiksi ja vientituotteeksi.

– Suomella täytyy olla joitakin kärkiä, joista meidät tunnetaan ja joista meidät tunnistetaan.

Virtuaalitodellisuutta ja tekoälyä rakennus- ja kiinteistöalalla hyödyntävän yrityksen toimitusjohtaja Jarkko Hämäläinen on Lundströmin kanssa samoilla linjoilla.

Puutetta osaamisesta ei pitäisi olla. Ennemminkin puutetta on rahasta. Tutkimus- ja kehitysinvestoinnit ovat kalliita.

– Tämä on se alue, mistä Suomen kilpailukyky maailmalle nousee kaikkein parhaiten, valtion panostusten kautta.

Hämäläinen toivoo, että myös Suomessa valtio panostaisi rahallisesti enemmän tekoälyä kehittäviin yrityksiin.

– Nyt kun me mennään maailmalle täältä Suomesta, joka on pieni maa ja on pienet resurssit, niin rahan rooli on kaikkein tärkein. Että me uskallamme tehdä riittävän isoja panostuksia.

Tekoälytyöryhmän varapuheenjohtaja Ilona Lundström toppuuttelee valtion roolia.

– Valtio on aina riskinjakaja ja osasijoittaja. Tässä kohtaa valtio on paras kumppani, mutta ei niin, että valtio ottaa sen riskin yritykseltä. Riskit ja tulevaisuuden suunnittelu kuuluu yritykselle itselleen.

"Ei ne vie meidän töitä, ne vaan helpottaa elämää"

Tekoälystä puhuttaessa esiin nousee myös huolia ja riskejä. Yksi usein esitetty kysymys kuuluukin, korvaavatko älykkäät koneet ihmisen jatkossa työelämässä.

– En luule, että vaikuttaa. Kyllä niitä työtehtäviä sitten keksitään. Eli ei ne vie meidän töitä, ne vain helpottavat elämää, sanoo Alex Rönnberg.

Piirjo Rostedt ja Eeva Isotalo miettivät, miten nuoret työllistetään, jos robotit tekevät työt tulevaisuudessa.

– Ehkä tulee sitten jotakin muuta työtä mitä ei tällä hetkellä ole.

– Mutta on siinä jotain pelottaviakin piirteitä, että miten saamme aikamme kulumaan, jos robotti hoitaa hommat?