Herätys: Oliko Trump JR vain hölmö, SuomiAreenassa suuri mediakeskustelu, luvassa uusia sateita

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Donald Trump Jr.
Donald Trump Jr.Jim Watson / AFP

Analyysi: Oliko Trump JR todella näin tyhmä?

Trumpin kampanja on valehdellut, kun se on väittänyt, ettei sillä ole ollut yhteyksiä Venäjään, kirjoittaa Ylen ulkomaankirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen. Kohu syntyi Donald Trumpin vanhimman pojan Trump Juniorin ja venäläisasianajan tapaamisesta, joka tapahtui Trumpin vaalikampanjan aikana. Trumpin puolustajat sanovat, että vastapuolen mustamaalaaminen ja tietojen keruu ovat arkipäivää vaalitaistossa ja jatkunut iät ajat. Venäjä-yhteyksien selvittämiseksi on käynnissä tällä hetkellä neljä eri tutkintaa.

Mitä Lauri Marjamäki sanoo ryöpytyksestään, voiko tubettajiin luottaa?

Keskiviikkona aamupäivällä SuomiAreenalla Porissa on luvassa vilkas keskustelu luottamuksesta mediaan. Ylen järjestämässä keskustelussa panelisteina ovat päätoimittajat Riikka Venäläinen Yle Uutisista, Merja Ylä-Anttila MTV:n Uutisista, Jouko Jokinen Aamulehdestä ja Jani Soila 7 päivää -lehdestä. Mukana on myös jääkiekkomaajoukkueen valmentaja Lauri Marjamäki, joka astuu kevään jälkeen ensi kertaa julkisuuteen. Lisäksi keskusteluun osallistuvat Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluva Roni Back ja Uusi vaihtoehto -ryhmän poliitikko Simon Elo. Keskustelua voi seurata suorana Yle Areenasta kello 10 alkaen.

Lauri Marjamäki kuvattuna Kölnissä jääkiekon MM-kisojen aikaan 18. toukokuuta 2017.
Lauri Marjamäki kuvattuna Kölnissä jääkiekon MM-kisojen aikaan 18. toukokuuta 2017. Emil Hansson / AOP

Sähköautoille tuhansien eurojen ostotuki, vai uusiutuvaa tankkiin? Porin SuomiAreenasta lähetetään tänään suorana myös ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) Kova Talous -haastattelu. Haastattelu alkaa kello 14.

Britannian EU-ero laittaa kehitysyhteistyörahat uusiksi

Britannian EU-ero laittaa myös unionin kehitysyhteistyörahoituksen uusiksi. Samalla Euroopan unionin rooli maailman suurimpana kehitysyhteistyötoimijana pienenee. Britannian osuus EU-jäsenmaiden yhteenlasketusta kehitysrahasta on vajaa neljännes, kun koko potti kipuaa noin 70 miljardiin. EU:ssa toivotaan, että keskustelu ja yhteistyö Britannian kanssa jatkuisi mahdollisimman laajasti myös Brexitin jälkeen.

Etiopialainen tyttö syö suoraan maissisäkistä.
Etiopialaistyttö syö maissijauhoa.Irada Humbatova / EPA

BBC: EU-jäsenyys ei välttämätöntä Turkille

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdogan on ilmoittanut Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei EU-jäsenyys ole välttämätön asia Turkille. Erdoganin mukaan maa pärjää yksinkin ja "pystyy seisomaan omilla jaloillaan". EU ja Turkki aloittivat keskinäiset lähentymisneuvottelut vuonna 2005. Neuvottelujen eteneminen on kuitenkin ollut verkkaistakin hitaampaa. Neuvotteluja on hiertänyt muun muassa Kyproksen tilanne ja ihmisoikeuskysymykset.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Daniel Kopatsch / EPA

Suomeen saapuu etelästä runsaasti sateita

Keskiviikon sää jatkuu lähes koko maassa epävakaisena. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan hajanainen sadealue liikkuu keskiviikkoyönä Suomen yllä pohjoiseen. Aamulla sää on pääosin pilvistä, ja etelästä saapuu Itä-Suomeen sateita. Itä-Suomessa, Kainuussa sekä Koillismaalla voi sataa vettä keskiviikon aikana runsaasti. Iltapäivällä etelässä ja lännessä on poutaa, ja lämpöasteet voivat yltää Länsi-Suomessa jopa hellelukemiin. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Keskiviikon sääkartta.
Yle