Brexitistä tulee iso lovi EU:n kehitysyhteistyöhön – britit maksaneet potista lähes 25 prosenttia

EU:n rooli maailman suurimpana toimijana pienenee, ulkoministeriön osastopäällikkö Satu Santala sanoo.

kehitysyhteistyö
Etiopialainen tyttö syö suoraan maissisäkistä.
Etiopialaistyttö syö maissijauhoa.Irada Humbatova / EPA

Britannian EU-ero on panemassa myös unionin kehitysyhteistyörahoituksen uusiksi. Samalla Euroopan unionin rooli maailman suurimpana kehitysyhteistyötoimijana pienenee.

– Vielä ei tiedetä, että kuinka iso se rahallinen merkitys on, ulkoministeriön osastopäällikkö Satu Santala sanoo.

– Väistämättä EU:n painoarvo kuitenkin pienenee.

Britannian osuus EU-jäsenmaiden yhteenlasketusta kehitysrahasta on vajaa neljännes. Koko potti kipuaa noin 70 miljardiin. Summassa ovat mukana EU:n budjetista ja jäsenmaiden muuta kautta kanavoima rahoitus.

"Todennäköisesti jatkavat avustusta muita kanavia pitkin"

– Se on liian suora johtopäätös, että tämä tarkoittaisi suoranaisesti kasvavia pakolaisvirtoja, mutta humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin koskaan, Santala summaa.

Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen Kehys ry:n pääsihteerin Rilli Lappalaisen mukaan Britannian lähtö voi niin ikään koetella nykyisten jäsenmaiden sitoutumista tavoitteisiin. Lappalainen sanoo, että Britannialla on ollut johtava rooli paitsi maksajana myös kehitysyhteistyörahoituksen suuntaviivojen näyttäjänä.

– Britannia on näyttänyt esimerkkiä taloudellisesti vaikeina aikoinakin, Lappalainen sanoo.

– Ennen kaikkea pitää keskittyä siihen, että pystytään takaaman se, että ihmiset kotoutuvat ja saavat työpaikkoja siellä kotiseuduillaan, Lappalainen sanoo.

Lappalainen muistuttaa, että Britannia on EU:n kehitysyhteistyössä pitänyt esillä monia sellaisia asioita, jotka ovat meillekin Suomena tärkeitä, kuten esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa ja koulutusta.

Yhteistyön toivotaan jatkuvan tiiviinä

EU:ssa toivotaan, että keskustelu ja yhteistyö Britannian kanssa jatkuisi mahdollisimman laajasti myös Brexitin jälkeen.

– Todennäköisesti tulevat kehitysyhteistyötä ja humanitaarista avustusta jatkamaan sitten muita kanavia pitkin eli vaikutus humanitaariseen apuun tai kehitykseen ei välttämättä ole niin suuri kuin se leikkaus on EU:ssa.

EU:n uusi loppukeväästä hyväksytty kehityspoliittinen ohjelma linjaa jatkossa EU:n ja sen 27 jäsenmaan politiikkaa kestävän kehityksen edistämiseen.

– Unionin puitteissa koordinoidaan yhteistä politiikkaa ja toivotaan, että myös Iso-Britannian linjaukset tukevat tuloksekasta ja pitkäjänteistä työtä, Kehitysyhteistyöjärjstöjen EU-yhdistyksen Kehys ry:n pääsihteerinä toimiva Lappalainen sanoo.