Ilkka Kanerva esittää naisille armeijan sijaan pakollista "kansalaisvelvollisuutta"

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei laajentaisi asevelvollisutta, mutta säätäisi naisille pakolliset kansalaisvelvollisuus-koulutukset.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva kuvattuna Suomi 100 vuoden päästä: Olenko turvassa? -keskustelutilaisuudessa SuomiAreena-tapahtumaviikolla Porissa 10. heinäkuuta 2017. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Entinen ulkoministeri ja puolustusvaliokunnan nykyinen puheenjohtaja Ilkka Kanerva ei pakottaisi kaikkia ikäluokan naisia miesten lailla armeijaan, mutta sanoo puolustusvaliokunnan luonnostelleen jo puolentoista vuoden ajan eräänlaista "kansalaisvelvollisuutta". Se koskisi kutsuntojen tapaan kaikkia ikäluokan naisia. Aseiden kanssa sillä ei Kanervan mukaan olisi mitään tekemistä.

Kanerva korostaa, että mitään valmiita malleja ei vielä ole. Käytännössä pakollinen kansalaisvelvollisuus voisi olla esimerkiksi yhden kuukauden mittainen.  Se käytettäisiin siviilikriisinhallintataitojen oppimiseen. Kanervan listalla sellaisia ovat ensiapukurssit, humanitaarinen työ, pelastustaidot  ja kyky toimia ympäristöonnettomuuksissa tai kyberhyökkäysten aikana.

– Tavoite olisi, että meillä kellään ei olisi peukalo keskellä kämmentä, jos Suomea paha päivä kohtaa, Kanerva alleviivaa.

Kanervan mukaan kansalaisvelvollisuutta tarvitaan, koska maailma muuttuu ja sen seurauksena on ruvettu puhumaan niin kutsutusta laajasta turvallisuuskäsityksestä.

– Meitä uhkaava vaara ei ole yksinomaan vain aseellista, vaan huomattavasti laaja-alaisempi ja voisiko sanoa hankalampi ja kavalampi Suomen kannalta. Sen takia siihen pitäisi osata meidän kaikkien varautua, Kanerva perustelee. 

– Se auttaisi yksilön ja perheiden turvallisuutta, ja sitä kautta varmistaisi myös koko yhteiskunnan toimivuuden.

Kanervan mukaan kyse ei ole hänen yksityisajattelustaan, vaan puolustusvaliokunnan keskusteluista, joissa ymmärtämystä asialle on tullut monilta puolueilta.  

– Ei vain hallituspuolueilta. Olen optimisti, sillä tiedän mitä esimerkiksi vihreissä, vasemmistoliitossa ja SDP:ssä ajatellaan, sillä olen pyrkinyt aktiivisesti keskustelemaan asiasta heidän kanssaan.

Etyjin pääsihterin paikka sivu suun Suomelta ja Kanervalta

Kanerva oli saanut tiistaina Poriin tiedon Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin pääsihteerivalinnasta. Suomi oli ehdottanut virkaan Kanervaa, mutta nykyinen puheenjohtajamaa Itävalta aikoo esittää virkaan sveitsiläistä diplomaattia.

Kanervan mukaan valinnassa oli kaksi vaihtoehtoa: joko virkaan valittaisiin taitava hallintoihminen tai poliitikko, jonka tehtävänä olisi johtaa järjestön välttämätöntä kehittämistyötä. Suomi oli poliittisen uudistajan kannalla, mutta Itävalta on painottaa hallintopuolta.

– Mulla ei ollut henkilökohtaisessa elämässä laskettu sen varanaan yhtään mitään. Mutta Suomi joka tuntee ja tietää järjestön, lähti siitä että Etyjiä olisi kehittettävä ja sen asemaa voimistettava, niin se tässä koki takaiskun, Kanerva tulkitsee.